Nak Sambung Study Ke Takmo ..

74 ulasan:
tension gilosss serowww...

tak tahu lah nak sambung ke tidak ni , dah berendam air mata dah aku ni , macam orang yang takleh balik beraya kampung selama 9 bulan dah , hurmm kos pengurusan ladang tu mende pulak dah .. siyes tak tahu nak sambung ke tak !


korang bagi lah pendapat kat qaseh sob3x tadi tanya abg beng pasal hal ni , dia sokong je mana2 tapi dia ada tanya nak ke jadi usahawan nanti , ntahlah blur sebenarnya ni ..helpppp , kalu tak sambung macamnilah rutin harian boringnyeee.. ya Allah ni lah orang kata belum dapat something tu terminta2 nak ! kalau dah dapat meragui pulak .. 

sakit nya kepala rasa macam beban kena tanggung sedozen anak yang nakal2.. kalau korang ada pengalaman rakan kepada rakan kepada rakan korang or nak bagi idea yang boleh mengurangkan beban ni sila lah ... jangan malu2 ,qaseh amat mengharapkannya .. tq yati ngan hencik kyle yang menyokong , family pun tak menyokong so macamana aku tak berendam air mata ..

lupa pulak nak bagitahu , kat UITM , JENGKA PAHANG


74 ulasan:

  1. 1st,

    rezeki ada kat mana-mana. So if rasa nak further, go on je. If tak, tak payah fikir pape dah.


    2nd,

    Orang perempuan tanggjwb dia takla besar mcm lelaki. So, kerja tu bukan option pertama kan ? Sambung jelah.


    3rd,

    Kita taktau masa depan demanding dlm alam pekerjaan ni mcm mana, so sebagai langkah bersedia, selagi boleh belajar smpai tahap tertinggi. Belajarlah.


    pjgnya komen aku.

    BalasPadam
  2. kos tu nanti kene banyak main ngan tanah..hehe
    so kalo rase geli ngn kotor2 ni better takyah amek..masuk kolej je amek cos yg kamu minat...

    BalasPadam
  3. sambung la sementara masih ada peluang.

    BalasPadam
  4. sambung jea.. xsemua berpelunag untuk sambung belajr^^
    guna msa yg ada unt menimbang ilmu..

    BalasPadam
  5. jiji yu -
    sampai hati main2 time aku siyes camni . kalau leh kawen dah lama aku kawen

    BalasPadam
  6. hanif -
    takpelah panjang pun qaseh suka

    memang kerja tak penting bg girl tapi zaman sekarang dah macam benda wajib je ..haihhh

    BalasPadam
  7. nur syafiqah -
    kolej ? huuu lagi lah kena tentang habis habisan ~

    BalasPadam
  8. freaky -
    hajatnya mcm tu lah tapi family ..huwaaaaaaa

    BalasPadam
  9. korie -
    nanti qaseh wat keputusan sebaik2nya

    BalasPadam
  10. just go on lah! make a good decision ya ;)
    slmt maju jaya sister :)

    BalasPadam
  11. lau nak sambung pastikan kuo nt keje same dgn cos yg amik..lau setakat ps kawen laki sruh masak baik amik cos masak memasak je..hehehe

    BalasPadam
  12. adik,
    pilih yg btol2 adik minat..jgn hanya dgr pendapat org suoh 'sambung je lah' walaupun kos tu bkn minat adik..kte yg akan berdepan dgn kos tu selama 2-4 thn..nasihat akak, pilih kos yg btol2 minat..cuba cari kolej yg btol2 boleh bg kos yg adik suke..buat apa kalau kte redah je amik kos yg kte tak minat, lps tu kluar2 cari keje lain yg takde kaitan? kt situ dah pembaziran masa..klau akak dpt putarkan balik masa, mau saje akak pilih bdg yg btol2 akak minat..bukan amik je kos yg orang kasi..ini masa depan kte ye dik.. ^_^ just my 2cent..

    BalasPadam
  13. BENDA YG SMPLE TP JADI SUSAH SB FAMILY..NAMPAK MCM FAMILY SURUH TERUSKAN KERJA DAN X BG CIK QASEH BERJAUHAN DARI MEREKA.


    KOS PENGURUSAN LADANG. X BERAPA PASTI TP BERKAITAN PERTANIAN DAN KOS2 CM GINI SGT PERLUKAN MINAT. KALAU DGREE 3 TAHUN KAN??.SO MASE YG AGAK PNJANG TP KEHIDUPAN KT U SGT BEST..HEHE


    KALAU BETUL2 MNT..SLOW TALK LA DGN FAMILY..X SLH PUN BLAJA..JGN PKR PAS BLAJA X DE KERJA..SB KERJA TU REZKI MSG2..


    YAKINKAN FMLY YG QASEH BOLEH BERDIKARI..BESE KES NI MULA2 DIE ORG X STUJU TP LAMA2 AKAN OK BLE TGK KTE HP DAN LEH SURVIVE..TU JE..


    SARANAN: SMBUNG KALAU MINAT!

    BalasPadam
  14. sys..kos tu ok laa..jgn isau..cerah mse depan trust me sbb nuru ade kwn amek kos tu gak..huhuhu

    BalasPadam
  15. apa yg qaseh perlu ingat Allah dah tetap kan yang terbaik untuk kita. belajar kat mana2 pun sama je. pasal kos tu pulak nana tak berapa tahu. minat tak minat belakang cerita. yang penting niat kita nak belajar:) buat keputusan molek deh ^-^

    BalasPadam
  16. sambung jika ade peluang..
    jgn lepaskan :)

    BalasPadam
  17. Alam pekerjaan di zaman skg nie sgt demanding... jika ambil course perladangan sebab nak kerja, baik teruskan sehingga tamat ijazah dgn CGPA yg bagus...

    sekiranya ambil course perladangan sebab minat dan nak jadi usahawan boleh je teruskan sehingga memana2 peringkat, sebab ia tak akan mengganggu masa bekerja sendiri...

    jika berminat nak kembangkan pengetahuan perladangan ke generasi seterusnya, boleh jadi penyelidik dan pengajar course tersebut, tetapi kena ada PhD atau sekurgnya2 masters utk mengajar bidang tu...

    terpulanglah kpd kehendak hati.

    BalasPadam
  18. setuju dgn komen hanif

    sambung la qaseh sementara ada peluang
    tambah ilmu di dada
    kerja apa nanti, belakang kira

    BalasPadam
  19. tidur kat rumah best..hahaha ;)

    BalasPadam
  20. ilmu penting untuk kita menjadi seorang yang berpendidikan.... kalau rasa minat nak belajar, go ahead je...

    BalasPadam
  21. sambung je la, skrg nie keluar kemane2 smua nak ad segulung sijil, hurm, kos yg qaseh amek tu yul tak bpe tahu pulak ler, hehe

    BalasPadam
  22. if that's truly what you want, then go ahead and fulfill your dreams.

    jika peluang kerja selepas kamu grad mmg banyak dan mampu menanggung segala kos yg perlu kamu lalui sekarang, why not take it ?

    apapun, as I always said, think twice. Don't make a rash decision.

    BalasPadam
  23. pengurusan ladang tue tak semestinya kene jadi usahawan.. banyak bole keje.. keje kat FAMA boleh.. kat company yg buat perladangan..

    solat istikharah kak.. pilih mana yng terbaik...

    BalasPadam
  24. qaseh sambung jela.. belajar laju-laju,dapat kerja laju-laju(laju-laju=cepat-cepat)..nati dapat banyak pengetahuan tahu..huhu

    BalasPadam
  25. takut nyesal di kemudian hari jer nanti kalau tak sambung...
    tapi kalau xdak minat nak sambung, nak buat mcm mana ...

    BalasPadam
  26. sambung je la sis :)
    dah ade peluang nie ..
    kalau tak yakin jugak buat istikharah dlu ye .. ^^

    BalasPadam
  27. aa susah gak kan..kalau kos tak minat susah nnt..sebab belajar pun rasa tak best..kalau x minat, try apply lain kos yang qaseh betul2 minat..tapi selagi masih muda ni, ambik peluang yang ada untuk sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi :) family cakap camne tu..

    BalasPadam
  28. sambung study la :)
    Ilmu tu penting ;)

    BalasPadam
  29. Saya sokong 110% Qaseh sambung belajar.Sementara di beri peluang belajar jangan di lepaskan kerana ada ramai manusia yang ingin melakukan perkara yg sama tetapi tidak kesampaian tapi yang paling penting...kebetulan sangat UITM Jengka pun abadi romeo tingggal di bandar Jengka...kalau ada apa-apa masalah..kasi tau lah insyaallah saya sedia membantu...

    BalasPadam
  30. sambung jer qaseh..peluang sambung belajar nie bukan dtg selalu..selagi berdaya timbalah ilmu banyak2 :)

    BalasPadam
  31. bg akak pendidikan tu penting. even perempuan last duduk dapurpun education still penting... agar ada self-confident... heeeeeee apapunkan...? adik kena tanya buah hati dulu,.... :P

    BalasPadam
  32. ooops... lupa... kalo mak n ayah tak setuju kena tanya kenapa mereka tak setuju... ataupun dorang nak timang cucu awal tak? haish...

    BalasPadam
  33. pengurusan ladang bidang meluas oh. boleh pergi jauh.

    BalasPadam
  34. sis.. mimie rasa kalau nk jadi usahawan mmg sesuai course tu.. tp sementara ada peluang manfaatkan. x semua org dpt..

    BalasPadam
  35. hurmmm.. renung betul dulu minat ke tak kursus tu.. kalau mmg betul2 minat.. teruskan.. hehe..

    BalasPadam
  36. pk leklok sblom wt kputusan.. :)
    pk mse dpn..

    BalasPadam
  37. kena pilih jurusan yang bersesuaian jugak.. nanti membazir masa je belajar perkara yang kita tak minat.

    BalasPadam
  38. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  39. bg inna, based on pgalaman inna sendiri..lebih baik awak sambung jer study tu..mungkin awal2 tu awak blom boleh nak terima kos tu, tp percayalah bila laa2 awak da involve dgn kos tu, awak akan suka & jatuh cinta dgn kos tu..kiranya kes awak nie sm mcm kes inna dulu..

    BalasPadam
  40. slow talk la ngan parents..macam akak dulu pon cenggitu jugak..they refuse to send me away from them..but..lme2 diowang terima jugak ..nak wat camne..dah dapat jauh..u have to use reverse psikology on them..trust me..it works..^^

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  42. ADA MASA LAGI ..
    QASEH MASUK BULAN 11 ..
    DOA2KAN LAH DIORANG LEMBUT HATI ..
    INSYAALLAH ..
    KALAU TA DAPAT JUGAK MEMANG BUKAN REZEKI DAH NAK CONTINUE BACK ..
    HURMM

    RENYAI MENITIS HATI MENANGIS ~

    BalasPadam
  43. ala...
    susah2 wat je la solat istikhrh,...
    mntk ptunjuk Allah..
    gud luck na....

    BalasPadam
  44. mmg bukan mudah untuk senang kalau tiada susahnya....

    BalasPadam
  45. fara rase parent qaseh ni sedikit sebanyak same macam parent afra tak nak bagi anak duk jauh2.. tapi believe me ada mase lagi kan.. sikit mase nanti mesti diaorangs etuju nak bagi kaseh stud if kaseh tunjukkan y qaseh betul2 serius nak study.. apa apapun mintak petunjuk apda allah.. kekadang pilihan parent adalah y terbaik.. dan kadang kite will look like ingkar kate parent but insyallah pasti akan ada kebaikan je suatu hari nanti... berdoalah ea kaseh.. ;p

    BalasPadam
  46. Pengurusan ladang ni qaseh kna tough cket sbb mmg bnyk tenaga then bnyk keje kt lua like kt ladang..

    Akan belaja semua sal tanaman ladang..termasuk pratikal..hihi..

    Pas ni kna pkai topi apek la qaseh..

    Papepun wat solat istikharah..mintak petunjuk dari Allah..mana yg terbaik utk qaseh..

    BalasPadam
  47. sepupu ayie ada belajar pengurusan ladang kat uitm perlis.. dah abes da tgh final diploma.. best la blaja semua.. lps tu slalu kene praktikal.. best la time cuti sem buat keje..hehe

    BalasPadam
  48. keputusan yg bijak adalah sambung study.Pilih la kos yg betul2 minat sebab nanti baru enjoy blaja.Kalu memang kos pengurusan ladang je ade,sambung je la.Belajar bende baru.Cari ilmu banyak2.Xkanla ko x nak sambung blaja,laenla kalu ko nak kawen mude2.

    BalasPadam
  49. ikot kata hati.. hehe

    btw , selamat hari rye :)

    BalasPadam
  50. Pendapat Hana, Qaseh sambung jelh. Duk rumah pun xde buat apa pun. Atleast Qaseh hbskn masa menimba ilmu. Walaupun kursus pengurusan ladang tp benda tu blh menjamin masa dpan tau. Cuba je tgk contoh usahawan dan petani moden. Ramai yng berjaya tau.

    BalasPadam
  51. saya sokong komen orang no. 1 di atas.
    belajar selagi ada daya.

    BalasPadam
  52. sgt perlu qaseh mengetahui kursus2 yg sepatutnya qaseh ikuti semasa di universiti kelak, selaras dengan minat dan kemampuan akademik qaseh supaya lbh mudah utk kasih stdy nnt..namun minat jgk blh dipupuk kemudian klu kite betul2 ingin pelajari ilmu tersebut..apepon prince wish congrats kat qaseh krn dpt mlnjutkan pelajaran..

    BalasPadam
  53. qaseh kerja ape sekarang? kalu gov. baik periks ajer di titikberatkan..
    kalau keja bukan gov perlu ilmu di tambah kan..jadi belaja perlu tungkus lumus pastiak lulus yang terbaik...sebab zaman sekrang nak dapt keja mmg payah so lulus yang terbaik itu perlu selain ilmu...
    istikharah penentu yang terbaik dik qaseh...
    god luck

    BalasPadam
  54. Sebenarnya kos tuu tak penting sangat pun.

    Nak kelulusan saja..

    Seelok-eloknya teruskan saja.. Bukan senang nak mula lain dgn kos baru..

    Masa... duit lagi..

    BalasPadam
  55. sabar qaseh,solat istikharah ye minta diberi petunjuk ..tp kadang2 bila ibubapa xsetuku mgkin ade hikmahnya gak..xpe bincang elok2 ng mak ayah ye,buat keputusan jgn terburu2,Qaseh hnya merancang tp ingt perancangan Allah lg hebat..jgn sedih2 mintak doa supaya diberikan petunjuk ye :)

    BalasPadam
  56. INSYAALLAH ..
    KALAU TERBUKAK PINTU HATI DIORANG SURUH QASEH SAMBUNG , QASEH SAMBUNG STUDY TAPI ANDAINYA FAMILY TAK BAGI QASEH REDHA DAN TERIMA

    BETUL KATA SIS AFIQAH ,PERANCANGAN ALLAH LAGI HEBAT KAN =)

    HURMMMM ...

    BalasPadam
  57. kawen ngn dato'.. siyez ko dh x yah smbung study..haha

    BalasPadam
  58. oh.uitm jengka.haha
    rumah akoo kat situ..(perumahan staf)

    BalasPadam
  59. salam.tahniah dapat smbung belajar. skg semua org berebut2 nak masuk universiti. tak semua dapat peluang tu.

    just nk kongsi dengan qaseh, i've few friend graduted from uitm with dip/bachelor in plantation management and most of them get job within 6 months after graduation. (hope this can inpired u to continue study). but to be honest, that course little bit tough as u need to spend a lot of time at ladang but u'll enjoy it. believe me.

    istikharah pada Allah, minta petunjuk tapi nasihat saya sila la sambung belajar selagi ada peluang.


    all the BEST!!!

    BalasPadam
  60. pendapat akak kalau qaseh tak minat course tu lebih baik jangan teruskan, takut nanti berhenti separuh jalan je!

    pilih course yang betul2 qaseh boleh belajar hingga dapat ijazah!

    BalasPadam
  61. Qaseh ,dah dapat macam ni sambung je lah . sape tau masa depan qaseh lagi cerah :)

    BalasPadam
  62. haha , try la kak , kalu rase tak serasi , mintak tukar
    insyaALLAH , rezeki tu ada jep kat mane2
    cuma kita je kena usaha lebey skit

    anyway , do da best !

    BalasPadam
  63. rasanya biar pilih bidang yang betul2 qaseh minat..jangan sebarangan jer kang separuh jalan plak...

    kalau tak membantu juga, buat la sembahyang isytiqarah..

    BalasPadam
  64. qaseh try google la psl course tu camne..kalo rs oke, sambung je qaseh..mane tahu best nanti..jangan tension2 qaseh sayang, mintak petunjuk dariNya taw..InsyaAllah ada jawapannya nt..

    BalasPadam
  65. SKANG NI QASEH IKUT JE APA KATA FAMILY ..=)

    BalasPadam
  66. Qaseh wat istikharah.. Tu je care die.. :)

    BalasPadam
  67. solat istkharah..
    tu yg terbaik..
    ape pon, hope heppy ngan kptusan tu..
    rezeki sume kite xtau.. ^^

    BalasPadam
  68. Rajin2 buat solat hajat tao..pendapat kwn2 bagus utk kita nilai & buat perbandingan..lam masa yg sama kita x putus meminta & memohon pd Dia..InsyaAllah Dia permudahkan jalan & permudahkan kita dlm membuat keputusan..

    yg part family tu,kalau family sendiri x sokong agak susah..sbb bila tgh blaja kdg2 nak pakai duit, family jugak yg tolong..lagipun kalo blaja tp mak ayah x restu..susah ilmu nak masuk..yg tu boley discuss betul2 ngn deorang..

    n part course tu, ikut pengalaman kita sendiri n dengar pengalaman org,x semestinya kita akan keje lam bidang course yg kita amek tu..apa yg penting sejauh mana kita develop in terms of confidence, knowledge, communication skill dll..kite dulu amek course english, tp keje lam bidang banking & human resource..jauh tersasar..

    kamu tenang2 aje ya..InsyaAllah ada jalannya..kita dah penah melalui saat mcm ni..mmg perit..tp Allah lebih tau apa yg terbaik buat setiap hamba-nya~

    BalasPadam
  69. tahniah qaseh. bagi MO kan, if sekarang qaseh keje dengan kerajaan, contnue keje je.. then apply untuk sambung PJJ sebab kalo buat full time rasa mcm rugi balik.. ni pendapat MO la

    BalasPadam
  70. Salam. Sye spm2013. Dduk kt phg. Dpt course ni jugk kt melaka. Berat je hati nk g sana. Tp xsemua dpr pluang ni kn?
    Sppy sye ambik seni kt uitm jugk. Byk lh duit dye kluarkn utk beli alat lukis. Klo course ldg ni byk x alat2 kita kne beli??
    Kos bulan2 akak dulu berapa ye? Kos keseluruhan utk 6sem pulak??
    Akak skrg krje mne ye? Best x course ni kak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adikk hidayah sorry to say .. akak tak jd sambung bljr sbb kluarga tak bagi .. dan akak tak mampu nak gtau best or tak course ni hurmm

      Padam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com