Talking About Responsibility ? Hurmmm Its So scary !

57 ulasan:
Assalamualaikum...

Talking about responsibility , sebenarnya ia bukan mudah , sangat2 berat for me as a girl , for men ? i dont know ~ 

aku tak tahu kenapa aku takut dengan perkataan 'marriage' walaupun hati ni nak jugak kahwin bila time fius gatal tu datang..its so so so so scary for me! it freaks me out !  maybe because i need to be prepared mentally and physically for the responsibility , which ain't all breeze ! its so Scary with a big capital S..!its not some kind of game yang kita boleh main aci tak aci , it's all about building a family a future .. 

hurmm but responsibilty is always really heavy to bear ! if im your wife ~ i want to be a devoted wife , a good mother , beloved by my in-laws and a lady who manages her family well .. which is not easy ! tapi kalau nak ikutkan memang banyak tanggungjawab dan rasa2nya lelaki yang lagi banyak tanggungjawab ni kan , kalau nak ikutkan sedia or tak sampai bila2 pun rasanya takkan sedia sehingga kita sendiri yang masuk dalam dunia itu !
hati berbicara :
apa-apa pun semoga kita semua dapat pikul tanggungjawab yang diamanahkan olehNYA sebaik mungkin kerana tanggungjawab juga boleh mengheret kita ke dalam neraka .. lebih2 lagi kaum adam bila masuk dalam alam rumahtangga 
''it is not mere relationship between a man and lady ,it's actually the time when the man take over the responsibility about someone's daughter , to love ,cherish,guide and protect her ~ fulfill all her needs !''
3 ceritera dalam sebuah pelangi ~

57 ulasan:

Iffah Afeefah berkata...

mmg susa

bile ckp sal tggjwb

kadang rase tak terpikul

stuju ngn qaseh

SCARY..sume huruf besar haha

cik_paan berkata...

ked's story....

marriage ni life-long responsibility..

Qaseh dalia adelia berkata...

iffah -
yup memang sangat2 susah .. hehe
SO SCARY

~Nana 귀여운~ berkata...

Tanggungjawab, adat bila kita sudah berkahwin, tanggungjawab sebagai seorang isteri terhadap suami. Bila kita bergelar ibu nanti, tanggungjawab sebagai seorang ibu pula..huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

cik paan -
Yes ked story ..
meaningfull of novel but so suwittt

Qaseh dalia adelia berkata...

nana-
yup , belum berkahwin ni tanggungjawab kita pada parents ,lepas berkahwin kat husband ,dah ada anak hurmm sebgai ibu .. tapi lelaki lagi byk ..kesemuanya !

sYafIk-wAy berkata...

kalau lelaki lagi berat . huhu .

Qaseh dalia adelia berkata...

syafiq -
hehe lelaki memang sangat berat , bersedialah persiapkan diri =)

M Fizan berkata...

zikir mustahil tu lar yang menjadi masalah.. sebenarnya tanggungjawab tu tak susah mana pun.. komitmen.. insyaAllah dipermudahkan segala urusan.. orang dolu2 kawin muda tak ada pun masalah? :)

Tanpa Nama berkata...

Bila adik dh ketemu putera hati rs tanggungjwb akan dtg sendr tanpa paksaan dan ketakutan tidak akan ada kerana pabila jth pasti putera akan menyambut

Qaseh dalia adelia berkata...

m fizan -
emm ada jugak zikir mustahil ye ..hee emm ye ke tak susah , yelah kalau komitmen tu ada , insyaAllah , tq drop komen ..

yelah kan org dulu kawen muda je ..

Qaseh dalia adelia berkata...

fitri senin -
emm kena berganding bahu bersama2 putera .. insyaAllah .. semoga ketakutan tu hilang ~

delarocha berkata...

bersedia atau tidak, suatu hari nanti kamu kena hadapinya juga.

usah risau, pilihan diatas kamu, pilihlah lelaki yang dirasakan mampu memikul tanggungjawab menjaga kamu sebaiknya.

JIJI YU berkata...

tangungjawab ni amanah..amanah ni lagi banyak dari masa yang ada..

James Alexander berkata...

it's gonna have some challenges,
it's gonna be a bumpy ride,
and it's not gonna be easy,
cause it's a whole different story


don't just be scared,
just be calm and prepared...

Atiqah Wadiah berkata...

b4 melangkah ke alam p'kahwinan,kita kena mentally n physically prepared..acececece..ckp mcm org dh kawen~ahaksss

H.J berkata...

dah boleh da tu

Tanpa Nama berkata...

qaseh..so sori..aku memang xjumpe butng folower ko..btw,nice entry.. :D

Faraa Eiman's berkata...

mmg besar tanggungjawab pas kawen , pfft*
hehhe

Asyila Zainuddin berkata...

masih tak bersedia utk tanggungjawab besar camtu.. hmmm..

atiqsalleh berkata...

atq rasa macam nk kawen gak.. haha

mas saari berkata...

akak yang dah kawin 10 tahun ni pun kadang2 terfikir adakah akak dah laksanakan tanggungjawab yang secukupnya pada suami dan anak2!

sebab tulah susah kalau kita tak bersedia, sebab perkahwinan ni bukan perkara main!

Tanpa Nama berkata...

haha ko kwen je ngn putera raja cm aku ni..msti di layan oleh dayang2..


tp tul..pompuan klu x jln tnggungjwb ngn baik sebagai isteri,alamaknya bermadu la..haha

Hana Soffelia berkata...

Huh, sebut je khwn (for me yg stil single ni) memang rasa ada batu yg hempap kpala. Sometimes rasa tkt sbb nak pikul tggjwb sbg seorang isteri kelak. Sebelum ni hana pernh je buat entry kenapa xnk khwn lg gara2 tension gla rmai yg bertanya bla nk khwn, duit ada, bopren dh ada so apa yg ditggu lg. Semua org ingt khwn tu senang ada duit, ada bopren blh khwn tp bg hana ia tak semudah tu. Kalo kita tak prepare mental n fizikal how we want to manage our marriage kelak. Then year by year, finally baru hana yakin utk dirikan rumahtgga. Suprise is after raya i will be a lady in the hubby heart. weeee (haha tetiba dh jd gatal) kahkah

d_LA berkata...

kdg2 bile kite dh masuk dlm dunia itu secara x langsung perasaan tanggungjawab tu dtg sendiri..InsyaAllah dpt handle pnye as long as kite kena selalu lah berdoa padaNya..Dugaan tu mmg xkan berhenti selagi kita berpijak kat atas bumi ini sbnrnya..

Qaseh dalia adelia berkata...

bro delarocha -
yup mahu tak mahu kena tempuhi jugak andainya sempat ..
insyaAllah bro

Qaseh dalia adelia berkata...

jiji yu -
huhu lebih banyak dari masa?
yaRabbi .. beratnya amanah tuu

**::CIKNUURUL::** berkata...

trfikir bnde yg same jugak,.sebab bnyak dh tengok anak2 zaman sekarang yg .... hurmm,.. xtau nk cakap,.sampai kite sndiri rase ank tu tanggungjawab kita,nk kene didik ttup aurat, kne ajr ilmu agama yg ckup,.mcm2 la,.


mudah2an Allah permudahkan kita nanti,amin,.:)

Qaseh dalia adelia berkata...

bro james -
insyaAllah bro .. im try my best

Qaseh dalia adelia berkata...

atiqah wadiah -
dah boleh kawen dah tu , dah macam motivater perkahwinan hik2x,,

agreee

Qaseh dalia adelia berkata...

h.j -
boleh blah ..huh

Qaseh dalia adelia berkata...

asamasin -
butang follower tu memang , dia pemalu sikit jap ada jap xde ..

tq

Qaseh dalia adelia berkata...

faraaa -
tapi tetap nak kawen hak2

Qaseh dalia adelia berkata...

asyila -
xpe dear , slow2 kayuh ..

Qaseh dalia adelia berkata...

atiq -
jangan langkah bendul .. hak2

Qaseh dalia adelia berkata...

sis mas saari -
wah dah 10 tahun pun masih tak tahu ke sis .. qaseh ni lagi lahhh T_T tulah pasal kena betul2 bersedia .. pasangan pun sama jugak ..

takutnya tanda seru sis hik2 ..
yup benda yang tidak boleh di buat main

Qaseh dalia adelia berkata...

hana soffelia -
tu lah pasal ,ada duit n bf bukan boleh kawen terus kalau xde benda kat dada ,, hurmmm , kena prepare sebanyak mungkin n saat Allah dan bukakan pintu untuk kahwin , masa tu memang dah bersedia maybe ..dan lepas tu leh lah belajar lagi kan ..

congrats dear , selamat menempuh alam perkahwinan .semoga bahagia dunia dan akhirat .. tumpang hepy hik2

Qaseh dalia adelia berkata...

d_la -
a.ah dugaan tu sentiasa akan datang dan temani kita , kita seorang ke ramai2 ke . dah kahhwin ke belum dugaan tu tetap hadir

Qaseh dalia adelia berkata...

cik nurul -
that time baru kita tahu erti pengorbanan ibu dan ayah ..

Sarkasiz berkata...

waduh3x..berat tanggungjawab kamu ni.
think simple orait!

Qaseh dalia adelia berkata...

sarkasiz -
no simple when talking about responsibility =)

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

Mmg tkut qaseh tp da namanye manusia mmg ad tanggungjwb tak kire da kawen @ blum...

Nur Farah Hani berkata...

tahu tak ape.. samela time feeling gatal nak sangat kahwin tapi bile pikir2 balik.. lamgsung ta sedia.. uhuhu..:D

aby berkata...

salam ziarah dari aby ..

nak jadi wanita solehah kena kahwin,
sbb disana ada tanggung jawab sebagai isteri dan ibu ..

klu klu maintain single ...
sekadar jadi anak solehah,
berbakti kpd kedua dua org tua ..

blh jadi rabiyatul adawiyah gitu ...

muhamad hanif berkata...

ala,


kalau kita asyik fikir je, mmg lah rasa susah.


tapi bila kita dah through benda tu, insyaAllah boleh =)

Encik Psychopath berkata...

persiapkan diri cepat-cepat.

Wani berkata...

dah nak kawen ehhh??
huhu

zEri sAfEerA berkata...

yup. betul. tapi semua itu mesti akan dpt kite tempuh pd ms yg tlh ditetapkanNya.

Qaseh dalia adelia berkata...

sis mya -
yup sis ..xkan dapat lari lagi dah

Qaseh dalia adelia berkata...

nur farah hani -
gatal tu perlu hahaks

Qaseh dalia adelia berkata...

aby -
thanx kerna sudi singgah ..
owh mcm tu ye , qaseh memang nak kawen jugak ..maybe someday

Qaseh dalia adelia berkata...

muhamad hanif -
hanif bagi advice tetiba rasa terharu hee..
inyaAllah

Qaseh dalia adelia berkata...

encik pysopath -
baeklah

Qaseh dalia adelia berkata...

wani -
belum lah syg ..

Qaseh dalia adelia berkata...

zeri -
ye sayang ..agree .. bila tah hee

Bidadari Syurga berkata...

kadangkala akak rasa... qaseh matang... semoga impian dan harapan adik tu untuk adik... insyallah...

bighagenjo berkata...

hihi~
setujulah

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com