Talking About Responsibility ? Hurmmm Its So scary !

57 ulasan:
Assalamualaikum...

Talking about responsibility , sebenarnya ia bukan mudah , sangat2 berat for me as a girl , for men ? i dont know ~ 

aku tak tahu kenapa aku takut dengan perkataan 'marriage' walaupun hati ni nak jugak kahwin bila time fius gatal tu datang..its so so so so scary for me! it freaks me out !  maybe because i need to be prepared mentally and physically for the responsibility , which ain't all breeze ! its so Scary with a big capital S..!its not some kind of game yang kita boleh main aci tak aci , it's all about building a family a future .. 

hurmm but responsibilty is always really heavy to bear ! if im your wife ~ i want to be a devoted wife , a good mother , beloved by my in-laws and a lady who manages her family well .. which is not easy ! tapi kalau nak ikutkan memang banyak tanggungjawab dan rasa2nya lelaki yang lagi banyak tanggungjawab ni kan , kalau nak ikutkan sedia or tak sampai bila2 pun rasanya takkan sedia sehingga kita sendiri yang masuk dalam dunia itu !
hati berbicara :
apa-apa pun semoga kita semua dapat pikul tanggungjawab yang diamanahkan olehNYA sebaik mungkin kerana tanggungjawab juga boleh mengheret kita ke dalam neraka .. lebih2 lagi kaum adam bila masuk dalam alam rumahtangga 
''it is not mere relationship between a man and lady ,it's actually the time when the man take over the responsibility about someone's daughter , to love ,cherish,guide and protect her ~ fulfill all her needs !''
3 ceritera dalam sebuah pelangi ~

57 ulasan:

  1. mmg susa

    bile ckp sal tggjwb

    kadang rase tak terpikul

    stuju ngn qaseh

    SCARY..sume huruf besar haha

    BalasPadam
  2. ked's story....

    marriage ni life-long responsibility..

    BalasPadam
  3. iffah -
    yup memang sangat2 susah .. hehe
    SO SCARY

    BalasPadam
  4. Tanggungjawab, adat bila kita sudah berkahwin, tanggungjawab sebagai seorang isteri terhadap suami. Bila kita bergelar ibu nanti, tanggungjawab sebagai seorang ibu pula..huhu

    BalasPadam
  5. cik paan -
    Yes ked story ..
    meaningfull of novel but so suwittt

    BalasPadam
  6. nana-
    yup , belum berkahwin ni tanggungjawab kita pada parents ,lepas berkahwin kat husband ,dah ada anak hurmm sebgai ibu .. tapi lelaki lagi byk ..kesemuanya !

    BalasPadam
  7. kalau lelaki lagi berat . huhu .

    BalasPadam
  8. syafiq -
    hehe lelaki memang sangat berat , bersedialah persiapkan diri =)

    BalasPadam
  9. zikir mustahil tu lar yang menjadi masalah.. sebenarnya tanggungjawab tu tak susah mana pun.. komitmen.. insyaAllah dipermudahkan segala urusan.. orang dolu2 kawin muda tak ada pun masalah? :)

    BalasPadam
  10. Bila adik dh ketemu putera hati rs tanggungjwb akan dtg sendr tanpa paksaan dan ketakutan tidak akan ada kerana pabila jth pasti putera akan menyambut

    BalasPadam
  11. m fizan -
    emm ada jugak zikir mustahil ye ..hee emm ye ke tak susah , yelah kalau komitmen tu ada , insyaAllah , tq drop komen ..

    yelah kan org dulu kawen muda je ..

    BalasPadam
  12. fitri senin -
    emm kena berganding bahu bersama2 putera .. insyaAllah .. semoga ketakutan tu hilang ~

    BalasPadam
  13. bersedia atau tidak, suatu hari nanti kamu kena hadapinya juga.

    usah risau, pilihan diatas kamu, pilihlah lelaki yang dirasakan mampu memikul tanggungjawab menjaga kamu sebaiknya.

    BalasPadam
  14. tangungjawab ni amanah..amanah ni lagi banyak dari masa yang ada..

    BalasPadam
  15. it's gonna have some challenges,
    it's gonna be a bumpy ride,
    and it's not gonna be easy,
    cause it's a whole different story


    don't just be scared,
    just be calm and prepared...

    BalasPadam
  16. b4 melangkah ke alam p'kahwinan,kita kena mentally n physically prepared..acececece..ckp mcm org dh kawen~ahaksss

    BalasPadam
  17. qaseh..so sori..aku memang xjumpe butng folower ko..btw,nice entry.. :D

    BalasPadam
  18. mmg besar tanggungjawab pas kawen , pfft*
    hehhe

    BalasPadam
  19. masih tak bersedia utk tanggungjawab besar camtu.. hmmm..

    BalasPadam
  20. atq rasa macam nk kawen gak.. haha

    BalasPadam
  21. akak yang dah kawin 10 tahun ni pun kadang2 terfikir adakah akak dah laksanakan tanggungjawab yang secukupnya pada suami dan anak2!

    sebab tulah susah kalau kita tak bersedia, sebab perkahwinan ni bukan perkara main!

    BalasPadam
  22. haha ko kwen je ngn putera raja cm aku ni..msti di layan oleh dayang2..


    tp tul..pompuan klu x jln tnggungjwb ngn baik sebagai isteri,alamaknya bermadu la..haha

    BalasPadam
  23. Huh, sebut je khwn (for me yg stil single ni) memang rasa ada batu yg hempap kpala. Sometimes rasa tkt sbb nak pikul tggjwb sbg seorang isteri kelak. Sebelum ni hana pernh je buat entry kenapa xnk khwn lg gara2 tension gla rmai yg bertanya bla nk khwn, duit ada, bopren dh ada so apa yg ditggu lg. Semua org ingt khwn tu senang ada duit, ada bopren blh khwn tp bg hana ia tak semudah tu. Kalo kita tak prepare mental n fizikal how we want to manage our marriage kelak. Then year by year, finally baru hana yakin utk dirikan rumahtgga. Suprise is after raya i will be a lady in the hubby heart. weeee (haha tetiba dh jd gatal) kahkah

    BalasPadam
  24. kdg2 bile kite dh masuk dlm dunia itu secara x langsung perasaan tanggungjawab tu dtg sendiri..InsyaAllah dpt handle pnye as long as kite kena selalu lah berdoa padaNya..Dugaan tu mmg xkan berhenti selagi kita berpijak kat atas bumi ini sbnrnya..

    BalasPadam
  25. bro delarocha -
    yup mahu tak mahu kena tempuhi jugak andainya sempat ..
    insyaAllah bro

    BalasPadam
  26. jiji yu -
    huhu lebih banyak dari masa?
    yaRabbi .. beratnya amanah tuu

    BalasPadam
  27. trfikir bnde yg same jugak,.sebab bnyak dh tengok anak2 zaman sekarang yg .... hurmm,.. xtau nk cakap,.sampai kite sndiri rase ank tu tanggungjawab kita,nk kene didik ttup aurat, kne ajr ilmu agama yg ckup,.mcm2 la,.


    mudah2an Allah permudahkan kita nanti,amin,.:)

    BalasPadam
  28. bro james -
    insyaAllah bro .. im try my best

    BalasPadam
  29. atiqah wadiah -
    dah boleh kawen dah tu , dah macam motivater perkahwinan hik2x,,

    agreee

    BalasPadam
  30. asamasin -
    butang follower tu memang , dia pemalu sikit jap ada jap xde ..

    tq

    BalasPadam
  31. faraaa -
    tapi tetap nak kawen hak2

    BalasPadam
  32. asyila -
    xpe dear , slow2 kayuh ..

    BalasPadam
  33. atiq -
    jangan langkah bendul .. hak2

    BalasPadam
  34. sis mas saari -
    wah dah 10 tahun pun masih tak tahu ke sis .. qaseh ni lagi lahhh T_T tulah pasal kena betul2 bersedia .. pasangan pun sama jugak ..

    takutnya tanda seru sis hik2 ..
    yup benda yang tidak boleh di buat main

    BalasPadam
  35. hana soffelia -
    tu lah pasal ,ada duit n bf bukan boleh kawen terus kalau xde benda kat dada ,, hurmmm , kena prepare sebanyak mungkin n saat Allah dan bukakan pintu untuk kahwin , masa tu memang dah bersedia maybe ..dan lepas tu leh lah belajar lagi kan ..

    congrats dear , selamat menempuh alam perkahwinan .semoga bahagia dunia dan akhirat .. tumpang hepy hik2

    BalasPadam
  36. d_la -
    a.ah dugaan tu sentiasa akan datang dan temani kita , kita seorang ke ramai2 ke . dah kahhwin ke belum dugaan tu tetap hadir

    BalasPadam
  37. cik nurul -
    that time baru kita tahu erti pengorbanan ibu dan ayah ..

    BalasPadam
  38. waduh3x..berat tanggungjawab kamu ni.
    think simple orait!

    BalasPadam
  39. sarkasiz -
    no simple when talking about responsibility =)

    BalasPadam
  40. Mmg tkut qaseh tp da namanye manusia mmg ad tanggungjwb tak kire da kawen @ blum...

    BalasPadam
  41. tahu tak ape.. samela time feeling gatal nak sangat kahwin tapi bile pikir2 balik.. lamgsung ta sedia.. uhuhu..:D

    BalasPadam
  42. salam ziarah dari aby ..

    nak jadi wanita solehah kena kahwin,
    sbb disana ada tanggung jawab sebagai isteri dan ibu ..

    klu klu maintain single ...
    sekadar jadi anak solehah,
    berbakti kpd kedua dua org tua ..

    blh jadi rabiyatul adawiyah gitu ...

    BalasPadam
  43. ala,


    kalau kita asyik fikir je, mmg lah rasa susah.


    tapi bila kita dah through benda tu, insyaAllah boleh =)

    BalasPadam
  44. dah nak kawen ehhh??
    huhu

    BalasPadam
  45. yup. betul. tapi semua itu mesti akan dpt kite tempuh pd ms yg tlh ditetapkanNya.

    BalasPadam
  46. sis mya -
    yup sis ..xkan dapat lari lagi dah

    BalasPadam
  47. nur farah hani -
    gatal tu perlu hahaks

    BalasPadam
  48. aby -
    thanx kerna sudi singgah ..
    owh mcm tu ye , qaseh memang nak kawen jugak ..maybe someday

    BalasPadam
  49. muhamad hanif -
    hanif bagi advice tetiba rasa terharu hee..
    inyaAllah

    BalasPadam
  50. zeri -
    ye sayang ..agree .. bila tah hee

    BalasPadam
  51. kadangkala akak rasa... qaseh matang... semoga impian dan harapan adik tu untuk adik... insyallah...

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com