Keterbukaan Kadang2 Menyempitkan Minda !

34 ulasan:
Assalamualaikum ...

tadi ondeway qaseh dtg kerja jalan kaki , ada sebuah lori berhenti kat simpang , qaseh ingatkan dia dok tengok peta kot2 tak jumpa jalan , tapi hampeh ! duk cucuh rokok selamba je isap rokok ! weiii tak macho langsung ! ingatkan qaseh sorg je tengok tapi 'pokloh' jiran qaseh pun tgk sekali ,dia laung kat qaseh tu tengok duk isap rokok.. menggeleng kepala beliau .. TERBUKA SANGAT LAH TU KONON!!
Open minded tak salah tapi terlebih open minded tu yang jadi kucar kacir , kadang2 dengan sifat terbuka tu lah timbulkan satu perbalahan , satu isu , satu kontorversi tapi tiada prestasi , sorry to say qaseh tak tujukan untuk sesiapa , lebih-lebih lagi sifat terbuka tu tanpa fikiran yang panjang ..banyak sebenarnya keterbukaan yang menyempitkan minda ni lebih2 lagi meletakkan agama kat belakang ..cth :
  • weii open minded lah sikit dalam bergaya tu .. macam budak kampung jerk
open minded ke kalau pakai baju ketat2 , free hair , bergaya tak salah ,macam budak kampung pun tak salah ! tak mati pun , biarlah cara kita tu tak memBODOHkan diri sendiri
  • salah kah aku meluahkan ketidakpuasan hati aku dengan cara yang terbuka ?
kalau lah kamu tak puas hati pada seseorang , bagitahu lah sendiri dengan tuan punya badan tapi kenapa harus meletakkan sesuatu tu di tempat umum ? pastu someone say ''lebih baik berterus terang dari bermuka2'' 

yup qaseh pun setuju ! lebih baik berterus terang tapi kenapa tak one by one ? sebab nya senang kalau sorang2 ni takde geng ! kalau ramai2 ni banyak geng! bolehlah tubuhkan gangstarrrrrrrrrrrrrrrrrr lepas ni ye ~ kalau ramai2 ni boleh lah kumpul banyak2 dosa sikit , ayat2 pedas mengata bagai ..

dan banyak lagi keterbukaan yg menyempitkan minda , maybe dari awal kita kata bukan niat kita untuk jatuhkan someone , tapi tengoklah balik PERBUATAN KAMU TU SUDAH MENJATUHKAN ORANG , ingatlah Allah tahu segala isi hati kamu , ALLAH tahu adakah hati kamu sedang ketawa terbahak2 ,ALLAH tahu tahap mana keikhlasan kamu , kata2 boleh membentuk sejuta patah perkataan tapi ALLAH maha tahu segalanya dalam hati kamu ..hitam ka! putih ka ! busuk ka ! wangi ka! .. dan malaikat sentiasa mencatit apa yg kamu buat ~

hati berbicara :
hati2 bila bersifat terbuka takut nanti Allah membuka segala2NYA .. jangan main2 dengan maha pencipta kita , hari ni kat dunia ni bolehlah kita gah punya geng ramai , tapi esok2 ko sorang je xde nye nak dapat geng , bogel pun xde orang nak tengok dah kat sana nanti , sebab semua orang takut menanti apa yang bakal terjadi ..~ 


34 ulasan:

fRaMe+LenSeS berkata...

atas niat kita la. kita cakap ng dia pasal apa? kita nak tegur, so kena la jaga nada, jaga ayat, kata-kata kita, kot kang dia silap paham kan.?

tapi betul la. skg slumber ja tak isap rokok kan? aishhhh..

cik heroin berkata...

skg ni pun allah dh bskap trbuka, hehe, apa2 pun smua Dia blas direct

mas saari berkata...

setuju dengan qaseh...

ada sesetengah tu secara terbuka je aibkan orang! tanpa fikir langsung perasaan orang tu camne kan?

apa salahnya kalau bersemuka berdua je dan luahkan rasa tak puas hati tu, kan lebih baik!

KhaiRin berkata...

sat sat..yg isap rokok tu x pose ka?

Qaseh dalia adelia berkata...

nadh -
memang atas niat kita tapi jangan sampai niat kita yang 'baik' tu terpesong dan jadi satu kebanggaan pulak ..

manusia skang dah tak pandai nak jaga ayat kot hurmmm

tak isap rokok dlm bulan puasa grrr nyampah je

Qaseh dalia adelia berkata...

cik heroin -
tu yang takut tu kan.. hurm

Qaseh dalia adelia berkata...

sis mas -
ha'ah entah lah sis , heran jugak qaseh , emm maybe dapat lah sikit perhatian lebih kot huwaaa

Qaseh dalia adelia berkata...

sis anis -
tak puasa lah dalam bulan puasa lagi ni hik3x

Si DauN CeRi berkata...

sometimes, we have to be cruel to be kind. dlm hal ni sy sokong qaseh. takpe la ayat pedas pon, benda betul.. cakap mcm mana gaya pon, benda tu tetap betul. huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

si daun ceri -
hehe kdg2 memang perlu mcm tu tapi kalau benda tu tak betul n kita lihat secara negatif je ..emm

nub berkata...

nakharun tak posa

YUL berkata...

tu la, dunia dah semakin canggih dan maju, ktinggalan sikit kene kritik, bg yul, apa org kta tu blkg crite, yg pnting diri kite tu, huhuhu

Edy Zaidi berkata...

betul tu..setuju2

Liyana Zahim berkata...

Bg dorg, bein an open minded ni cam urban ar. sket, moden.. Da fact is, dey didn't know about islam.. Tats all.. Islam encourage kte bersifat terbuka tp bukan terbuka baju, terbuka aib dan sebagainya.. Terbuka pada hal2 yg positif yakni tidak lari dari landasan dan syariat-NYA~

Iffah Afeefah berkata...

tula manusia

tak sume bende boleh terbuka

apetah lagi sah2 haramnye

puteri rimba berkata...

terbuka?...agama tetap agama...tak nak ikut jadi kafir-ayat Mr D...terdiam jap cik ngah...heeee...

muhamad hanif berkata...

bagitau dia,

"brader, open minded sgt pun tak elok tau"



wakakakakaka !!

cik najihah berkata...

kadang2 yg sempit fikirannye lagi baik dari yg terbukak..
em..

Finaz Jaafar berkata...

huhu..biasa manusia susah nak terima teguran..so bila ditegur dia akan cari point lain untuk sound kte balik..

Tanpa Nama berkata...

saya fikir positif, saya rasa dia terlupa bahawa hari itu adalah hari berpuasa. :p

ataupun itu cara dia berterus terang kepada orang ramai yang dia tidak berpuasa. LOL!

yang pasti, itu suatu kebodohan.

Prince Halilintar berkata...

org yg berkata sebegitu kerana tiada ilmu agama didadanya..

sYafIk-wAy berkata...

open sgt sampai ke penjajah .

yaya_flanella berkata...

nowadays orang memang suka cari kesilapan orang untuk puaskan hati dengan memalukan mereka..

*kenapalah ramai lelaki tak puasa sekarang smoking tempat terbuka pulak. -.-'

nuruashia ♥ berkata...

betul tu.. open sgt xleh gk huhu..pape pon xleh sorok sbb Allah tu Maha Mengetahui..

Sarkasiz berkata...

yep,lebih baek straight to the point dari berdolak dalih, ye dak?

kayrul-shah berkata...

terlampau terbukak tue kalau smoking open macam tue..hormatlah org yang tak puasa even dia tak posa pun

H.J berkata...

qaseh tak report ke??ehe

ps : nak teman sampai saudi eh??blh je..jom..haha

Solihin Zubir berkata...

bukak sana.. bukak sini..
dedah sana dedah sini..

kt akhirat sana, terdedahlah segala kemungkaran di layar mahkamah akhirat..

JIJI YU berkata...

hamboi engko hj..mmg gatal

Afikah Aziz berkata...

amboi xmalu ke isap rokok kt tempat terbuka,kot ye pun xpose xyh la tunjuk depan org,klu bebudak tgk wat malu je >_<

SoLy SoLicious berkata...

ade jugak org lagu ni dalam dunia ni...huhuhuh

WuMing berkata...

Semua benda ada batasannya...

Seperti dadah boleh dibuat ubat... Tapi kalau bantai pure dadah itu penagih..

Sama juga dengan isu ini..."Open Minded" Huraiannya dah ada kat entri ini..

James Alexander berkata...

in any sort of circumstances, make sure to think twice.

then decide the action that you are gonna take.

atiqsalleh berkata...

huhuhu.. biasa la manusia.. kadang2 berterus terang di temmpat terbuka lagi mendalam makna nya.. sebab dapat 2 benda. satu memalukan org tue.. satu lagi puas hati

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com