Can't Forgive Yourself ?

Assalamualaikum..

''sometimes u feel u can't breathe , u can't do anything . its like...u just wait to die''

Dalam hidup ni pernah tak korang buat someone kecewa ? 
maybe suatu ketika dulu korang pernah sakitkan hati orang yang sayangkan kamu 
n then tiba2 hari ini kamu menyesal dengan apa yang kamu buat ,
rasa macam hidup tanpa udara , semua benda kamu buat kamu lihat dia ,
kamu lihat dia ketawa , kamu lihat dia menangis ..
dan yang paling sakit is to see her cry , u think its because of you that tears sprung from those lovely eyes ,
and then u said ''i can't forgive myself''

adakalanya kitaran hidup kita macam ombak ,ombak seakan berjanji melabuh di tepian pantai ,sesampai di pantai ombak mula melupakan sewaktu dia mengharungi di tengah lautan ,dan yang pasti laut tetap setia untuk diharungi semula ..andainya korang menyesali dengan apa yang kamu buat ... 
  • minta maaflah dengan dia , turunkanlah ego untuk seminit dua dan sesali lah kesilapan yang kamu pernah buat , sekurang2nya bagi lah dia kemenangan dan tersenyum mendengar kata maaf dari kamu 
  • andainya kamu melihat dia sudah bahagia ,janganlah hadir lagi di depan nya , kerana mungkin kamu igauan ngeri pembuka kisah lalu... dont bring more pain to her , maybe she''ll  be better off without you
  • dan andainya sekarang kamu tidak tahu di mana dia berada , minta ampun dari Allah atas kesilapan kamu dan mohonlah supaya dia telah memaafkan kamu dan berdoalah kebahagiaan dia ..insyaAllah
hati berbicara :
 manusia takkan lepas dari membuat kesilapan , tapi manusia yang bodoh adalah manusia yang tidak mengakui kesilapan dirinya .. hidup kita seolah2 hidup dalam sebuah pelangi , banyak warna2 yang menghiasi nya .. dan yang pasti warna2 ceria itu hadir setelah bertemu dengan awan mendung yang kelabu ... 
''hujan rintik2 pelangi pun menjelma''

52 comments

  1. selamat senang ngaku salah.. hehe

    ReplyDelete
  2. kesilapan tu sememangnya perlu dlm hidup...krn di situ terletak nyer pengajaran...

    ReplyDelete
  3. atok selalu pesan,

    "nak jadi orang jangan sombong bodoh"


    mendalam yea atuk.

    ReplyDelete
  4. nasib baik tak pernah buat lagi..kalo kita ada buat kat qaseh..maaf ek..hahaha

    ReplyDelete
  5. rasanya selalu kott..tak tahu la sbb kalau dah habis bercakap kadng2 baru aku berfikir adakah aku bercakap benda yg tak patut..adalah ia blh mmbutkan dorang kecewa atau kecik hati..huhuhu..
    sebaik2nya mintak maaf cepat2..kan..:D

    ReplyDelete
  6. bahagiakan diri sendiri bile dia bahagia..:)

    ReplyDelete
  7. forgive & forget = benda paling susah

    ReplyDelete
  8. ak sllu wt org kecewa..tapi aku x menyesal pon..haha..kejam tak aku

    ReplyDelete
  9. tula manusia terbaik menerima kesilapan diri dan cube utk memaafkn diri

    ReplyDelete
  10. prince minta maaf la kalau prince ade mengecewakan sesorg dan memaafi org yg pernah mbuat prince kecewa...

    p/s: qaseh nnt hantar alamat kat emel prince ye.tq

    ReplyDelete
  11. akak mengaku kesilapan akak..huhu

    ReplyDelete
  12. WuMing memang pernah buat ramai orang kecewa... Sampai kakak WuMing pernah kata

    " Hang jaga laa, suka sangat buat orang kecewa... Nanti mereka pula buat hang kecewa baru hang tau.."

    Nasib baik WuMing tak pernah dikecewakan siapa lagi...(dalam percintaan laa)

    Skarang dah tak buat dah... dah insaf dahh... itu masa tak ada kesedaran dulu..

    ReplyDelete
  13. kesilapan sentiasa mengejar manusia yang lalai..

    ReplyDelete
  14. of kos lahh pernahhh..
    hahahaha..tapi aku dah buang ego tu..
    minta maaf..itu pun sebab
    besday dy..ekekeke..
    wehhh..mmg entry kau jiwang2 kn..
    hahahahaaha

    ReplyDelete
  15. sori seems to be the hardest word

    ReplyDelete
  16. andainya kamu melihat dia sudah bahagia ,janganlah hadir lagi di depan nya , kerana mungkin kamu igauan ngeri pembuka kisah lalu... dont bring more pain to her , maybe she''ll be better off without you

    it is????

    every word that comes from you always give a lot of meaning qaseh.. thank you..:D

    ReplyDelete
  17. atiq -
    baguslah mcm tu ..ni syg lebih ni hehek

    ReplyDelete
  18. sis anis -
    yup qaseh setuju sangat muahh

    ReplyDelete
  19. hanif -
    kim salam kat atok, betul doh atok gtau tu

    ReplyDelete
  20. panglima muda -
    suka komen ?
    len kali komen lah byk2 agy .. ni syg ni hi2

    ReplyDelete
  21. H.J -
    eee geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  22. abu -
    dalam grauan tu biasa lah , tanpa sedar kita tak tahu kita dah wat org terasa ...

    yup mintak maaf cepat2 ..

    ReplyDelete
  23. zura -
    yup bahagiakan diri sendiri , dia bahagia kita pun boleh bahagia

    ReplyDelete
  24. bro gedek -
    emm memang kdg2 ia susah ..
    maybe minta maaf n memaafkan tu benda senang tapi nak melupakan tu payah

    ReplyDelete
  25. sifu im -
    aku gera ngan ko ahhhh

    kejam gila haha

    ReplyDelete
  26. jiji yu -
    ha;ah nanti ye nangis hehek

    ReplyDelete
  27. iffah -
    jom jadi manusia yg baik yeyeh

    ReplyDelete
  28. prince -
    jangan mintak maaf ngan kite lak hehek ..

    qaseh dah sent kat email prince hehe tq

    ReplyDelete
  29. mamaemma -
    ngeee jangan cedeyh2 sis ..
    setiap manusia pasti lakukan kesilapan

    ReplyDelete
  30. bro wuming -
    haaa jgn buat hati orang mcm tu ye ..!
    lau dah xbuat lagi skang ok lh tu ngeee.

    ReplyDelete
  31. fakarapain -
    tapi ada juga manusia yg masih tak sdar2

    ReplyDelete
  32. far8 -
    suka ati lah nak berjiwang pun huh..
    ngek haha

    ReplyDelete
  33. cik najihah -
    tapi susah nak melupakan .. kan ?

    ReplyDelete
  34. nur farah hani -
    tq dear ...qaseh tulis sebab apa yang qaseh rasa hehehe

    ReplyDelete
  35. sy selalu turunkan ego mintak maap. tp org x penah buat mcm tu utk sy. sy je kena beralah

    ReplyDelete
  36. tp cmne kalau die dah maafkan tp stil ada rasa bersalah dlm diri tu ?? err

    ReplyDelete
  37. kesilapan tu perlu kita perbaiki..

    ReplyDelete
  38. kalo kite kecewakan seseorang tu utk kebaikan die, tak perlu kowt nak rasa bersalah di kemudian hari

    ReplyDelete
  39. mengalah bukan bererti kalah.....:)

    ReplyDelete
  40. ha tuh laaa... ego tinggi sangat..

    nak ucap maaf tu pun susah haih~-.-'

    ReplyDelete
  41. Tak buat dah... Itu dulu... Biasa laa remaja...

    Lagi banyak GF lagi otai... Tapi tak pernah lah buat bukan-bukan macam mat rempit tu.. Malah WuMing tak pernah bagi perempuan belanja..

    WuMing saja keluar semua..

    Cuma ada yang paksa tuu WuMing makan laa..

    ReplyDelete
  42. Pokoknya, fikir dulu sebelum buat.

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..