Takut Mati Berpenyakit !

46 ulasan:
Assalamualaikum ..
Maaf qaseh tak online kelmarin n tak jenguk2 blog korang , semalam qaseh cuti tak sihat ,pergi klinik jap sebab qaseh sering sangat sakit kepala , tapi doctor just bagi ubat sakit kepala , doctor cek tekanan darah je , tak ambil darah pun emmm next time kena pergi hospital lah ..

''mati itu pasti''

Mati ! emmm semua ditanganNYA , ada yang takut mati dan ada juga yang tak takut mati .. orang soleh tak takut mati bukan ? kadang2 berfikir alangkah bestnya mati di saat belum baligh , suci tiada dosa dah tentu tempat kita nanti di syurga tapi kerja siapa kah semua ini ? hanya Allah yang mengetahui segala perjalanan hidup kita .. hanya Allah sahaja yang mengatur perjalanan hidup kita,siapa kita untuk melawan ? mampukah kita untuk melawan ? tidak ! sesaat ~ sedetik pun kita takkan mampu ..

Walau kita berpenyakit atau tak , mati itu tetap ada dalam kamus hidup ! yakinkah yang berpenyakit akan mati terus ?dan yang tidak berpenyakit tidak akan mati lagi ? yakinlah sakit itu pencuci segala dosa2 yang kita buat , Allah sedang mengurangkan beban kita untuk di bawa ke sana ~ tapi kita rasa penyakit tu membebankan kita di dunia rite ? kerana apa ? kerana kita tidak melihat hikmah di sebalik sesuatu kejadian ... jangan takut sayang ... redha lah ,kerana penyakit juga memberi kita peluang ! kerana hidayah juga datang di saat kita dilanda ujian ...
hati berbicara :
salam takziah buat PUTERI KATEK kerana kehilangan kakak tersayang ..
bersabar lah dengan ketentuanNYA .. yang hidup pasti akan pergi
kuatkan semangat , ingatlah Allah lebih sayangkan arwah .. semoga arwa di letakkan dikalangan orang2 yang beriman .... maafkan sis sayang ,sis baru je tahu .. hadapi lah dunia dengan hati yang tabah

46 ulasan:

Fitrihadi berkata...

awak.. jadi wanita memang bertuah sebab dosa wanita akan di tanggung oleh bapa kita. lepas tu bila nikah, dosa akan ditanggung oleh suami lak. Bertuah jadi wanita sebab senang masuk syurga.

Dan sakit tu orang kata dapat tambah pahala bila kita bersabar, dan dapat kurangkan dosa. So, bersyukurlah bila sakit. Peace :)

JIJI YU berkata...

mintak nak dikhatamkan nyawa leklok

Isteri Encek Bard berkata...

sakit adalah penyuci dosa kecil.. bila sakit banyakkan amalan kepada NYA

Anisa Hang Tuah berkata...

mati itu pasti

(:

mas saari berkata...

takut mati! masih belum cukup iman di dada...huhuhuhu

Lea IsNaw! berkata...

kena selalu ingat mati
supaya kita boleh tingkatkan ibadat kite
dan mencegah drpd melakukan larangan-NYa

kan

Iffah Afeefah berkata...

takziah

ermmm sedih betul kan

||aLeaSaRa|| berkata...

takziah kepada arwah kakak puteri katek

owh sis qaseh tak sht ye,nanti lepas berbuka puasa,bykkan minum air masak,kurangkan mnmn berkafein.ada kwn pun selalu png kpla.asyik mkn ubat je.one day tu dia refer doktor lain pulak,doktor nasihatkan utk pakai cermin mata.may be dia ada masalah rabun kot

Nur Farah Hani berkata...

fara pun takut mati berpenyakit.. harap mati dengan cara y baik..aminnn

btw takziah buat die juga..;d

Zura berkata...

yg penting kematian kite itu dlm keimanan... :)

Acik berkata...

alFatehah kp kakak puteri katek!

juga kp arwah ayahandaku yg telah lama pergi ...

Afikah Aziz berkata...

ika pun selalu sakit kepala wuwuwu,kata doktor ika migrain je kot..alhamdulillah :)


takziah gak buat puteri katek,semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh kakaknya,al Fatihah

kokser kokdam berkata...

syafakillah
semoga ALLAH sembuh kan kamu

hafiz hafizol berkata...

Hum.. Kaseh, hh pn sering sakit kpale skunk.. Btuk pn teruk uhuk uhuk.. Sbor jela bln2 puasa ni kan :)

Tanpa Nama berkata...

penyakit yg tiada ubat: mati. :)

takziah juga pada puteri katek. huhu. semoga hari-hari mendatang lebih berhikmah hendaknya.

harap begitu juga pada qaseh dalia adelia. :)

semoga hari-hari mendatang lebih ceria dan sejahtera hendaknya. perbanyakkan rehat k. :)

アヌムちゃん berkata...

mati tak mengenal masa dan tempat..dekat mana2 pn boleh jadi.org sihat pun boleh mati..takutkan..kne cukupkan amalan dulu yg pentingnya..

nuruashia ♥ berkata...

huhuu...kematian tu ade kt mne2 bile dah mmg tbe msenyee..kalo skt tak pon sehat..kn sys? so, kalo mty berpenyakit pon dh tu ajal kite uhuk9!~

takziah buat katek. al fatihah.

muhamad hanif berkata...

harini banyak entry pasal ni je,


Takpelah,

ajal maut ditanganNYA, redha =)

SYARIFF HAIKAL berkata...

ye sakit itu adalah kifarah iaitu pengampunan dosa kpd hambanye..mengigati mati itu buatkan kte takot padaNYA namun kdg kala ianya hanya lah kesedaran yg sekejap

Dalila berkata...

Mati itu pasti.. Setiap yg hidup pasti akan mati ;)

Eyka berkata...

sukeee..:)

matii itu sudah tentu^^

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

semuge kasih cepat sihat jugak...amen..

James Alexander berkata...

Yes, death is certain... so when the time comes, I won't hide myself from it...

WuMing berkata...

Mati ini memang tak pasti. Ada seorang jutawan upah bedah jantung beratus ribu..
Pembedahan itu berjaya. Dia seperti muda kembali 10 tahun.

Beberapa hari selepas keluar dari Hospital ... dia mati kemalangan jalanraya..

si para para berkata...

hidup mati semuanya telah di tentukan..cuma kita harap dapat akhiri hidup dengan baik..

al fatehah

Siti Suriani berkata...

mati itu pasti. hidup. insyaallah.. :)

FaKArePa!n berkata...

o..igtkan ade migrain..

mary ann ;) berkata...

mati itu pasti...cuma cepat atau lmbt je ;)

Faraa Eiman's berkata...

hope cepat sembuh
mati itu pasti
(:

delarocha berkata...

belum terlambat untuk kita menambah bekalan untuk ke 'sana'

~Nana 귀여운~ berkata...

Mati , semua orang harus ingat mati kerana ia sunat , tapi takut gak sebab amalan tak cukup lagi..hehe

semoga qaseh cepat sembuh yer :)

penyisir rambut berkata...

takziah awk..

cik najihah berkata...

tenkiu kak..
:)

cik najihah berkata...

tenkiu kak..
:)

ahsfantasy24 berkata...

Takleh nk byang
seksa mati lemas..

Ya Allah,
ambillah nyawaku dalam keadaan
yang paling ringan bagiku..

gedek! berkata...

dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali...

zarulfarhana berkata...

takziah

Mialia berkata...

bila la agknye masa sy ye :)

Anis izyan Abd Rahman berkata...

lalink ~ take care dear , dont put yourself on stress ya ~ do have enough rest and water qaseh ~ take care

H.J berkata...

orang bijak adalah orang yang mengingati mati..

Edy Zaidi berkata...

mintak la mati nnt dalam keadaan yang baik2 je

Tanpa Nama berkata...

iyer... sakit tu ujian jer

kaizen berkata...

migrain ker?? kalo slalu sgt aik akak check dgn pakar...

*sy ade ubat nk rekemen kalo akak nk laa...

qasehraihan berkata...

mati itu pasti..
siapa2 jua akan menemuinya..
jika sakit..redha dgn ketentuan ilahi

Liyana Zahim berkata...

Smoga mati kte bukan dgn yg dasyat2.. Takutnyaa~

bighagenjo berkata...

yes, setuju. setiap apa yg belaku, ada hikmahnya

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com