Derhaka Dalam Taat Kepada Allah S.W.T

37 ulasan:
Assalamualaikum..
alhamdulillah mendung je pagi ni ,semalam hujan ..

''hanya padaMu ku meminta syafaat''

Derhaka dalam taat pd Allah ? apa tu ye ? entry ni sebenarnya berkaitan dalam bulan2 islam lebih2 lagi lailatulqadar ! 

cuba tanya pada diri kita sendiri ! apakah malam yang paling mulia di sisi Allah ? kita pun menjawab malam lailatulqadar yaAllah ~ apakah malam yang mulia di sisi kita ? nisfu syaaban ! sedangkan malam lailatulqadar tu lebih mulia di sisi Allah tapi kita kadang2 lebih mengutamakan nisfu syaaban , menghidupkan masjid ,membaca quran ,surah yassin ! betul tak ? sedangkan malam lailatulqadar yang kita tak tahu , kita tak menghidupkan masjid seperti mana nisfu syaaban ! yang ada pun hanya segelintir rite ? itulah derhaka dlm taat ~

bagi orang arab , 10 ramadhan terakhir kalah musim haji ! mencari lailatulqadar ! sedangkan pd nisfu syaaban biasa2 je .. tapi malam tu masyaAllah semua orang sibuk mencari ~ membuat amal !sangat hebat ! dan malam lailatulqadar lah malaikat2 turun menziarahi masjid2 dan rumah2 , bilangannya WALLAHUALAM ..

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
The angels and Jibreel descend in it by the permission of their Lord for every affair,

Tanazzalul Malaaikatu War Ruuhu fiyhaa Bi Idhni Rabbihim Min Kulli Amr - ayat ni menunjukkan malaikat2 akan turun kebumi .. ye nak g tengok ! muka mana yang ada kat masjid2 ! ye nak tengok penghuni2 setiap rumah tu duk buat mende .. baca quran ke , solat ke , online fb ke .. macam2 ..dan jenis2 rumah yang malaikat pergi ..

1- Rumah yang bersih dan suci ..
ce try cek tengok umah kita gane .. bersih dop ? bersihh ! tapi suci dop ? bersih dan suci ni lain ye berbeza , kalau suci ni bebas dari najis2 atau kotoran2x.. 
contoh kalau rumah ada budak2 kecik ,adik2 kita ! mak tukar lampin pastu lepek lampin tu kat lantai ! u understand what is 'lepek', lepek ni letak lah , pastu kita tak basuh dengan air , mana lah tahu air kencing yang ada kat pampers or lampin tu dah kena lantai ..so tidak suci lagi ! ilang lah dara ..~ erk

2-ahli rumah yang sentiasa berzikir dengan lidah dan hati 
hati yang sentiasa berharap ,kalau nak wat mende2 pun hati duk sebut 'Allah Allah Allah~
ada ayat2 al-quran kat dinding yang bangla2 dok jual berlambak kat pasar2 tu .. tepek kat dinding ,kalau tengok je mesti lah kita baca kan ..

3-penghuni yg sentiasa menunaikan solat

4-penghuni yang makan hasil dari halal 
contoh yang kerja kerajaan ni , buat overtime konon2 or punch card tu , masuk pukul 11 tapi buat situ pukul 10 ,takut bos marohhh ! padahal bos besar kat atas duk tengok ..so halal dop yang sejam tu ? tak halal ! maknanya haram ! dapat gaji beri kat anak bini !

5-rumah yang sentiasa menghubungkan silaturahim 
ni jenis rumah yang peramah , dop suka gaduh dengan jiran2 , selalu buat baik 

6-penghuni yang sentiasa buat baik pd ibu bapa 

7- penghuninya suami isteri yang soleh dan solehah 

8-penghuni yang berbuat baik pada kaum kerabat , yang sentiasa memaafkan orang lain 

9-penghuni yang menjauhi perkara2 mungkar 
contohnya : ada penghuni tu buat rumah dia sebagai tempat buat ketupat, ketupat kat sini bukan ketupat nasi ngan pulut tu ! tapi [mengumpat] pastu ada lah orang ni kata ''ustazah eh ! ambe dop mengumpat pun tapi ambe dengar je ! samalah tu cik gayah oiiii ~ dua2 dapat dosa besar !

10-rumah yang ada patung2 , salib yang menyerupai rumah orang bukan islam
kita kena hati2 jugak jam yang ada loceng tu , ting tong ting tong , ada sama macam jam duk dekat gereja dop ? lebih kurang je kan ? sooo hati2 lah ..

hati berbicara :
setakat tu dulu lah qaseh sampaikan , panjang bebeno takdop orang nak  bace nanti kang ..
so kalau yang nak baca tu try mikir and tengok balik rumah2 kita lagumana , nak dop malaikat masuk umah kita ? kalu nok ! lepas ni cek umah kita tu ye ..
dan kalau yang takmo baca sebab ni pasal agama ~ orang ganung kata ! ikut mung lah ~ kalu mung ase mu nak ! mu baca amek mikir , kalu mung ase taknok .. terpulang pd diri mung ..
hehe untuk diri sendiri jugak ..kalau ada salah2 tu sila tegur ye ustad jiji

37 ulasan:

  1. Nak2. sbb tu hana baca nih. ^_^ Nice babe.

    BalasPadam
  2. betul juge tu cik qaseh.. kita selalu alpa kan

    BalasPadam
  3. rasenye tade kot , insyaALLAH (:

    BalasPadam
  4. amboi ayat "so tidak suci lagi ! ilang lah dara ..~ " tak menahan tuu.


    Err,

    kalau rumh tu ada haiwan peliharaan mcmana pula ek ?

    BalasPadam
  5. ahh. rumahku ada anak patung kepunyaan adik perempuan. sudah diberitahu, buangkan saja. alasan: kesian larh, apalah. huhuhu.

    malam2 terakhir ni ada rasa lain x?

    BalasPadam
  6. mungkin ramadhan kali ni adalah ramadhan terakhir kite...
    so,rebut la peluang yg ada.. ^_^

    BalasPadam
  7. ek? name ustad jiji gak disebut

    emmmmmmm, gi tue ek?

    BalasPadam
  8. terase sangat hine diri ni nak dapatkan malam tu

    BalasPadam
  9. moga ibadah kita makin bertambah di bulan yang mulia ni..

    BalasPadam
  10. lailatul qadar! semalam org kata lailatul qadar. kelmarin pun ada org ckp lailatul qadar. Allahu'alam.

    yg penting kita beribadah bukan pada lailatul qadar je kan?

    BalasPadam
  11. Qaseh ! mari kite ramai2 mencari lailatul qadar , anis tak mo wish selamat hari raye lagi dekat qaseh , sbb tak abbis pose ,

    selamat beibadah dan bepuase qaseh !

    BalasPadam
  12. Minggu-minggu last ni lah nak rebut peluang yang ada. Takut tahun depan tak kesampaian.

    BalasPadam
  13. tima aceh yer mung...dok mikir lor nikh..ekekeke tq info qaseh..

    BalasPadam
  14. huhu....sama-sama muhasabah diri lepas ni.

    org ganu dok sebut taknok.orang ganu sebut takboh. hehhehee

    BalasPadam
  15. tak berani nak adili mereka yang menghidupkan nisfu syaaban atau lailaturqadar... kerana angka hanya milik DIA...

    BalasPadam
  16. kena buang laa patung-2 dalam umah lepas ney!!!

    http://irsyanim.blogspot.com/2011/08/editing-header-for-natasya.html

    BalasPadam
  17. prince harap2 semua ibadah yg kite buat pada Allah adalah ikhlas keranaNya..

    BalasPadam
  18. org buat ketupat nak makan, itu buat ketupat nak tambah dosa..huhu

    BalasPadam
  19. Sesungguhnye org yg tidak solat itu waima air hujang yang menitis dari bumbungnya juga dikira haram jika ditelan.. Dasatkan?

    BalasPadam
  20. thankss for sharing..sgt terkelu membacenye...insap nih ha ;D

    BalasPadam
  21. Betol tu qaseh.
    jelas dan terang penenrangan yang diberikan.

    Ya Allah, banyaknya salah wan.
    hmmm..wan harapkan ramadahan tahun ni lebih baik dari ramadahan tahun lepas.

    dah nak habis dah ramadhan ni.
    hmmmm..

    BalasPadam
  22. bagus entry ni :)

    selamat hari raya
    maaf zahir batin....

    http://zarazueyins.blogspot.com/2011/08/selamat-hari-raya-aidilfitri.html

    BalasPadam
  23. patung tu mcm patung teddy bear eh? ke guaner?

    BalasPadam
  24. bersih tk semestinya suci ..

    yg terpenting ..
    hati mau bersih lg suci ..
    insyallah ibdat kita mudah ...

    BalasPadam
  25. :), rumah saya suci....~ hee

    BalasPadam
  26. 10 terakhir sume sedang sibuk shopping, wat kuih raye..blablabla

    BalasPadam
  27. renung2kan dan selamat beramal..hehe..:)

    BalasPadam
  28. smoge umah kite tgolong dlm umah yg dmasuki malaikat~

    BalasPadam
  29. baca entry qaseh terus mikir..
    ehhh.. malaikat nk masuk dop umoh ni neh..

    timo kaseh la qaseh buat entry gni..
    yolo gapo wat qaseh oyak tu..

    BalasPadam
  30. manusia lupa, manusia alpa ~

    BalasPadam
  31. nice entry,sama2 mengingatkan kerana manusia mudah lalai dan lupa :)

    BalasPadam
  32. entry qaseh bnyak benda yang boleh diketengahkan bila dah baca...thniah ye,ini baru dinamakan blog yang ada panduan bagi pembaca,,,thniah skli lagi^^


    Kadang kala bila susah,kita inginkan kesenangan tapi bila senang,kita dah lupakan kesusahan yang lampau..kita kenapa??
    cuba kaitann..insyallah

    salam

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com