Keterbukaan Kadang2 Menyempitkan Minda !

Assalamualaikum ...

tadi ondeway qaseh dtg kerja jalan kaki , ada sebuah lori berhenti kat simpang , qaseh ingatkan dia dok tengok peta kot2 tak jumpa jalan , tapi hampeh ! duk cucuh rokok selamba je isap rokok ! weiii tak macho langsung ! ingatkan qaseh sorg je tengok tapi 'pokloh' jiran qaseh pun tgk sekali ,dia laung kat qaseh tu tengok duk isap rokok.. menggeleng kepala beliau .. TERBUKA SANGAT LAH TU KONON!!
Open minded tak salah tapi terlebih open minded tu yang jadi kucar kacir , kadang2 dengan sifat terbuka tu lah timbulkan satu perbalahan , satu isu , satu kontorversi tapi tiada prestasi , sorry to say qaseh tak tujukan untuk sesiapa , lebih-lebih lagi sifat terbuka tu tanpa fikiran yang panjang ..banyak sebenarnya keterbukaan yang menyempitkan minda ni lebih2 lagi meletakkan agama kat belakang ..cth :
  • weii open minded lah sikit dalam bergaya tu .. macam budak kampung jerk
open minded ke kalau pakai baju ketat2 , free hair , bergaya tak salah ,macam budak kampung pun tak salah ! tak mati pun , biarlah cara kita tu tak memBODOHkan diri sendiri
  • salah kah aku meluahkan ketidakpuasan hati aku dengan cara yang terbuka ?
kalau lah kamu tak puas hati pada seseorang , bagitahu lah sendiri dengan tuan punya badan tapi kenapa harus meletakkan sesuatu tu di tempat umum ? pastu someone say ''lebih baik berterus terang dari bermuka2'' 

yup qaseh pun setuju ! lebih baik berterus terang tapi kenapa tak one by one ? sebab nya senang kalau sorang2 ni takde geng ! kalau ramai2 ni banyak geng! bolehlah tubuhkan gangstarrrrrrrrrrrrrrrrrr lepas ni ye ~ kalau ramai2 ni boleh lah kumpul banyak2 dosa sikit , ayat2 pedas mengata bagai ..

dan banyak lagi keterbukaan yg menyempitkan minda , maybe dari awal kita kata bukan niat kita untuk jatuhkan someone , tapi tengoklah balik PERBUATAN KAMU TU SUDAH MENJATUHKAN ORANG , ingatlah Allah tahu segala isi hati kamu , ALLAH tahu adakah hati kamu sedang ketawa terbahak2 ,ALLAH tahu tahap mana keikhlasan kamu , kata2 boleh membentuk sejuta patah perkataan tapi ALLAH maha tahu segalanya dalam hati kamu ..hitam ka! putih ka ! busuk ka ! wangi ka! .. dan malaikat sentiasa mencatit apa yg kamu buat ~

hati berbicara :
hati2 bila bersifat terbuka takut nanti Allah membuka segala2NYA .. jangan main2 dengan maha pencipta kita , hari ni kat dunia ni bolehlah kita gah punya geng ramai , tapi esok2 ko sorang je xde nye nak dapat geng , bogel pun xde orang nak tengok dah kat sana nanti , sebab semua orang takut menanti apa yang bakal terjadi ..~ 


34 comments

  1. atas niat kita la. kita cakap ng dia pasal apa? kita nak tegur, so kena la jaga nada, jaga ayat, kata-kata kita, kot kang dia silap paham kan.?

    tapi betul la. skg slumber ja tak isap rokok kan? aishhhh..

    ReplyDelete
  2. skg ni pun allah dh bskap trbuka, hehe, apa2 pun smua Dia blas direct

    ReplyDelete
  3. setuju dengan qaseh...

    ada sesetengah tu secara terbuka je aibkan orang! tanpa fikir langsung perasaan orang tu camne kan?

    apa salahnya kalau bersemuka berdua je dan luahkan rasa tak puas hati tu, kan lebih baik!

    ReplyDelete
  4. sat sat..yg isap rokok tu x pose ka?

    ReplyDelete
  5. nadh -
    memang atas niat kita tapi jangan sampai niat kita yang 'baik' tu terpesong dan jadi satu kebanggaan pulak ..

    manusia skang dah tak pandai nak jaga ayat kot hurmmm

    tak isap rokok dlm bulan puasa grrr nyampah je

    ReplyDelete
  6. cik heroin -
    tu yang takut tu kan.. hurm

    ReplyDelete
  7. sis mas -
    ha'ah entah lah sis , heran jugak qaseh , emm maybe dapat lah sikit perhatian lebih kot huwaaa

    ReplyDelete
  8. sis anis -
    tak puasa lah dalam bulan puasa lagi ni hik3x

    ReplyDelete
  9. sometimes, we have to be cruel to be kind. dlm hal ni sy sokong qaseh. takpe la ayat pedas pon, benda betul.. cakap mcm mana gaya pon, benda tu tetap betul. huhu

    ReplyDelete
  10. si daun ceri -
    hehe kdg2 memang perlu mcm tu tapi kalau benda tu tak betul n kita lihat secara negatif je ..emm

    ReplyDelete
  11. tu la, dunia dah semakin canggih dan maju, ktinggalan sikit kene kritik, bg yul, apa org kta tu blkg crite, yg pnting diri kite tu, huhuhu

    ReplyDelete
  12. Bg dorg, bein an open minded ni cam urban ar. sket, moden.. Da fact is, dey didn't know about islam.. Tats all.. Islam encourage kte bersifat terbuka tp bukan terbuka baju, terbuka aib dan sebagainya.. Terbuka pada hal2 yg positif yakni tidak lari dari landasan dan syariat-NYA~

    ReplyDelete
  13. tula manusia

    tak sume bende boleh terbuka

    apetah lagi sah2 haramnye

    ReplyDelete
  14. terbuka?...agama tetap agama...tak nak ikut jadi kafir-ayat Mr D...terdiam jap cik ngah...heeee...

    ReplyDelete
  15. bagitau dia,

    "brader, open minded sgt pun tak elok tau"



    wakakakakaka !!

    ReplyDelete
  16. kadang2 yg sempit fikirannye lagi baik dari yg terbukak..
    em..

    ReplyDelete
  17. huhu..biasa manusia susah nak terima teguran..so bila ditegur dia akan cari point lain untuk sound kte balik..

    ReplyDelete
  18. saya fikir positif, saya rasa dia terlupa bahawa hari itu adalah hari berpuasa. :p

    ataupun itu cara dia berterus terang kepada orang ramai yang dia tidak berpuasa. LOL!

    yang pasti, itu suatu kebodohan.

    ReplyDelete
  19. org yg berkata sebegitu kerana tiada ilmu agama didadanya..

    ReplyDelete
  20. nowadays orang memang suka cari kesilapan orang untuk puaskan hati dengan memalukan mereka..

    *kenapalah ramai lelaki tak puasa sekarang smoking tempat terbuka pulak. -.-'

    ReplyDelete
  21. betul tu.. open sgt xleh gk huhu..pape pon xleh sorok sbb Allah tu Maha Mengetahui..

    ReplyDelete
  22. yep,lebih baek straight to the point dari berdolak dalih, ye dak?

    ReplyDelete
  23. terlampau terbukak tue kalau smoking open macam tue..hormatlah org yang tak puasa even dia tak posa pun

    ReplyDelete
  24. qaseh tak report ke??ehe

    ps : nak teman sampai saudi eh??blh je..jom..haha

    ReplyDelete
  25. bukak sana.. bukak sini..
    dedah sana dedah sini..

    kt akhirat sana, terdedahlah segala kemungkaran di layar mahkamah akhirat..

    ReplyDelete
  26. amboi xmalu ke isap rokok kt tempat terbuka,kot ye pun xpose xyh la tunjuk depan org,klu bebudak tgk wat malu je >_<

    ReplyDelete
  27. ade jugak org lagu ni dalam dunia ni...huhuhuh

    ReplyDelete
  28. Semua benda ada batasannya...

    Seperti dadah boleh dibuat ubat... Tapi kalau bantai pure dadah itu penagih..

    Sama juga dengan isu ini..."Open Minded" Huraiannya dah ada kat entri ini..

    ReplyDelete
  29. in any sort of circumstances, make sure to think twice.

    then decide the action that you are gonna take.

    ReplyDelete
  30. huhuhu.. biasa la manusia.. kadang2 berterus terang di temmpat terbuka lagi mendalam makna nya.. sebab dapat 2 benda. satu memalukan org tue.. satu lagi puas hati

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..