Takut Mati Berpenyakit !

46 ulasan:
Assalamualaikum ..
Maaf qaseh tak online kelmarin n tak jenguk2 blog korang , semalam qaseh cuti tak sihat ,pergi klinik jap sebab qaseh sering sangat sakit kepala , tapi doctor just bagi ubat sakit kepala , doctor cek tekanan darah je , tak ambil darah pun emmm next time kena pergi hospital lah ..

''mati itu pasti''

Mati ! emmm semua ditanganNYA , ada yang takut mati dan ada juga yang tak takut mati .. orang soleh tak takut mati bukan ? kadang2 berfikir alangkah bestnya mati di saat belum baligh , suci tiada dosa dah tentu tempat kita nanti di syurga tapi kerja siapa kah semua ini ? hanya Allah yang mengetahui segala perjalanan hidup kita .. hanya Allah sahaja yang mengatur perjalanan hidup kita,siapa kita untuk melawan ? mampukah kita untuk melawan ? tidak ! sesaat ~ sedetik pun kita takkan mampu ..

Walau kita berpenyakit atau tak , mati itu tetap ada dalam kamus hidup ! yakinkah yang berpenyakit akan mati terus ?dan yang tidak berpenyakit tidak akan mati lagi ? yakinlah sakit itu pencuci segala dosa2 yang kita buat , Allah sedang mengurangkan beban kita untuk di bawa ke sana ~ tapi kita rasa penyakit tu membebankan kita di dunia rite ? kerana apa ? kerana kita tidak melihat hikmah di sebalik sesuatu kejadian ... jangan takut sayang ... redha lah ,kerana penyakit juga memberi kita peluang ! kerana hidayah juga datang di saat kita dilanda ujian ...
hati berbicara :
salam takziah buat PUTERI KATEK kerana kehilangan kakak tersayang ..
bersabar lah dengan ketentuanNYA .. yang hidup pasti akan pergi
kuatkan semangat , ingatlah Allah lebih sayangkan arwah .. semoga arwa di letakkan dikalangan orang2 yang beriman .... maafkan sis sayang ,sis baru je tahu .. hadapi lah dunia dengan hati yang tabah

46 ulasan:

  1. awak.. jadi wanita memang bertuah sebab dosa wanita akan di tanggung oleh bapa kita. lepas tu bila nikah, dosa akan ditanggung oleh suami lak. Bertuah jadi wanita sebab senang masuk syurga.

    Dan sakit tu orang kata dapat tambah pahala bila kita bersabar, dan dapat kurangkan dosa. So, bersyukurlah bila sakit. Peace :)

    BalasPadam
  2. mintak nak dikhatamkan nyawa leklok

    BalasPadam
  3. sakit adalah penyuci dosa kecil.. bila sakit banyakkan amalan kepada NYA

    BalasPadam
  4. takut mati! masih belum cukup iman di dada...huhuhuhu

    BalasPadam
  5. kena selalu ingat mati
    supaya kita boleh tingkatkan ibadat kite
    dan mencegah drpd melakukan larangan-NYa

    kan

    BalasPadam
  6. takziah kepada arwah kakak puteri katek

    owh sis qaseh tak sht ye,nanti lepas berbuka puasa,bykkan minum air masak,kurangkan mnmn berkafein.ada kwn pun selalu png kpla.asyik mkn ubat je.one day tu dia refer doktor lain pulak,doktor nasihatkan utk pakai cermin mata.may be dia ada masalah rabun kot

    BalasPadam
  7. fara pun takut mati berpenyakit.. harap mati dengan cara y baik..aminnn

    btw takziah buat die juga..;d

    BalasPadam
  8. yg penting kematian kite itu dlm keimanan... :)

    BalasPadam
  9. alFatehah kp kakak puteri katek!

    juga kp arwah ayahandaku yg telah lama pergi ...

    BalasPadam
  10. ika pun selalu sakit kepala wuwuwu,kata doktor ika migrain je kot..alhamdulillah :)


    takziah gak buat puteri katek,semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh kakaknya,al Fatihah

    BalasPadam
  11. syafakillah
    semoga ALLAH sembuh kan kamu

    BalasPadam
  12. Hum.. Kaseh, hh pn sering sakit kpale skunk.. Btuk pn teruk uhuk uhuk.. Sbor jela bln2 puasa ni kan :)

    BalasPadam
  13. penyakit yg tiada ubat: mati. :)

    takziah juga pada puteri katek. huhu. semoga hari-hari mendatang lebih berhikmah hendaknya.

    harap begitu juga pada qaseh dalia adelia. :)

    semoga hari-hari mendatang lebih ceria dan sejahtera hendaknya. perbanyakkan rehat k. :)

    BalasPadam
  14. mati tak mengenal masa dan tempat..dekat mana2 pn boleh jadi.org sihat pun boleh mati..takutkan..kne cukupkan amalan dulu yg pentingnya..

    BalasPadam
  15. huhuu...kematian tu ade kt mne2 bile dah mmg tbe msenyee..kalo skt tak pon sehat..kn sys? so, kalo mty berpenyakit pon dh tu ajal kite uhuk9!~

    takziah buat katek. al fatihah.

    BalasPadam
  16. harini banyak entry pasal ni je,


    Takpelah,

    ajal maut ditanganNYA, redha =)

    BalasPadam
  17. ye sakit itu adalah kifarah iaitu pengampunan dosa kpd hambanye..mengigati mati itu buatkan kte takot padaNYA namun kdg kala ianya hanya lah kesedaran yg sekejap

    BalasPadam
  18. Mati itu pasti.. Setiap yg hidup pasti akan mati ;)

    BalasPadam
  19. sukeee..:)

    matii itu sudah tentu^^

    BalasPadam
  20. semuge kasih cepat sihat jugak...amen..

    BalasPadam
  21. Yes, death is certain... so when the time comes, I won't hide myself from it...

    BalasPadam
  22. Mati ini memang tak pasti. Ada seorang jutawan upah bedah jantung beratus ribu..
    Pembedahan itu berjaya. Dia seperti muda kembali 10 tahun.

    Beberapa hari selepas keluar dari Hospital ... dia mati kemalangan jalanraya..

    BalasPadam
  23. hidup mati semuanya telah di tentukan..cuma kita harap dapat akhiri hidup dengan baik..

    al fatehah

    BalasPadam
  24. mati itu pasti. hidup. insyaallah.. :)

    BalasPadam
  25. mati itu pasti...cuma cepat atau lmbt je ;)

    BalasPadam
  26. hope cepat sembuh
    mati itu pasti
    (:

    BalasPadam
  27. belum terlambat untuk kita menambah bekalan untuk ke 'sana'

    BalasPadam
  28. Mati , semua orang harus ingat mati kerana ia sunat , tapi takut gak sebab amalan tak cukup lagi..hehe

    semoga qaseh cepat sembuh yer :)

    BalasPadam
  29. Takleh nk byang
    seksa mati lemas..

    Ya Allah,
    ambillah nyawaku dalam keadaan
    yang paling ringan bagiku..

    BalasPadam
  30. dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali...

    BalasPadam
  31. bila la agknye masa sy ye :)

    BalasPadam
  32. lalink ~ take care dear , dont put yourself on stress ya ~ do have enough rest and water qaseh ~ take care

    BalasPadam
  33. orang bijak adalah orang yang mengingati mati..

    BalasPadam
  34. mintak la mati nnt dalam keadaan yang baik2 je

    BalasPadam
  35. migrain ker?? kalo slalu sgt aik akak check dgn pakar...

    *sy ade ubat nk rekemen kalo akak nk laa...

    BalasPadam
  36. mati itu pasti..
    siapa2 jua akan menemuinya..
    jika sakit..redha dgn ketentuan ilahi

    BalasPadam
  37. Smoga mati kte bukan dgn yg dasyat2.. Takutnyaa~

    BalasPadam
  38. yes, setuju. setiap apa yg belaku, ada hikmahnya

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com