Nak Sambung Study Ke Takmo ..

74 ulasan:
tension gilosss serowww...

tak tahu lah nak sambung ke tidak ni , dah berendam air mata dah aku ni , macam orang yang takleh balik beraya kampung selama 9 bulan dah , hurmm kos pengurusan ladang tu mende pulak dah .. siyes tak tahu nak sambung ke tak !


korang bagi lah pendapat kat qaseh sob3x tadi tanya abg beng pasal hal ni , dia sokong je mana2 tapi dia ada tanya nak ke jadi usahawan nanti , ntahlah blur sebenarnya ni ..helpppp , kalu tak sambung macamnilah rutin harian boringnyeee.. ya Allah ni lah orang kata belum dapat something tu terminta2 nak ! kalau dah dapat meragui pulak .. 

sakit nya kepala rasa macam beban kena tanggung sedozen anak yang nakal2.. kalau korang ada pengalaman rakan kepada rakan kepada rakan korang or nak bagi idea yang boleh mengurangkan beban ni sila lah ... jangan malu2 ,qaseh amat mengharapkannya .. tq yati ngan hencik kyle yang menyokong , family pun tak menyokong so macamana aku tak berendam air mata ..

lupa pulak nak bagitahu , kat UITM , JENGKA PAHANG


74 ulasan:

JIJI YU berkata...

engko kawen je la..ekeke

muhamad hanif berkata...

1st,

rezeki ada kat mana-mana. So if rasa nak further, go on je. If tak, tak payah fikir pape dah.


2nd,

Orang perempuan tanggjwb dia takla besar mcm lelaki. So, kerja tu bukan option pertama kan ? Sambung jelah.


3rd,

Kita taktau masa depan demanding dlm alam pekerjaan ni mcm mana, so sebagai langkah bersedia, selagi boleh belajar smpai tahap tertinggi. Belajarlah.


pjgnya komen aku.

♥NuR SyAFiQah♥ berkata...

kos tu nanti kene banyak main ngan tanah..hehe
so kalo rase geli ngn kotor2 ni better takyah amek..masuk kolej je amek cos yg kamu minat...

Freaky berkata...

sambung la sementara masih ada peluang.

K O R I E berkata...

sambung jea.. xsemua berpelunag untuk sambung belajr^^
guna msa yg ada unt menimbang ilmu..

Qaseh dalia adelia berkata...

jiji yu -
sampai hati main2 time aku siyes camni . kalau leh kawen dah lama aku kawen

Qaseh dalia adelia berkata...

hanif -
takpelah panjang pun qaseh suka

memang kerja tak penting bg girl tapi zaman sekarang dah macam benda wajib je ..haihhh

Qaseh dalia adelia berkata...

nur syafiqah -
kolej ? huuu lagi lah kena tentang habis habisan ~

Qaseh dalia adelia berkata...

freaky -
hajatnya mcm tu lah tapi family ..huwaaaaaaa

Qaseh dalia adelia berkata...

korie -
nanti qaseh wat keputusan sebaik2nya

Rtp Farra Arisha berkata...

just go on lah! make a good decision ya ;)
slmt maju jaya sister :)

EnciK AxixOu berkata...

lau nak sambung pastikan kuo nt keje same dgn cos yg amik..lau setakat ps kawen laki sruh masak baik amik cos masak memasak je..hehehe

♀ Perempuan Manis berkata...

adik,
pilih yg btol2 adik minat..jgn hanya dgr pendapat org suoh 'sambung je lah' walaupun kos tu bkn minat adik..kte yg akan berdepan dgn kos tu selama 2-4 thn..nasihat akak, pilih kos yg btol2 minat..cuba cari kolej yg btol2 boleh bg kos yg adik suke..buat apa kalau kte redah je amik kos yg kte tak minat, lps tu kluar2 cari keje lain yg takde kaitan? kt situ dah pembaziran masa..klau akak dpt putarkan balik masa, mau saje akak pilih bdg yg btol2 akak minat..bukan amik je kos yg orang kasi..ini masa depan kte ye dik.. ^_^ just my 2cent..

SYARIFF HAIKAL berkata...

BENDA YG SMPLE TP JADI SUSAH SB FAMILY..NAMPAK MCM FAMILY SURUH TERUSKAN KERJA DAN X BG CIK QASEH BERJAUHAN DARI MEREKA.


KOS PENGURUSAN LADANG. X BERAPA PASTI TP BERKAITAN PERTANIAN DAN KOS2 CM GINI SGT PERLUKAN MINAT. KALAU DGREE 3 TAHUN KAN??.SO MASE YG AGAK PNJANG TP KEHIDUPAN KT U SGT BEST..HEHE


KALAU BETUL2 MNT..SLOW TALK LA DGN FAMILY..X SLH PUN BLAJA..JGN PKR PAS BLAJA X DE KERJA..SB KERJA TU REZKI MSG2..


YAKINKAN FMLY YG QASEH BOLEH BERDIKARI..BESE KES NI MULA2 DIE ORG X STUJU TP LAMA2 AKAN OK BLE TGK KTE HP DAN LEH SURVIVE..TU JE..


SARANAN: SMBUNG KALAU MINAT!

nuruashia ♥ berkata...

sys..kos tu ok laa..jgn isau..cerah mse depan trust me sbb nuru ade kwn amek kos tu gak..huhuhu

nanakimie berkata...

apa yg qaseh perlu ingat Allah dah tetap kan yang terbaik untuk kita. belajar kat mana2 pun sama je. pasal kos tu pulak nana tak berapa tahu. minat tak minat belakang cerita. yang penting niat kita nak belajar:) buat keputusan molek deh ^-^

Hunnym Syot 美智子 berkata...

sambung jika ade peluang..
jgn lepaskan :)

Jo Qusary berkata...

Alam pekerjaan di zaman skg nie sgt demanding... jika ambil course perladangan sebab nak kerja, baik teruskan sehingga tamat ijazah dgn CGPA yg bagus...

sekiranya ambil course perladangan sebab minat dan nak jadi usahawan boleh je teruskan sehingga memana2 peringkat, sebab ia tak akan mengganggu masa bekerja sendiri...

jika berminat nak kembangkan pengetahuan perladangan ke generasi seterusnya, boleh jadi penyelidik dan pengajar course tersebut, tetapi kena ada PhD atau sekurgnya2 masters utk mengajar bidang tu...

terpulanglah kpd kehendak hati.

Lea IsNaw! berkata...

setuju dgn komen hanif

sambung la qaseh sementara ada peluang
tambah ilmu di dada
kerja apa nanti, belakang kira

Aisyah Aina berkata...

tidur kat rumah best..hahaha ;)

~Nana 귀여운~ berkata...

ilmu penting untuk kita menjadi seorang yang berpendidikan.... kalau rasa minat nak belajar, go ahead je...

YUL berkata...

sambung je la, skrg nie keluar kemane2 smua nak ad segulung sijil, hurm, kos yg qaseh amek tu yul tak bpe tahu pulak ler, hehe

James Alexander berkata...

if that's truly what you want, then go ahead and fulfill your dreams.

jika peluang kerja selepas kamu grad mmg banyak dan mampu menanggung segala kos yg perlu kamu lalui sekarang, why not take it ?

apapun, as I always said, think twice. Don't make a rash decision.

atiqsalleh berkata...

pengurusan ladang tue tak semestinya kene jadi usahawan.. banyak bole keje.. keje kat FAMA boleh.. kat company yg buat perladangan..

solat istikharah kak.. pilih mana yng terbaik...

farhana yusoff berkata...

qaseh sambung jela.. belajar laju-laju,dapat kerja laju-laju(laju-laju=cepat-cepat)..nati dapat banyak pengetahuan tahu..huhu

keroro gouro berkata...

takut nyesal di kemudian hari jer nanti kalau tak sambung...
tapi kalau xdak minat nak sambung, nak buat mcm mana ...

fathiahRAIHANA berkata...

sambung je la sis :)
dah ade peluang nie ..
kalau tak yakin jugak buat istikharah dlu ye .. ^^

アヌム ちゃん berkata...

aa susah gak kan..kalau kos tak minat susah nnt..sebab belajar pun rasa tak best..kalau x minat, try apply lain kos yang qaseh betul2 minat..tapi selagi masih muda ni, ambik peluang yang ada untuk sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi :) family cakap camne tu..

cik heroin berkata...

sambung study la :)
Ilmu tu penting ;)

abadi romeo berkata...

Saya sokong 110% Qaseh sambung belajar.Sementara di beri peluang belajar jangan di lepaskan kerana ada ramai manusia yang ingin melakukan perkara yg sama tetapi tidak kesampaian tapi yang paling penting...kebetulan sangat UITM Jengka pun abadi romeo tingggal di bandar Jengka...kalau ada apa-apa masalah..kasi tau lah insyaallah saya sedia membantu...

noraliza berkata...

sambung jer qaseh..peluang sambung belajar nie bukan dtg selalu..selagi berdaya timbalah ilmu banyak2 :)

Bidadari Syurga berkata...

bg akak pendidikan tu penting. even perempuan last duduk dapurpun education still penting... agar ada self-confident... heeeeeee apapunkan...? adik kena tanya buah hati dulu,.... :P

Bidadari Syurga berkata...

ooops... lupa... kalo mak n ayah tak setuju kena tanya kenapa mereka tak setuju... ataupun dorang nak timang cucu awal tak? haish...

suk berkata...

pengurusan ladang bidang meluas oh. boleh pergi jauh.

MIMIE AIZA berkata...

sis.. mimie rasa kalau nk jadi usahawan mmg sesuai course tu.. tp sementara ada peluang manfaatkan. x semua org dpt..

udin berkata...

hurmmm.. renung betul dulu minat ke tak kursus tu.. kalau mmg betul2 minat.. teruskan.. hehe..

aRa ❤ aFiq™ berkata...

pk leklok sblom wt kputusan.. :)
pk mse dpn..

delarocha berkata...

kena pilih jurusan yang bersesuaian jugak.. nanti membazir masa je belajar perkara yang kita tak minat.

Qaseh dalia adelia berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
miss inna berkata...

bg inna, based on pgalaman inna sendiri..lebih baik awak sambung jer study tu..mungkin awal2 tu awak blom boleh nak terima kos tu, tp percayalah bila laa2 awak da involve dgn kos tu, awak akan suka & jatuh cinta dgn kos tu..kiranya kes awak nie sm mcm kes inna dulu..

cik bulan berkata...

slow talk la ngan parents..macam akak dulu pon cenggitu jugak..they refuse to send me away from them..but..lme2 diowang terima jugak ..nak wat camne..dah dapat jauh..u have to use reverse psikology on them..trust me..it works..^^

Qaseh dalia adelia berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Qaseh dalia adelia berkata...

ADA MASA LAGI ..
QASEH MASUK BULAN 11 ..
DOA2KAN LAH DIORANG LEMBUT HATI ..
INSYAALLAH ..
KALAU TA DAPAT JUGAK MEMANG BUKAN REZEKI DAH NAK CONTINUE BACK ..
HURMM

RENYAI MENITIS HATI MENANGIS ~

hana berkata...

ala...
susah2 wat je la solat istikhrh,...
mntk ptunjuk Allah..
gud luck na....

RepublicAku berkata...

mmg bukan mudah untuk senang kalau tiada susahnya....

Encik Psychopath berkata...

sambung jela.

Nur Farah Hani berkata...

fara rase parent qaseh ni sedikit sebanyak same macam parent afra tak nak bagi anak duk jauh2.. tapi believe me ada mase lagi kan.. sikit mase nanti mesti diaorangs etuju nak bagi kaseh stud if kaseh tunjukkan y qaseh betul2 serius nak study.. apa apapun mintak petunjuk apda allah.. kekadang pilihan parent adalah y terbaik.. dan kadang kite will look like ingkar kate parent but insyallah pasti akan ada kebaikan je suatu hari nanti... berdoalah ea kaseh.. ;p

umUMRA berkata...

Pengurusan ladang ni qaseh kna tough cket sbb mmg bnyk tenaga then bnyk keje kt lua like kt ladang..

Akan belaja semua sal tanaman ladang..termasuk pratikal..hihi..

Pas ni kna pkai topi apek la qaseh..

Papepun wat solat istikharah..mintak petunjuk dari Allah..mana yg terbaik utk qaseh..

ayie berkata...

sepupu ayie ada belajar pengurusan ladang kat uitm perlis.. dah abes da tgh final diploma.. best la blaja semua.. lps tu slalu kene praktikal.. best la time cuti sem buat keje..hehe

badrul berkata...

keputusan yg bijak adalah sambung study.Pilih la kos yg betul2 minat sebab nanti baru enjoy blaja.Kalu memang kos pengurusan ladang je ade,sambung je la.Belajar bende baru.Cari ilmu banyak2.Xkanla ko x nak sambung blaja,laenla kalu ko nak kawen mude2.

teha berkata...

ikot kata hati.. hehe

btw , selamat hari rye :)

Hana Soffelia berkata...

Pendapat Hana, Qaseh sambung jelh. Duk rumah pun xde buat apa pun. Atleast Qaseh hbskn masa menimba ilmu. Walaupun kursus pengurusan ladang tp benda tu blh menjamin masa dpan tau. Cuba je tgk contoh usahawan dan petani moden. Ramai yng berjaya tau.

Cikli berkata...

saya sokong komen orang no. 1 di atas.
belajar selagi ada daya.

Prince Halilintar berkata...

sgt perlu qaseh mengetahui kursus2 yg sepatutnya qaseh ikuti semasa di universiti kelak, selaras dengan minat dan kemampuan akademik qaseh supaya lbh mudah utk kasih stdy nnt..namun minat jgk blh dipupuk kemudian klu kite betul2 ingin pelajari ilmu tersebut..apepon prince wish congrats kat qaseh krn dpt mlnjutkan pelajaran..

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

qaseh kerja ape sekarang? kalu gov. baik periks ajer di titikberatkan..
kalau keja bukan gov perlu ilmu di tambah kan..jadi belaja perlu tungkus lumus pastiak lulus yang terbaik...sebab zaman sekrang nak dapt keja mmg payah so lulus yang terbaik itu perlu selain ilmu...
istikharah penentu yang terbaik dik qaseh...
god luck

POSH76 berkata...

blogwalking

WuMing berkata...

Sebenarnya kos tuu tak penting sangat pun.

Nak kelulusan saja..

Seelok-eloknya teruskan saja.. Bukan senang nak mula lain dgn kos baru..

Masa... duit lagi..

Afikah Aziz berkata...

sabar qaseh,solat istikharah ye minta diberi petunjuk ..tp kadang2 bila ibubapa xsetuku mgkin ade hikmahnya gak..xpe bincang elok2 ng mak ayah ye,buat keputusan jgn terburu2,Qaseh hnya merancang tp ingt perancangan Allah lg hebat..jgn sedih2 mintak doa supaya diberikan petunjuk ye :)

Qaseh dalia adelia berkata...

INSYAALLAH ..
KALAU TERBUKAK PINTU HATI DIORANG SURUH QASEH SAMBUNG , QASEH SAMBUNG STUDY TAPI ANDAINYA FAMILY TAK BAGI QASEH REDHA DAN TERIMA

BETUL KATA SIS AFIQAH ,PERANCANGAN ALLAH LAGI HEBAT KAN =)

HURMMMM ...

Tanpa Nama berkata...

kawen ngn dato'.. siyez ko dh x yah smbung study..haha

akoo pae berkata...

oh.uitm jengka.haha
rumah akoo kat situ..(perumahan staf)

miss jue berkata...

salam.tahniah dapat smbung belajar. skg semua org berebut2 nak masuk universiti. tak semua dapat peluang tu.

just nk kongsi dengan qaseh, i've few friend graduted from uitm with dip/bachelor in plantation management and most of them get job within 6 months after graduation. (hope this can inpired u to continue study). but to be honest, that course little bit tough as u need to spend a lot of time at ladang but u'll enjoy it. believe me.

istikharah pada Allah, minta petunjuk tapi nasihat saya sila la sambung belajar selagi ada peluang.


all the BEST!!!

mas saari berkata...

pendapat akak kalau qaseh tak minat course tu lebih baik jangan teruskan, takut nanti berhenti separuh jalan je!

pilih course yang betul2 qaseh boleh belajar hingga dapat ijazah!

AININ SURAYA berkata...

Qaseh ,dah dapat macam ni sambung je lah . sape tau masa depan qaseh lagi cerah :)

Fara E's berkata...

haha , try la kak , kalu rase tak serasi , mintak tukar
insyaALLAH , rezeki tu ada jep kat mane2
cuma kita je kena usaha lebey skit

anyway , do da best !

kayrul-shah berkata...

rasanya biar pilih bidang yang betul2 qaseh minat..jangan sebarangan jer kang separuh jalan plak...

kalau tak membantu juga, buat la sembahyang isytiqarah..

d_LA berkata...

qaseh try google la psl course tu camne..kalo rs oke, sambung je qaseh..mane tahu best nanti..jangan tension2 qaseh sayang, mintak petunjuk dariNya taw..InsyaAllah ada jawapannya nt..

Qaseh dalia adelia berkata...

SKANG NI QASEH IKUT JE APA KATA FAMILY ..=)

Liyana Zahim berkata...

Qaseh wat istikharah.. Tu je care die.. :)

NadiRah berkata...

solat istkharah..
tu yg terbaik..
ape pon, hope heppy ngan kptusan tu..
rezeki sume kite xtau.. ^^

~SaL IjOu~ berkata...

Rajin2 buat solat hajat tao..pendapat kwn2 bagus utk kita nilai & buat perbandingan..lam masa yg sama kita x putus meminta & memohon pd Dia..InsyaAllah Dia permudahkan jalan & permudahkan kita dlm membuat keputusan..

yg part family tu,kalau family sendiri x sokong agak susah..sbb bila tgh blaja kdg2 nak pakai duit, family jugak yg tolong..lagipun kalo blaja tp mak ayah x restu..susah ilmu nak masuk..yg tu boley discuss betul2 ngn deorang..

n part course tu, ikut pengalaman kita sendiri n dengar pengalaman org,x semestinya kita akan keje lam bidang course yg kita amek tu..apa yg penting sejauh mana kita develop in terms of confidence, knowledge, communication skill dll..kite dulu amek course english, tp keje lam bidang banking & human resource..jauh tersasar..

kamu tenang2 aje ya..InsyaAllah ada jalannya..kita dah penah melalui saat mcm ni..mmg perit..tp Allah lebih tau apa yg terbaik buat setiap hamba-nya~

Muslimah Optimis berkata...

tahniah qaseh. bagi MO kan, if sekarang qaseh keje dengan kerajaan, contnue keje je.. then apply untuk sambung PJJ sebab kalo buat full time rasa mcm rugi balik.. ni pendapat MO la

hidayah zulfahmi berkata...

Salam. Sye spm2013. Dduk kt phg. Dpt course ni jugk kt melaka. Berat je hati nk g sana. Tp xsemua dpr pluang ni kn?
Sppy sye ambik seni kt uitm jugk. Byk lh duit dye kluarkn utk beli alat lukis. Klo course ldg ni byk x alat2 kita kne beli??
Kos bulan2 akak dulu berapa ye? Kos keseluruhan utk 6sem pulak??
Akak skrg krje mne ye? Best x course ni kak??

qaseh dalia berkata...

Adikk hidayah sorry to say .. akak tak jd sambung bljr sbb kluarga tak bagi .. dan akak tak mampu nak gtau best or tak course ni hurmm

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com