Titik Pengakhiran ~

62 ulasan:
Assalamualaikum....

mungkin ini catatan dari hati yang merah , jika dikelar ia pasti terluka , jika diguris akan tercalar ,jika ditoreh pasti akan berdarah ..kita semua sama !kita bukan nabi ataupun rasul yang maksum ,kita punya nyawa suatu hari nanti pasti akan mati ..jika dosa di bawa ~ malanglah hidup kita disana..kita hidup tak pernah sunyi dari kekurangan dan kesilapan , setiap perkataan adakalanya memercikkan kesalahan,ampun jika kata2 di blog ini ada yg melukakan hati ..bukan niat utk menghina atau menjatuhkan sesiapa tapi sekadar mahu berkongsi apa jua keadaan mahupun cerita..

korang semua tahu kan ..kita ada permulaan ,dilahirkan di dunia ini dengan tubuh badan dan hati yang suci ..masa tu kita semua jahil ! tak berdaya ! dan sangat lemah kurang segalanya lalu alam seakan berkata ''jika kamu ingin hidup dalam dunia ni kamu harus sabar''.. maksudnya hidup kita semua berbeza2 dengan kadar ujian ! jika berat ujian itu dia akan lebih berkualiti..inilah sunnah kehidupan ! dari situ kita diberikan masa utk mengejar mimpi,jika kita mahu mengejar mimpi yang besar maka kamu perlu berdepan  dengan ujian .."ketika ini jiwa kita di usik,hati kita dalam tekanan , fikiran kita sedang dihentak dan perasaan memberontak '' ini hanya perjalanan utk memperoleh kematangan dan ketabahan dalam hidup dan memakan masa utk mendapatkan hasil ..

kadang2 hidup kita ibarat ''satu medan peperangan'' kita sendiri yang akan memikir untuk ''berhenti'' ''berundur'' lalu tewas atau kita memilih untuk ''bertahan'' ''mara'' dan kita akan menang !!
 hati berbicara :
 dan bicara hati di blog ini terkadang ingin ku akhiri , terkadang aku ingin meletakkan titik pengakhiran  buat selamanya tapi aku ada plihan ''bertahan'' ''mara'' dan menang ! kerana nyawa ini masih belum bercerai dari badan ..mungkin suatu hari nanti ruangan ini pasti diakhirkan untuk memberi laluan pada agenda yang lain ..biar ia ternoktah sendiri dan itu pasti titik pengakhiran buat selama2nya ..'
-warkah cinta berbau syurga-



62 ulasan:

  1. da lame fyna tak lepak kat belog qaseh.
    bizi ngn keje..
    :)

    singgah jap.tumpang bace entry qaseh nih..

    BalasPadam
  2. biler dimedan peperangan seelok-eloknya cuba untuk bertahan mara kehadapan untuk kemenangan.. seperti dalam hidup, jika sesuatu yang berlaku membuat kita terluka, amarah keciwa dan putus asa, kita mesti menentang semua perasaan itu.. anggap itu satu dugaan kepada kita hamba yang kerdil ini.. Segala dugaan dan cabaran jadikan satu pengajaran dalan kehidupan untuk pengertian kehudapan sebenar,, Inilah reliti, inilah hakikat kita sebagai manusia. Jangan mudah berputus asa, sebaliknya kita haruslah berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mengapai kejayaan kelak...

    BalasPadam
  3. nice entry..whatever happen, kena tabah dan bsbr.. =)

    BalasPadam
  4. sepanjang2 kembar mencoret..gambr tu yg jd tarikan..ase gayat tgk..eiiii takuttt..haha

    BalasPadam
  5. setiap yang mula ada akhirnya qaseh. teruskan bertahn, mara dan menang. :)

    BalasPadam
  6. pilihan di tangan kita..

    bertahan untuk menang lebih baik dr berundur untuk kalah..

    BalasPadam
  7. jangan tinggalkan ini.. keep blogging yer..

    BalasPadam
  8. bahasa terlalu indah dan dalam.. hingga x faham maksud tersirat.. heHe.. maklumlah BM spm dulu x dpt A1.. huHu

    BalasPadam
  9. bila langkah ku sentiasa pincang.setiap baik kata ku sentiasa dimusuhi...diri ini juga rasa ingin mengundur dr dunia blogging ni qaseh..

    BalasPadam
  10. laaaaaaaaaa... hari hari sedih

    BalasPadam
  11. i like this statement sys qaseh :)

    'aku ingin meletakkan titik pengakhiran buat selamanya tapi aku ada plihan ''bertahan'' ''mara'' dan menang ! kerana nyawa ini masih belum bercerai dari badan'

    BalasPadam
  12. dear..bila noktah itu mengakhiri, i harap noktah itu hanyalah typo, kerana rupanya koma yang hendak dilukis...menandakan jeda untuk seketika cuma...

    BalasPadam
  13. :) suka dgn kata2 ni..

    wlw apa pun jua cabaran dlm kehidupan ni.. kita terpaksa harungi jua.. tak kira apa pun terjadi kan.. sbb 'masa' sentiase berjalan dan tak akan berhenti atau berpatah blk kecuali dgn kekuasaan NYA ..

    BalasPadam
  14. mase br lahir kite suci...mase kite pergi pon harap2 masih suci :)

    BalasPadam
  15. ADELIA...MAAF TERLEBIH DAHULU AYIE UCAPKAN....KENAPA ENTRY ADELIA nie...SEAKAN2 ORG YG DIDLM DILEMA ATAU DIDLM PERMASALAHAN YG SGT BERAT HINGGA ADELIA SEAKAN2 'MEMBERONTAK' DIDLM DIRI...KENAPA BEGITU ???
    ADA KE MASALAH DIDLM DUNIA nie LEBIH BESAR & BERAT DARI MASALAH DI DLM ALAM BARZAKH...??? +_+
    (maaf...maaf...maaf)

    BalasPadam
  16. sedih je baca..sesungguhnya biarlah titik pengakhiran kita berakhir dengan ketenangan

    BalasPadam
  17. bosan....teruskan seperti biasa...iklas

    BalasPadam
  18. wahai sayangku... saat kamu bisa 'lihat' derita yang DIA bekalkan buat mereka2 yang disekelilingmu... Lafazkan doa buat mereka..

    p/s: Ustaz akak selalu cakap "maafkanlah mereka... fahamilah mereka... kerana sesungguhnya mereka tak tahu apa yang kamu tahu... dan sesungguhnya mereka tak nampak apa yang kamu nampak"

    kerna suatu waktu dahulu kita pernah menjadi seperti mereka... dan bila kita diberi 'hadiah' yang tiada nilainya... 'kasihanilah' mereka dengan senyuman dan doamu... Bukankah Kamu 'Rapat' Dengan AKU?

    BalasPadam
  19. Apapun lalui dengan keyakinan dan kepastian..

    BalasPadam
  20. baca entri qaseh nikh kadang2 rasa tenang laaa

    BalasPadam
  21. errrmmm... hidup memang penuh dengan ujian.. tak nama hidup tanpa ujian kan... sebab pengakhiran nya di sana.. untuk tahu siap yang lebih baik di sisiNya..

    BalasPadam
  22. dalam suka ada duka, dalam senang ade susah, yang bermula pasti ade yang akhir... itu realiti

    BalasPadam
  23. ya allah permudahkan ujian sahabat2 ku..

    BalasPadam
  24. mara dan terus mara dlm kehidupan ~

    BalasPadam
  25. fyna -
    xpe dear ..qaseh pun jarang2 dah ade kat blog hehehe kejap ade jap xde

    BalasPadam
  26. ujang -
    ni bukan bersuara ni menulis haha

    BalasPadam
  27. sis ieb -
    tq sis ..komen motivasi yg dapat menaikkan semangat ..insyaAllah sis

    BalasPadam
  28. sis qasehraihan -
    huhuh jgn dok tmpat tggi kalu gayat haha

    BalasPadam
  29. kami -
    tq kami .. insyaAllah akan terus mara dan bertahan hehe

    BalasPadam
  30. cassia -
    tq sis .. pilih utk menang

    BalasPadam
  31. wan blur -
    xkan tinggalkan ..insyaAllah

    BalasPadam
  32. ejulz -
    qaseh pun dapat a2 jerk spm dulu hehe.. xpaham ke ..rasanya xmendalam sgt

    BalasPadam
  33. sis Lm -
    wah xperlu lah nak mengundur diri sis.. teruskan

    BalasPadam
  34. panglima -
    maybe panglima tak paham hehe

    BalasPadam
  35. sunah -
    hehehe ye lah maybe hanya koma untuk sementara waktu

    BalasPadam
  36. zacky -
    tq zacky .. kita akan tetap berjalan atas bumi ni .. selagi kita masih hidup

    BalasPadam
  37. mama comel -
    yup suatu hari nanti ..pasti akan tiba

    BalasPadam
  38. ayie abas -
    qaseh xde problem apa2 pun hehe.. sekadar meluahkan hati .. eh kalau kata xde masalah tipulah sebab semua org pasti de masalah cuma besar or kecil.. xpe ..xde pe yg perlu ayie minta maaf .. qaseh ok je:)

    BalasPadam
  39. syafiq rosli -
    aip tiba2 sedih hehe.. insyaAllah syafiq ..doakan ye :)

    BalasPadam
  40. daddy -
    apa yg bosan ? rasanya tak salah .. hehe kalau memahami u will know what of the meaning di sebalik this entry

    BalasPadam
  41. sis bidadari -
    hehehe .. baiklah sis

    BalasPadam
  42. nadzmy -
    tq .. qaseh akan hadapi semuanya

    BalasPadam
  43. mya el qayreena -
    tenang ke sis..hehe tq :)

    BalasPadam
  44. amni -
    yup dear ..tah dimana kita nanti huhuk

    BalasPadam
  45. JGN PERNAH BERHENTI..STP PENULISAN KAMU ADA ISI NYA TERSENDIRI..MEMBUATKAN RAMAI YG BERFIKIR..TERUSKAN MENULIS...!

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com