Bulan Ramadhan je Aku baik...

47 ulasan:
Assalamualaikum ...

sakit hati entry terdahulu terdelete .. so merajuk dengan blog , kelmarin tak hupdate !! padan muka blog wahahaha(ada jugak gila pesen ni) , tentang mak hencik kyle alhamdulillah ada perubahan sedikit bila cuci2 darah pastu doc bagi mak bernafas sendiri , dah boleh tapi sekejap2 je ..still guna mesin pernafasan lagi , alhamdulillah Allah dengar doa hamba2NYA .. terima kasih korang semua menumpang doa dari kalian ..berkat doa dari korang semua , lebiyuuuuuuuu ! 

''kdg2 aku sedih , aku di gunakan pada masa2 tertentu sahaja''

qasehdalia : abg , adik nak tanya boleh tak 
aaron aziz : ye adik manis , tanya lah ..
qasehdalia : nape bulan ramadhan je , adik tgk kakak tepi umah yang selalu pakai seluar bila jalan tonggek2 tuuu, bila masuk bulan puasa je dia baik , lepas tuuu kan abg , bulan lain dia cekci balik ..! huh ..
aaron aziz : erkkk bulan ramdhan kan bulan mulia kena lah baik2 adik abg yg manis ni 
qasehdalia : oo bulan lain , xperlu baik lah ye ...
aaron aziz : ???!!!!!

''aku baik bulan2 tertentu saja , aku baik bila tiba bulan ramdhan , aku hormat bulan yang mulia itu , aku menunaikan segala kewajiban aku , tak sabar2 aku nak tunggu bulan tu tamat , aku nak merdeka balik .. ''

hehe macam2 manusia kita akan jumpa di dunia yang luas tapi sebenarnya kecik ni , baguslah sekurang2nya dia berubah bila tiba bulan ramadhan , yang perempuan bertudung litup , berpakaian muslimah .. yang lelaki selalu pergi solat , kdg2 ada jugak hari jumaat je baik hari lain keluar dah belang dan taring2 yg tersembunyi .. hehe bukan salah semua tu ! alhamdulillah dia berubah jugak walaupun bulan tertentu .. sekurang2nya ada jugak iman yang buatkan dia ingin berubah ke arah kebaikan .. cumaaa 

hurmm cuma kadang heran why not kebaikan pada bulan2 tu kita lanjutkan pada bulan2 lain jugak , lanjutkan hingga setahun dan akhirnya hingga selama2nya , kenapa tidak ? jika bulan tersebut kita boleh berubah mesti bulan lain kita boleh berubah jugak kan ! chaiyok2.. teruskan hingga kita menutup mata .. untuk diri sendiri jugak, hurmm sebenarnya bukan kita tak mampu nak berubah tapi kita tidak bersungguh2 kan .. terlalu alpa dengan dunia , dengan nikmat dunia! walaupun berkali otak kita menyatakan nikmat dunia hanya sementara! tapi kita tetap juga hanyut ... ~ hanyutt dan terus hanyut ~ 

hati berbicara :
hidup kita ibarat pokok .. tapi pokok kekuatannya terletak pada akar 
kita pulak kekuatan terletak pada akal dan juga hati ..
jika akal kita mampu kita kawal dengan baik , hati juga turut bersih !
susah ? kdg2 susah kerana kita tidak bergantung pada baja untuk menyuburkan kehidupan kita !
cuma kdg kita terlalu bergantung pada nafsu sebab tu kehidupan kita jadi susah .. 
kita lupa kita ada agama , kita ada Allah .. kita lupa Allah yang mencipta kita ! 
kita berlagak dengan maha pencipta yang mencipta kita ! 
kdg2 kita tutup mata denganNYA , kdg2 kita membelankangkanNYA ..
dan lantas Allah murka pada kita ~ salah kah kita ?
tepuk dada tanya iman ... 
(untuk diri sendiri jugak yg terlalu byk alpa)

47 ulasan:

H.J berkata...

nak berubah jadi baik selama2nya..hehe

Yuni Aisyah berkata...

berbuat baiklah sepanjang masa.....nice entry qaseh..:)

kaizen berkata...

tu bkn hormat tp hipokrit...

Anisa Hang Tuah berkata...

sentiasa ingat padaNYA

iz berkata...

itu pon kira kes ok lgi..hormat ulan ramadhan..ni yang selamba jugak bulan ramadhan..lagilaaaaaaaaa.

Far8 budak baik berkata...

tu ar..mcm rupa dan bentuk kita
jumpe manusia ni..
tapi mesti akan berubah nye
kalau dah masuk bulan ramadan..
walapun sikit..cewahhh..
haha

JIJI YU berkata...

bulan ramadhan je ramai dok bace quran..aku nak wat jugak le entry sal ni..ehehe leh tak

Hunnym Syot 美智子 berkata...

memang lumrah manusia, bile bulan puasa laa bawu nak sibuk datang jenguk masjid.. penuh masjid tuw..

bile bulan laen, lengang jew.. 2, 3 owang jew.. owang masjid jew..
ishh33, manusia, manusia :)


http://irsyanim.blogspot.com/2011/07/bile-sedih-kita-amek-gambar-hilang-sume.html

faiz berkata...

bulan ramadhan ni melatih kita jadi lebih baik..

muhamad hanif berkata...

tp kira okla jugak ada niat jd baikkan..


mcm perokok tu, masa puasa je berenti

abes puasa hisap balik.



AHAHHAAHHAHAH

...Minah BluR... berkata...

betl tu qaseh... nape lah agaknye.. bulan tu je dorang baik.. lepas pada tu buat balik. er.. mge dorg dberi hdayh =)

JOM BACA TIGA KISAH PALING SERAM =)

delarocha berkata...

biar istiqomah ye :-)

Nur Farah Hani berkata...

tahu takaper.. kadang2 pelik gak ngan orang yang baik hanya di bualn ramadhan .. fara rasa diorangs ebenarnya tahu apa y terbaik tapi mungkin tader pendorong.. tak pun hati lebih terdorong pade benda y tak baik.. hurm.. weirdo.. uhuhu..

CassiaSiamea berkata...

kekuatan pokok bunga (gambar di atas) bergantung pada dawai yg ada dlmnya

hehehehehe

アヌム ちゃん berkata...

semoga mak en.kyle cpt2 sembuh ye..aaa betul tu, bukan bulan ramadhan je nak buat baik kan..btw, happy sunday (^___^)//~

nanakimie berkata...

alhamdulillah...dah ada perubahan:)

aNaYaNa berkata...

alahai rindunya bulan poso..mujur abis dah ganti bulan lepas..ehehehe

MIMIE AIZA berkata...

suke la baca nota yg bawah tu.. meaningful (erkk betul ke eja dia) haha

Tanpa Nama berkata...

sesungguhnya diriki ini masih belum lengkap.. T_T

KAMIHIDUP berkata...

biarlah apa yang baik tu kita lakukan secara istiqamah, InsyaALLAH akan diberkati. :)

SoLy SoLicious berkata...

sy suka entri ni......heee..... penuh dengan mesej yang ingin disampaikan ............peringatan tuk diri sendiri jua ^____^

sue perbs.. berkata...

hehe.. nk buat baik kene la Istiqamah.. tk yah tnggu bulan ramadhan.. peringatan utk diri sy jugakk

fathiahRAIHANA berkata...

patutnya takleh la cakap tak sabar2 tgu bulan tu tamat sbb nak merdeka ..

just kita mmg patut try our best berlumba-lumba buat segala kebaikan dan kmpul pahala time bulan ramadhan kan ? :)
kalau terbuka pntu hati insyaAllah la lepas tu pun masih kita teruskan ..
benda baik mmg kena paksa mula2..
lama2 insyaAllah jadi ikhlas ..

zOeY zAu YaH berkata...

manusia kan mudah lalai..hihi

miszatie berkata...

owhh sangat la btol ape u ckp...:)

Eyka berkata...

serius eyka sokong entri ni..terbaik laa..kdg2 ade yg nak berubah seb datng ramadan je...pas habis tukar balik mcm selalu..hurm=.="

Hansyitake~ berkata...

it's not the matter of bulan baik kena jadi baik... kita mestilah menjadi baik setiap masa so, kita akan berada bawah keredhaanNya... insyaAllah... :)

AlongUsop berkata...

Istiqamah amalan kecil lebih mulia :)

..hizamirahim.. berkata...

yes!
setuju.
:)

forever love berkata...

HUHU.. PTT LA TAKDE POST SEBELUM NIE.MAJUK NAPE?

Tanpa Nama berkata...

setiap bulan kita kena buat amal..cuma bulan ramadhan penuh dengan barakah dan berlipat ganda amalan kita..i.allah

Mrs.Yie berkata...

tu namanya bukan baik untuk diri sendiri..itu namanya MENGHORMATI BULAN RAMADHAN itu sendiri..hehe..dalam seksi2 tu pun fikiran dia masih lagi waras sebab masih menghormati bulan puasa..

mas saari berkata...

memang ada yang macam tu kan qaseh..
harap2 ramadhan tahu ni mereka boleh berubah selamanya!

Cik Ecah berkata...

peringatan utk ecah jugak...huhuhu
Ramadhan permulaan utk berubah insyaAllah...

bl dah mula wat perubahan yg baek teruskan w/pun ramadhan dah abes :)

azwa amani berkata...

Alhamdullilah mak kyle dah sihat.... semoga bertambah sihat....

sama2 kita ingatkan diri yg sentiasa alpa yer qaseh. :)

unieMARKS :) berkata...

heee.macam trend kan skrg org baik ikut bulan . huhm~

azkiya farhana berkata...

singgah sini n follow ;) feel free follow back <3

ghost writer berkata...

tapi apa salahnya dalam banyaknya bulan dalam setahun kita membebaskan diri kita dari kejahilan kita untuk merasai nikmat bermesra dengan kemuliaan ramadhan...mungkin berkat dari itu kita perolehi kerahmatan dan diberikan hidayah untuk mengekalkannya pada bulan seterusnya.

mungkin jawapan untuk 'abih bulan lain tak perlu menjadi baik?'agak terlalu mematikan persoalan dan keinginan.Ketentuan tuhan itu rahsia.

Edy Zaidi berkata...

xsabar nak masuk bulan ramadhan...:)

iPai berkata...

alhamdulillah, dah ok mak hencik bakal suami .. heee

iPai berkata...

mungkin tuh cabaran yang dihadapi manusia lain2 .. mungkin kita nampak macam tuh, mungkin dalam hati dia, dia sedang sedaya upaya berubah sedikit demi sedikit, yang kita tak nampak ..

iPai berkata...

bila jumpa aaoran aziz ni ? aaron aziz tak bagitahu pon ..

MamaEma berkata...

hatinya belum terbuka...

Wuming berkata...

Entri yang menarik... Amalkan tiap kali post Entri buat satu copy dan simpan dalam folder.. Labelkan... Contohnya "Posted" Hanya cadangan....

kayrul-shah berkata...

hati manusia lain2...kena ada semangat dan azam yang kuat untuk berubah ke arah kebaikan

cik pulau berkata...

tapi kira dia ni jenis yg okey jugak la kan..
sekurang-kurangnya dia tau nak buat baik bulan ramadhan..
jangan jadi macam sesetgh orang..
bulan ramdhan pun still tak insaf2.
hehehe

Awan Biru berkata...

Bulan Ramadhan syaitan kena ikat. Bulan lain syaitan terlepas.

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com