Marry With Stalker ?Cinta selepas kahwin ?

115 ulasan:
Assalamualaikum ...

talking about marriage ~
Takdir? rahsia Allah ...

andainya satu saat nanti apa yang kita rancang musnah ,aku lihat kau di persandingan tapi aku terluka di balik tabir , waktu tu terluka dan redha dengan siapa pun jodoh yang hadir , n that time datang jodoh dari parents , someone like 'stalker' we dont know each other .. kalau korang terima tak ? emm tak salah rasanya membuka peluang ,andainya sudah baik di mata ibu bapa ..why not ? tapi kenal lah dulu tentang dia ... maybe dia pun perlu kenal kita dulu ....maybe cinta pandang pertama hadir ''i look at once , i fall in love with twice '' 

tapi .. ada ke ? haha 

tapi soal hidup kita , kahwin bukan untuk main2 .. so tips2 dia ,
  • solat istikharah , minta petunjuk ilahi ..
  • kenal dia , buat je aksi selamba , jadi diri sendiri and marks anything about him / her ,kalau okey bagi kamu ,alhamdulillah tapi kalau tak okey , be direct to him, kalau nak tahu lelaki tu serius dan ikhlas or tak , awal2 lagi dia bagitahu tentang dia , means dia takkan hide something from u , coz dia nak hidup dengan kamu ..
tapi bagi qaseh kan ,suka lelaki yang
  • jaga solat - 100 mark 
  • tak terlalu memaksa - 1mark
  • kelakar - 1mark 
  • seems so nice - 1mark
  • protective - 1mark
  • bertanggungjawab - 1mark 
  • bersopan - 1mark
  • tak ambil kesempatan - 1mark
  • seems so gentleman - 1mark
  • rapat dengan famili - markah bonus 
pssttt : dalam family qaseh ,abg yang sulong je kawen atas pilihan mak ayah , now dah ada 3 org anak .. 
hati berbicara :
tapi jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia , cukuplah dia pandai jaga agamanya , insyaAllah yang lain dia akan jaga , baca cerita2 cinta orang bercinta lepas kawen macam best je , bangun pagi tengok someone yang kita tak kenal ada kat sebelah , masa tu malu2 kambeng je hahaks , mula kongsi cerita ttg diri masing2 ,saling merenung .. lama2 cinta pun berputik ..walahhhhhhh ! tiap kali tengok senyumannya 

''a smile that drove my hearts to the knees''

115 ulasan:

  1. ni macam nak dekat je bunyiknye. haha

    BalasPadam
  2. kene cari laki yg boleh jadi imam dalam semua perkara

    BalasPadam
  3. erkkk..berbunga-bunga plak baca entry ni..

    *kata kawan gua kepada gua.

    BalasPadam
  4. insya allah boleh jadi sepert yang diaharapkan .

    BalasPadam
  5. kita hanya mampu merancang dlm segala hal..kan kembar??

    BalasPadam
  6. I also like d idea.. Love after marriage.. ;)

    BalasPadam
  7. betul2..janganlah kita mengahrapkan kesempurnaan dia semata-mata..kerena antara lelaki dan perempuan itu diciptakan masing2 punya kekurangan...agar dapat sama-sama melengkapi antara satu sama lain...dengan menutup kekurangan itu..which means..like a puzzle..(^_^)

    BalasPadam
  8. suke je kan

    memalu je bile kwen

    so sweettttt

    BalasPadam
  9. tiada siapa yg sempurna dan tiada siapa ygmnigninkan benda yg dirancang tidak menjadi... doa adalah jln terbaek

    BalasPadam
  10. Bagus jugak kan kawin orang match kan ni.... Hari-hari nak tahu pasal diri dia :) sweet <3

    BalasPadam
  11. waah.. tersentuh bc entri kamu..
    kalo sy pun, sy nak calon suami yg mmg boleh dibuat suami.. InsyaAllah, moga diberikan pilihan yang terbaik~

    BalasPadam
  12. entry yang buat shida senyum :) so sweet

    BalasPadam
  13. hurm kadang2 jodoh dari family akan membahagiakan kita....

    BalasPadam
  14. skrg ni,nk kawen kena pk banyak kali. bukan apa,pemilihan pasangan tu skrg lebih pada nafsu sgt bukan cinta. kang xpasal ending ceraii kang

    BalasPadam
  15. kadang2 kalao kita mahu yg sempurna..kita kena lihat diri kira juga..adkh sudah sempurna.. incya-Allah akn dp orng yg dpt saling2 membimbing ke arah kebaikan..

    BalasPadam
  16. ramai gaban kot nak cari lelaki yg jaga solat..jaga solat tu luas bebeno maknanya..

    BalasPadam
  17. Hehehehe....

    suruh mak ayah pilih pasangan hidup is the last thing that I want in my life.

    I rather search my soul mate by myself...

    BalasPadam
  18. wah siap ade markah lagi utk dinilai..hehe

    BalasPadam
  19. org cute cantik sweet cam qaseh senang dapat jodoh... insyallah bulan nie penuh berkat... semoga impian hati adek sentiasa ada untuk yg menyayangi adik.... senyum sikit....

    BalasPadam
  20. tu la.. macam best je cinta lepas kawen ni..
    hahaha..


    p/s: qaseh ni dah sampai seru ea????

    BalasPadam
  21. sokong yg solat tu sys..!! 10000000 marks

    BalasPadam
  22. kadang2 fara rase lebih baik berkahwin dulu baru bercinte(mean terima jodoh parent) bcoz we can explore moree.. belajar mengenali.. so swetttttt lah.. heheh..:D

    BalasPadam
  23. tuan belog pom kena kawin pilihan mak jurgak ni..

    BalasPadam
  24. Err,


    kad kawen jgn lupa yeaa !!

    BalasPadam
  25. gua ingat nk kawen gak la
    tp xda calon la

    BalasPadam
  26. yup. betul. jg solat dan boleh imamkan kite :)

    BalasPadam
  27. best kawin nikh tak cayer cuba laaaa ehehehee...cume kekadang ader yang terusik dek perasaan...huh!

    BalasPadam
  28. hehehhe.. mak ngn abah qaseh ada calon ntuk qaseh ke.. hehhe...

    btw, edi nk dpatkn2 sifat2 qaseh listkan la.. hahhaha

    BalasPadam
  29. fairuz -
    nak dekat apa ni haha ..
    xde lah ..

    BalasPadam
  30. iz -
    baru tahu ke blog ni memang sentiasa berbunga2

    BalasPadam
  31. sis qaseh raihan -
    yup sis hanya mampu merancang

    BalasPadam
  32. sephiraz -
    yeahh .. tapi kalau dah ada pakwe tu .. xpelah heee

    BalasPadam
  33. gee-
    yes , agree with you ,girl n boy mmg saling melengkapi ..sebab tu perkahwinan terjadi ngeee

    BalasPadam
  34. iffah -
    haaa ni meti tengah membayangkan haha ..so sweet

    BalasPadam
  35. khairin -
    yup doa itu jalan sesudah kita merancang

    BalasPadam
  36. syarq -
    hehe .. ibarat baru bercinta , baru nak kenal hati budi ..tapi halal

    BalasPadam
  37. soly -
    insyaAllah , tapi kita pun kena jadi yg terbaik

    BalasPadam
  38. kak shida -
    qaseh pun senyum gak lepas baca hehehe

    BalasPadam
  39. keroro -
    yup rite , jodoh yang baik ..

    BalasPadam
  40. syakey -
    mmg setiap perkahwinan kena fikir byk2 kali , fikir menyeluruh bukan kerna nafsu ,kalau nafsu mmg sekejap je lah

    BalasPadam
  41. cucu umie -
    yup kita pun kena jadi yang terbaik utk dptkan yg terbaik

    BalasPadam
  42. jiji yu -
    setiap org nak yg terbaik =)

    BalasPadam
  43. james -
    bro ... qaseh pun cari sendiri , n nak kawen dengan pilihan sendiri tapi andainya apa yg kita cari tu terhenti itu pun jalan terakhir buat qaseh .. but now qaseh dah jumpa dengan soul mate qaseh

    BalasPadam
  44. sis bidadari -
    hehe taklah sis .. rupa tak memberi apa2 kbhgiaan .. tq sis

    BalasPadam
  45. cik pulau -
    belum smpai seru lagi lah syg .. doakan2

    BalasPadam
  46. fara hani -
    hehe fara sanggup ?
    memang sweet andainya hati kita dan dia bersatu ...

    BalasPadam
  47. hanif -
    insyaAllah ..aku bg kad manila

    BalasPadam
  48. mohd nor qaiyum -
    pe susah suh parents cari hahaks

    BalasPadam
  49. sis mya -
    hehe biasalah sis .. kawen or tak mesti ada benda yg mengguris perasaan

    BalasPadam
  50. triggy -
    xde lah bro haha
    hahaha , try lah jd mcm yg qaseh listkan tu insyaAllah berderet yg dtg pewwww

    BalasPadam
  51. yang kuat bersukan takde markah ke??

    BalasPadam
  52. harap my jodoh diredhai Allah . haha

    BalasPadam
  53. kakak mimie pun pilihan keluarga. dah ada 3 anak jugak

    BalasPadam
  54. hurm..kalau mira...mira tak nak khawin atas pihan org lain..uhuk3..tak nak cinta selepas khawin..nak cinta sebelum khawin jugak..nak cinta macam ni..sebeblum khawin kita bercinta tapi jarang2 jumpe..then lepas khawin baru jumpe selalu heehhe

    BalasPadam
  55. ayoh!! entry ni buat aku berfikir sejenak..jodoh famly... awuuuuuh!! :D

    BalasPadam
  56. kesahhh aku rase..
    aku cukup dgn ciri ciri
    lelaki idaman kat atas tu..
    kawin ngan aku jelahhh..
    hahahahahaha =p
    kene knl dulu..baru merisiki..minang..kawen..senang tak??haha

    BalasPadam
  57. salam Qaseh,.


    cinta yg cmni la CN nak,.siyes!!,.kalau la mmg CN ditakdirkn dpt jdoh yg cmni,Allahuakbar,.seronok sgt,.ehhe,.memulakan fasa kehidupan yg bhagia dgn insan yg pertama cinta dlm ikatan yg sah,.auww,romantiknyee,.

    doakn CN ye,qaseh,.:)

    like dis entry,da bomb lah!

    BalasPadam
  58. lelaki yang ada ciri2 macam tu memang patut dicari :D

    BalasPadam
  59. salam Qaseh!teringin juga nak rasa bercinta lepas kawen,hehe, tapi kite ni mst la ada krteria lelaki yg kita nak kan.Tape, boleh minta pada Allah laki camne kita nak sebab jodoh tu kita sendiri pun tak tahu dgn sapa, yang pnting pergantungan kita sepenuhnya kpd Allah.

    haa, lelaki yang menjaga solat & agama seolah-olah harta yang paling bernilai pada dirinya adalah lelaki yang paling elok dibuat suami.huhu.

    BalasPadam
  60. nad pon nak jadi cm org dulu2..
    mak carikan jodoh..
    leh ke ek?? huhuhu

    BalasPadam
  61. kita seorang pemarah?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

    BalasPadam
  62. woahh ini macam blog cinta jea... gua salah masuk blog nie... gua ingat nie blog abam sinaganaga... kakakaka

    BalasPadam
  63. arwah mak abah kak mas dulu memang tak nak carikan jodoh utk anak2, mereka takut anak2 tak berkenan! bagi mereka biarlah anak2 cari sendiri..

    BalasPadam
  64. x dpt nk jngka nt dla camne, since akak dla ada 2 org yg family tlg cari..yg sorang lg x dating pun, suka sama suka trus jmpe family, x tunang pun, kawin trus..So far Alhamdulillah, happy tgk..Tp dla kalo bleh nk cr sndiri tp xnak lame sgt tunggu..x tunang pun xpe..ape2 pun kene mintak petunjuk la jugak kan..

    BalasPadam
  65. baca entri ni dgn hati berbunga. kekeke. :)

    keberkatan daripada ibu bapa penting, isn't it? :)

    BalasPadam
  66. Semasa bercinta dan bertunang adalah masa untuk mengenali hati budi masing-masing..

    Dah kahwin dah.. Banyak yang terpaksa kena terima..

    Kalau tidak ... hancur rumah tangga..

    BalasPadam
  67. uncle suka ambik kesempatan!

    BalasPadam
  68. ramai btl komen kalau sal kawen.. hehe

    BalasPadam
  69. cinta lepas kahwin pun indah jugak :)

    BalasPadam
  70. untung kalau parent pilihkan.

    parent kite suh carik sendiri. menci.

    BalasPadam
  71. apa2 pun, pilihlah pasangan yang menjada agamanya...
    itu yang paling utama..
    lepas tu baru cri yang lawa, kaya, dan sebagainya..

    BalasPadam
  72. rapat dgn famili. tggi markah tu sebenarnya.

    BalasPadam
  73. pheewiitt!!!...lma x jenguk2 cni..hehe..kalo kta nak yg bek..kita kna jadi yg terbaik jgak..insyaALLAH..tuhan akn dorong kpda kbaikan sglannye..hehe..

    BalasPadam
  74. waaaaaaaaa, bahgia tak abag kamoo tu? nice entry. :)

    BalasPadam
  75. fakarapain -
    yang kuat bersukan tu markah bonus cikgu bagi ye

    BalasPadam
  76. puteri ain -
    aminn
    apsal gelak pulak haha

    BalasPadam
  77. mira -
    hehehe yg tu pun ok , maknanya sesi berkenalan lah kunun2nya pastu dah sepakat kawen cepat sambung pulak bercinta ..

    BalasPadam
  78. abu -
    t den suruh mak ayah carikan untuk abu hahaks

    BalasPadam
  79. far8 -
    perasan je lah ko ,
    baik aku tak kawen hak2x..
    snang lah cakap ni .. lalala

    BalasPadam
  80. cik nurul -
    hak3x teruja bebnor tu , qaseh doakan cik nurul dapat yg macam ni .. aminnn .. tapi jangan lupa dugaan tu sentiasa ada,

    BalasPadam
  81. merah -
    weee ramai pulak nak jodoh yg macamni ..
    qaseh doakan merah pun dpt jodoh yg mcm ni .. soal jodoh tu dr Dia kalau tak dpt yg macam ni pun insyaAllah ia mmg terbaik buat kita

    BalasPadam
  82. nadirah -
    boleh je syg ..
    suruh lah mak crkan hehek

    BalasPadam
  83. encik tikus -
    ampeh je ..haha.. wekk biarlah cinta pun .. huh

    BalasPadam
  84. bro eddy -
    belum lah bro ,saje nak berangan heee

    BalasPadam
  85. sis mas -
    mak ayah qaseh pun tak memaksa, cuma pilihan kita tu biarlah elok ..tu je ..

    BalasPadam
  86. d_la -
    yup semua kena mintak petunjuk dr DIA ..apa2 pun yg kita nak buat

    BalasPadam
  87. mr thinker -
    hehek berbunga2 lah sgt .. ngeee
    keberkatan n restu tu sgt penting !

    BalasPadam
  88. zulhilmi -
    xpe someday u will know

    BalasPadam
  89. sis -
    a.ah indah kalau time indah hek2

    BalasPadam
  90. encik psychopath -
    amboi menciii ke hahaks

    BalasPadam
  91. skandal dr langit -
    a.ah jenis yg sygkan family

    BalasPadam
  92. bighagenjo -
    alhamdulillah bahagia =)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com