Bulan Ramadhan je Aku baik...

47 ulasan:
Assalamualaikum ...

sakit hati entry terdahulu terdelete .. so merajuk dengan blog , kelmarin tak hupdate !! padan muka blog wahahaha(ada jugak gila pesen ni) , tentang mak hencik kyle alhamdulillah ada perubahan sedikit bila cuci2 darah pastu doc bagi mak bernafas sendiri , dah boleh tapi sekejap2 je ..still guna mesin pernafasan lagi , alhamdulillah Allah dengar doa hamba2NYA .. terima kasih korang semua menumpang doa dari kalian ..berkat doa dari korang semua , lebiyuuuuuuuu ! 

''kdg2 aku sedih , aku di gunakan pada masa2 tertentu sahaja''

qasehdalia : abg , adik nak tanya boleh tak 
aaron aziz : ye adik manis , tanya lah ..
qasehdalia : nape bulan ramadhan je , adik tgk kakak tepi umah yang selalu pakai seluar bila jalan tonggek2 tuuu, bila masuk bulan puasa je dia baik , lepas tuuu kan abg , bulan lain dia cekci balik ..! huh ..
aaron aziz : erkkk bulan ramdhan kan bulan mulia kena lah baik2 adik abg yg manis ni 
qasehdalia : oo bulan lain , xperlu baik lah ye ...
aaron aziz : ???!!!!!

''aku baik bulan2 tertentu saja , aku baik bila tiba bulan ramdhan , aku hormat bulan yang mulia itu , aku menunaikan segala kewajiban aku , tak sabar2 aku nak tunggu bulan tu tamat , aku nak merdeka balik .. ''

hehe macam2 manusia kita akan jumpa di dunia yang luas tapi sebenarnya kecik ni , baguslah sekurang2nya dia berubah bila tiba bulan ramadhan , yang perempuan bertudung litup , berpakaian muslimah .. yang lelaki selalu pergi solat , kdg2 ada jugak hari jumaat je baik hari lain keluar dah belang dan taring2 yg tersembunyi .. hehe bukan salah semua tu ! alhamdulillah dia berubah jugak walaupun bulan tertentu .. sekurang2nya ada jugak iman yang buatkan dia ingin berubah ke arah kebaikan .. cumaaa 

hurmm cuma kadang heran why not kebaikan pada bulan2 tu kita lanjutkan pada bulan2 lain jugak , lanjutkan hingga setahun dan akhirnya hingga selama2nya , kenapa tidak ? jika bulan tersebut kita boleh berubah mesti bulan lain kita boleh berubah jugak kan ! chaiyok2.. teruskan hingga kita menutup mata .. untuk diri sendiri jugak, hurmm sebenarnya bukan kita tak mampu nak berubah tapi kita tidak bersungguh2 kan .. terlalu alpa dengan dunia , dengan nikmat dunia! walaupun berkali otak kita menyatakan nikmat dunia hanya sementara! tapi kita tetap juga hanyut ... ~ hanyutt dan terus hanyut ~ 

hati berbicara :
hidup kita ibarat pokok .. tapi pokok kekuatannya terletak pada akar 
kita pulak kekuatan terletak pada akal dan juga hati ..
jika akal kita mampu kita kawal dengan baik , hati juga turut bersih !
susah ? kdg2 susah kerana kita tidak bergantung pada baja untuk menyuburkan kehidupan kita !
cuma kdg kita terlalu bergantung pada nafsu sebab tu kehidupan kita jadi susah .. 
kita lupa kita ada agama , kita ada Allah .. kita lupa Allah yang mencipta kita ! 
kita berlagak dengan maha pencipta yang mencipta kita ! 
kdg2 kita tutup mata denganNYA , kdg2 kita membelankangkanNYA ..
dan lantas Allah murka pada kita ~ salah kah kita ?
tepuk dada tanya iman ... 
(untuk diri sendiri jugak yg terlalu byk alpa)

47 ulasan:

  1. nak berubah jadi baik selama2nya..hehe

    BalasPadam
  2. berbuat baiklah sepanjang masa.....nice entry qaseh..:)

    BalasPadam
  3. tu bkn hormat tp hipokrit...

    BalasPadam
  4. itu pon kira kes ok lgi..hormat ulan ramadhan..ni yang selamba jugak bulan ramadhan..lagilaaaaaaaaa.

    BalasPadam
  5. tu ar..mcm rupa dan bentuk kita
    jumpe manusia ni..
    tapi mesti akan berubah nye
    kalau dah masuk bulan ramadan..
    walapun sikit..cewahhh..
    haha

    BalasPadam
  6. bulan ramadhan je ramai dok bace quran..aku nak wat jugak le entry sal ni..ehehe leh tak

    BalasPadam
  7. memang lumrah manusia, bile bulan puasa laa bawu nak sibuk datang jenguk masjid.. penuh masjid tuw..

    bile bulan laen, lengang jew.. 2, 3 owang jew.. owang masjid jew..
    ishh33, manusia, manusia :)


    http://irsyanim.blogspot.com/2011/07/bile-sedih-kita-amek-gambar-hilang-sume.html

    BalasPadam
  8. bulan ramadhan ni melatih kita jadi lebih baik..

    BalasPadam
  9. tp kira okla jugak ada niat jd baikkan..


    mcm perokok tu, masa puasa je berenti

    abes puasa hisap balik.



    AHAHHAAHHAHAH

    BalasPadam
  10. betl tu qaseh... nape lah agaknye.. bulan tu je dorang baik.. lepas pada tu buat balik. er.. mge dorg dberi hdayh =)

    JOM BACA TIGA KISAH PALING SERAM =)

    BalasPadam
  11. tahu takaper.. kadang2 pelik gak ngan orang yang baik hanya di bualn ramadhan .. fara rasa diorangs ebenarnya tahu apa y terbaik tapi mungkin tader pendorong.. tak pun hati lebih terdorong pade benda y tak baik.. hurm.. weirdo.. uhuhu..

    BalasPadam
  12. kekuatan pokok bunga (gambar di atas) bergantung pada dawai yg ada dlmnya

    hehehehehe

    BalasPadam
  13. semoga mak en.kyle cpt2 sembuh ye..aaa betul tu, bukan bulan ramadhan je nak buat baik kan..btw, happy sunday (^___^)//~

    BalasPadam
  14. alhamdulillah...dah ada perubahan:)

    BalasPadam
  15. alahai rindunya bulan poso..mujur abis dah ganti bulan lepas..ehehehe

    BalasPadam
  16. suke la baca nota yg bawah tu.. meaningful (erkk betul ke eja dia) haha

    BalasPadam
  17. sesungguhnya diriki ini masih belum lengkap.. T_T

    BalasPadam
  18. biarlah apa yang baik tu kita lakukan secara istiqamah, InsyaALLAH akan diberkati. :)

    BalasPadam
  19. sy suka entri ni......heee..... penuh dengan mesej yang ingin disampaikan ............peringatan tuk diri sendiri jua ^____^

    BalasPadam
  20. hehe.. nk buat baik kene la Istiqamah.. tk yah tnggu bulan ramadhan.. peringatan utk diri sy jugakk

    BalasPadam
  21. patutnya takleh la cakap tak sabar2 tgu bulan tu tamat sbb nak merdeka ..

    just kita mmg patut try our best berlumba-lumba buat segala kebaikan dan kmpul pahala time bulan ramadhan kan ? :)
    kalau terbuka pntu hati insyaAllah la lepas tu pun masih kita teruskan ..
    benda baik mmg kena paksa mula2..
    lama2 insyaAllah jadi ikhlas ..

    BalasPadam
  22. owhh sangat la btol ape u ckp...:)

    BalasPadam
  23. serius eyka sokong entri ni..terbaik laa..kdg2 ade yg nak berubah seb datng ramadan je...pas habis tukar balik mcm selalu..hurm=.="

    BalasPadam
  24. it's not the matter of bulan baik kena jadi baik... kita mestilah menjadi baik setiap masa so, kita akan berada bawah keredhaanNya... insyaAllah... :)

    BalasPadam
  25. Istiqamah amalan kecil lebih mulia :)

    BalasPadam
  26. HUHU.. PTT LA TAKDE POST SEBELUM NIE.MAJUK NAPE?

    BalasPadam
  27. setiap bulan kita kena buat amal..cuma bulan ramadhan penuh dengan barakah dan berlipat ganda amalan kita..i.allah

    BalasPadam
  28. tu namanya bukan baik untuk diri sendiri..itu namanya MENGHORMATI BULAN RAMADHAN itu sendiri..hehe..dalam seksi2 tu pun fikiran dia masih lagi waras sebab masih menghormati bulan puasa..

    BalasPadam
  29. memang ada yang macam tu kan qaseh..
    harap2 ramadhan tahu ni mereka boleh berubah selamanya!

    BalasPadam
  30. peringatan utk ecah jugak...huhuhu
    Ramadhan permulaan utk berubah insyaAllah...

    bl dah mula wat perubahan yg baek teruskan w/pun ramadhan dah abes :)

    BalasPadam
  31. Alhamdullilah mak kyle dah sihat.... semoga bertambah sihat....

    sama2 kita ingatkan diri yg sentiasa alpa yer qaseh. :)

    BalasPadam
  32. heee.macam trend kan skrg org baik ikut bulan . huhm~

    BalasPadam
  33. singgah sini n follow ;) feel free follow back <3

    BalasPadam
  34. tapi apa salahnya dalam banyaknya bulan dalam setahun kita membebaskan diri kita dari kejahilan kita untuk merasai nikmat bermesra dengan kemuliaan ramadhan...mungkin berkat dari itu kita perolehi kerahmatan dan diberikan hidayah untuk mengekalkannya pada bulan seterusnya.

    mungkin jawapan untuk 'abih bulan lain tak perlu menjadi baik?'agak terlalu mematikan persoalan dan keinginan.Ketentuan tuhan itu rahsia.

    BalasPadam
  35. xsabar nak masuk bulan ramadhan...:)

    BalasPadam
  36. alhamdulillah, dah ok mak hencik bakal suami .. heee

    BalasPadam
  37. mungkin tuh cabaran yang dihadapi manusia lain2 .. mungkin kita nampak macam tuh, mungkin dalam hati dia, dia sedang sedaya upaya berubah sedikit demi sedikit, yang kita tak nampak ..

    BalasPadam
  38. bila jumpa aaoran aziz ni ? aaron aziz tak bagitahu pon ..

    BalasPadam
  39. Entri yang menarik... Amalkan tiap kali post Entri buat satu copy dan simpan dalam folder.. Labelkan... Contohnya "Posted" Hanya cadangan....

    BalasPadam
  40. hati manusia lain2...kena ada semangat dan azam yang kuat untuk berubah ke arah kebaikan

    BalasPadam
  41. tapi kira dia ni jenis yg okey jugak la kan..
    sekurang-kurangnya dia tau nak buat baik bulan ramadhan..
    jangan jadi macam sesetgh orang..
    bulan ramdhan pun still tak insaf2.
    hehehe

    BalasPadam
  42. Bulan Ramadhan syaitan kena ikat. Bulan lain syaitan terlepas.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com