Takut Mati Berpenyakit !

Assalamualaikum ..
Maaf qaseh tak online kelmarin n tak jenguk2 blog korang , semalam qaseh cuti tak sihat ,pergi klinik jap sebab qaseh sering sangat sakit kepala , tapi doctor just bagi ubat sakit kepala , doctor cek tekanan darah je , tak ambil darah pun emmm next time kena pergi hospital lah ..

''mati itu pasti''

Mati ! emmm semua ditanganNYA , ada yang takut mati dan ada juga yang tak takut mati .. orang soleh tak takut mati bukan ? kadang2 berfikir alangkah bestnya mati di saat belum baligh , suci tiada dosa dah tentu tempat kita nanti di syurga tapi kerja siapa kah semua ini ? hanya Allah yang mengetahui segala perjalanan hidup kita .. hanya Allah sahaja yang mengatur perjalanan hidup kita,siapa kita untuk melawan ? mampukah kita untuk melawan ? tidak ! sesaat ~ sedetik pun kita takkan mampu ..

Walau kita berpenyakit atau tak , mati itu tetap ada dalam kamus hidup ! yakinkah yang berpenyakit akan mati terus ?dan yang tidak berpenyakit tidak akan mati lagi ? yakinlah sakit itu pencuci segala dosa2 yang kita buat , Allah sedang mengurangkan beban kita untuk di bawa ke sana ~ tapi kita rasa penyakit tu membebankan kita di dunia rite ? kerana apa ? kerana kita tidak melihat hikmah di sebalik sesuatu kejadian ... jangan takut sayang ... redha lah ,kerana penyakit juga memberi kita peluang ! kerana hidayah juga datang di saat kita dilanda ujian ...
hati berbicara :
salam takziah buat PUTERI KATEK kerana kehilangan kakak tersayang ..
bersabar lah dengan ketentuanNYA .. yang hidup pasti akan pergi
kuatkan semangat , ingatlah Allah lebih sayangkan arwah .. semoga arwa di letakkan dikalangan orang2 yang beriman .... maafkan sis sayang ,sis baru je tahu .. hadapi lah dunia dengan hati yang tabah

46 comments

  1. awak.. jadi wanita memang bertuah sebab dosa wanita akan di tanggung oleh bapa kita. lepas tu bila nikah, dosa akan ditanggung oleh suami lak. Bertuah jadi wanita sebab senang masuk syurga.

    Dan sakit tu orang kata dapat tambah pahala bila kita bersabar, dan dapat kurangkan dosa. So, bersyukurlah bila sakit. Peace :)

    ReplyDelete
  2. mintak nak dikhatamkan nyawa leklok

    ReplyDelete
  3. sakit adalah penyuci dosa kecil.. bila sakit banyakkan amalan kepada NYA

    ReplyDelete
  4. takut mati! masih belum cukup iman di dada...huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. kena selalu ingat mati
    supaya kita boleh tingkatkan ibadat kite
    dan mencegah drpd melakukan larangan-NYa

    kan

    ReplyDelete
  6. takziah kepada arwah kakak puteri katek

    owh sis qaseh tak sht ye,nanti lepas berbuka puasa,bykkan minum air masak,kurangkan mnmn berkafein.ada kwn pun selalu png kpla.asyik mkn ubat je.one day tu dia refer doktor lain pulak,doktor nasihatkan utk pakai cermin mata.may be dia ada masalah rabun kot

    ReplyDelete
  7. fara pun takut mati berpenyakit.. harap mati dengan cara y baik..aminnn

    btw takziah buat die juga..;d

    ReplyDelete
  8. yg penting kematian kite itu dlm keimanan... :)

    ReplyDelete
  9. alFatehah kp kakak puteri katek!

    juga kp arwah ayahandaku yg telah lama pergi ...

    ReplyDelete
  10. ika pun selalu sakit kepala wuwuwu,kata doktor ika migrain je kot..alhamdulillah :)


    takziah gak buat puteri katek,semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh kakaknya,al Fatihah

    ReplyDelete
  11. syafakillah
    semoga ALLAH sembuh kan kamu

    ReplyDelete
  12. Hum.. Kaseh, hh pn sering sakit kpale skunk.. Btuk pn teruk uhuk uhuk.. Sbor jela bln2 puasa ni kan :)

    ReplyDelete
  13. penyakit yg tiada ubat: mati. :)

    takziah juga pada puteri katek. huhu. semoga hari-hari mendatang lebih berhikmah hendaknya.

    harap begitu juga pada qaseh dalia adelia. :)

    semoga hari-hari mendatang lebih ceria dan sejahtera hendaknya. perbanyakkan rehat k. :)

    ReplyDelete
  14. mati tak mengenal masa dan tempat..dekat mana2 pn boleh jadi.org sihat pun boleh mati..takutkan..kne cukupkan amalan dulu yg pentingnya..

    ReplyDelete
  15. huhuu...kematian tu ade kt mne2 bile dah mmg tbe msenyee..kalo skt tak pon sehat..kn sys? so, kalo mty berpenyakit pon dh tu ajal kite uhuk9!~

    takziah buat katek. al fatihah.

    ReplyDelete
  16. harini banyak entry pasal ni je,


    Takpelah,

    ajal maut ditanganNYA, redha =)

    ReplyDelete
  17. ye sakit itu adalah kifarah iaitu pengampunan dosa kpd hambanye..mengigati mati itu buatkan kte takot padaNYA namun kdg kala ianya hanya lah kesedaran yg sekejap

    ReplyDelete
  18. Mati itu pasti.. Setiap yg hidup pasti akan mati ;)

    ReplyDelete
  19. sukeee..:)

    matii itu sudah tentu^^

    ReplyDelete
  20. Yes, death is certain... so when the time comes, I won't hide myself from it...

    ReplyDelete
  21. Mati ini memang tak pasti. Ada seorang jutawan upah bedah jantung beratus ribu..
    Pembedahan itu berjaya. Dia seperti muda kembali 10 tahun.

    Beberapa hari selepas keluar dari Hospital ... dia mati kemalangan jalanraya..

    ReplyDelete
  22. hidup mati semuanya telah di tentukan..cuma kita harap dapat akhiri hidup dengan baik..

    al fatehah

    ReplyDelete
  23. mati itu pasti. hidup. insyaallah.. :)

    ReplyDelete
  24. mati itu pasti...cuma cepat atau lmbt je ;)

    ReplyDelete
  25. hope cepat sembuh
    mati itu pasti
    (:

    ReplyDelete
  26. belum terlambat untuk kita menambah bekalan untuk ke 'sana'

    ReplyDelete
  27. Mati , semua orang harus ingat mati kerana ia sunat , tapi takut gak sebab amalan tak cukup lagi..hehe

    semoga qaseh cepat sembuh yer :)

    ReplyDelete
  28. Takleh nk byang
    seksa mati lemas..

    Ya Allah,
    ambillah nyawaku dalam keadaan
    yang paling ringan bagiku..

    ReplyDelete
  29. dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali...

    ReplyDelete
  30. lalink ~ take care dear , dont put yourself on stress ya ~ do have enough rest and water qaseh ~ take care

    ReplyDelete
  31. orang bijak adalah orang yang mengingati mati..

    ReplyDelete
  32. mintak la mati nnt dalam keadaan yang baik2 je

    ReplyDelete
  33. migrain ker?? kalo slalu sgt aik akak check dgn pakar...

    *sy ade ubat nk rekemen kalo akak nk laa...

    ReplyDelete
  34. mati itu pasti..
    siapa2 jua akan menemuinya..
    jika sakit..redha dgn ketentuan ilahi

    ReplyDelete
  35. Smoga mati kte bukan dgn yg dasyat2.. Takutnyaa~

    ReplyDelete
  36. yes, setuju. setiap apa yg belaku, ada hikmahnya

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..