Juadah Berbuka Semalam hehe

21 ulasan:
Assalamualaikum ...

semalam first puasa , juadah simple2 je , tak baik membazir di bulan ramadhan ni , mak wat singgang daging , ada ulam2 petai ,salad ..budu mesti ada ..ayam goreng , masak pedas ikan bla3x...
foto by gugelll
ini ialah singgang daging (hencik kyle tak kenal masakan ni grrr ) sebab masakan orang kelantan ni , qaseh suka makan lebih2 lagi yang ada tulang2 rusuk .. pehhhh ..

resipi nya 
mesti lah ada daging (kalau tulang2 rusuk besstttt)
2 cm lengkuas ( korang hiris2)
3 ulas bawang putih ( di mayang aka hiris nipis2)
10 ulas bawang merah (dihiris jugak)
1/2 sudu ketumbar (ditumbuk2)
2 keping asam gelugur ( jangan banyak nanti masam )
2/3 cili padi (kalau nak pedas letak satu kebun cili hahaks )
air
garam secukup rasa ..

cara2nya ..
masukkan kesemua bahan tadi kecuali asam gelugur .. masukkan air pastu reneh bagi daging r tulang tu empuk .. bila dah empuk masukkan asam gelugur ,garam secukup rasa ... jeng3x siap dah ~ TADAAAA ~ senang kan !

pastu pemanis mulut mak buat pengat durian ..ok im surrender , qaseh tak makan sangat pengat durian hehe so tak tahu resipi dia macamana .. tanya mak qaseh lah eh hihi .. 
foto by gugel
macam ayam  percik je ..padahal durian duk golek2 dalam tu ..emm hari ni nak makan apa ek .. 
ok bye




21 ulasan:

JIJI YU berkata...

singgang tulang la kalu umoh ambo gak..

Lea IsNaw! berkata...

singgang daging my feveret
sedapnya

PinKy MoMMa berkata...

hukhukhuk kita sama suka tulung rusuk!
meleleh~!

slmt berpuasa dik qaseh :)

H.J berkata...

budu mesti ada kan??hahha

Prince Halilintar berkata...

boley la prince try masak lauk ni nanti ..

MamaEma berkata...

shari nak masak singgang daginglah..cam best tgk gambar tu..hehehe..




alamak, dagingnya tak ada ni..

Dea berkata...

alahai..sedap nyer..:P

Anisa Hang Tuah berkata...

wah sedapnye

kita makan murtabak daging je.

Wanie Ghazali berkata...

selamat berpuasa =)

Far8 budak baik berkata...

ewahhh kauuuu..tak bolehhh lahhh
waat cam gini..terliur dahh aku
ni..mesti tak poser ni kan??
hahahahahaha =p

FaKArePa!n berkata...

bergoncang puasa tengok gambar tu.. hehe

puteri rimba berkata...

sedapnyoooo singgang daging..raso nok buat la plok...qaseh ni klate ke teganu?

fRaMe+LenSeS berkata...

nampak sangat sedap.. wahhhhhh T.T

zEri sAfEerA berkata...

pergh,,, sodap eh. pengat durian. aww2,,, lame x makan.

Cik Yatt berkata...

bestnye mkan mak yg msak..kat kolej tak dpt smue tu..huhu

Afikah Aziz berkata...

haihhh terliur tgk ni hehe..oh budu yg sedap,balik kelate nnt raya nk tapau budu byk2 hik3x :p

salwaismail berkata...

cisss. tergugat ni! :D haha

iPai berkata...

wah ini tak warning awal2 ada makanan ni .. trus skrol ke bawah .. hehehhe

cx's berkata...

wah sdpnya . singgang.. org Melaka pgl pindang. ade yg sebut kuah besi. hehe mcm2. sgt sedap! jeles dgn pengat tu. huhu puasa itu meletihkan?

kiera'sakura berkata...

kira tak makan durian jugak.. =)

Liyana Zahim berkata...

Lah.. Igtkan meatball td.. Hahaha~

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com