Titik Pengakhiran ~

Assalamualaikum....

mungkin ini catatan dari hati yang merah , jika dikelar ia pasti terluka , jika diguris akan tercalar ,jika ditoreh pasti akan berdarah ..kita semua sama !kita bukan nabi ataupun rasul yang maksum ,kita punya nyawa suatu hari nanti pasti akan mati ..jika dosa di bawa ~ malanglah hidup kita disana..kita hidup tak pernah sunyi dari kekurangan dan kesilapan , setiap perkataan adakalanya memercikkan kesalahan,ampun jika kata2 di blog ini ada yg melukakan hati ..bukan niat utk menghina atau menjatuhkan sesiapa tapi sekadar mahu berkongsi apa jua keadaan mahupun cerita..

korang semua tahu kan ..kita ada permulaan ,dilahirkan di dunia ini dengan tubuh badan dan hati yang suci ..masa tu kita semua jahil ! tak berdaya ! dan sangat lemah kurang segalanya lalu alam seakan berkata ''jika kamu ingin hidup dalam dunia ni kamu harus sabar''.. maksudnya hidup kita semua berbeza2 dengan kadar ujian ! jika berat ujian itu dia akan lebih berkualiti..inilah sunnah kehidupan ! dari situ kita diberikan masa utk mengejar mimpi,jika kita mahu mengejar mimpi yang besar maka kamu perlu berdepan  dengan ujian .."ketika ini jiwa kita di usik,hati kita dalam tekanan , fikiran kita sedang dihentak dan perasaan memberontak '' ini hanya perjalanan utk memperoleh kematangan dan ketabahan dalam hidup dan memakan masa utk mendapatkan hasil ..

kadang2 hidup kita ibarat ''satu medan peperangan'' kita sendiri yang akan memikir untuk ''berhenti'' ''berundur'' lalu tewas atau kita memilih untuk ''bertahan'' ''mara'' dan kita akan menang !!
 hati berbicara :
 dan bicara hati di blog ini terkadang ingin ku akhiri , terkadang aku ingin meletakkan titik pengakhiran  buat selamanya tapi aku ada plihan ''bertahan'' ''mara'' dan menang ! kerana nyawa ini masih belum bercerai dari badan ..mungkin suatu hari nanti ruangan ini pasti diakhirkan untuk memberi laluan pada agenda yang lain ..biar ia ternoktah sendiri dan itu pasti titik pengakhiran buat selama2nya ..'
-warkah cinta berbau syurga-



62 comments

  1. da lame fyna tak lepak kat belog qaseh.
    bizi ngn keje..
    :)

    singgah jap.tumpang bace entry qaseh nih..

    ReplyDelete
  2. biler dimedan peperangan seelok-eloknya cuba untuk bertahan mara kehadapan untuk kemenangan.. seperti dalam hidup, jika sesuatu yang berlaku membuat kita terluka, amarah keciwa dan putus asa, kita mesti menentang semua perasaan itu.. anggap itu satu dugaan kepada kita hamba yang kerdil ini.. Segala dugaan dan cabaran jadikan satu pengajaran dalan kehidupan untuk pengertian kehudapan sebenar,, Inilah reliti, inilah hakikat kita sebagai manusia. Jangan mudah berputus asa, sebaliknya kita haruslah berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mengapai kejayaan kelak...

    ReplyDelete
  3. nice entry..whatever happen, kena tabah dan bsbr.. =)

    ReplyDelete
  4. sepanjang2 kembar mencoret..gambr tu yg jd tarikan..ase gayat tgk..eiiii takuttt..haha

    ReplyDelete
  5. setiap yang mula ada akhirnya qaseh. teruskan bertahn, mara dan menang. :)

    ReplyDelete
  6. pilihan di tangan kita..

    bertahan untuk menang lebih baik dr berundur untuk kalah..

    ReplyDelete
  7. jangan tinggalkan ini.. keep blogging yer..

    ReplyDelete
  8. bahasa terlalu indah dan dalam.. hingga x faham maksud tersirat.. heHe.. maklumlah BM spm dulu x dpt A1.. huHu

    ReplyDelete
  9. bila langkah ku sentiasa pincang.setiap baik kata ku sentiasa dimusuhi...diri ini juga rasa ingin mengundur dr dunia blogging ni qaseh..

    ReplyDelete
  10. i like this statement sys qaseh :)

    'aku ingin meletakkan titik pengakhiran buat selamanya tapi aku ada plihan ''bertahan'' ''mara'' dan menang ! kerana nyawa ini masih belum bercerai dari badan'

    ReplyDelete
  11. dear..bila noktah itu mengakhiri, i harap noktah itu hanyalah typo, kerana rupanya koma yang hendak dilukis...menandakan jeda untuk seketika cuma...

    ReplyDelete
  12. :) suka dgn kata2 ni..

    wlw apa pun jua cabaran dlm kehidupan ni.. kita terpaksa harungi jua.. tak kira apa pun terjadi kan.. sbb 'masa' sentiase berjalan dan tak akan berhenti atau berpatah blk kecuali dgn kekuasaan NYA ..

    ReplyDelete
  13. mase br lahir kite suci...mase kite pergi pon harap2 masih suci :)

    ReplyDelete
  14. ADELIA...MAAF TERLEBIH DAHULU AYIE UCAPKAN....KENAPA ENTRY ADELIA nie...SEAKAN2 ORG YG DIDLM DILEMA ATAU DIDLM PERMASALAHAN YG SGT BERAT HINGGA ADELIA SEAKAN2 'MEMBERONTAK' DIDLM DIRI...KENAPA BEGITU ???
    ADA KE MASALAH DIDLM DUNIA nie LEBIH BESAR & BERAT DARI MASALAH DI DLM ALAM BARZAKH...??? +_+
    (maaf...maaf...maaf)

    ReplyDelete
  15. sedih je baca..sesungguhnya biarlah titik pengakhiran kita berakhir dengan ketenangan

    ReplyDelete
  16. bosan....teruskan seperti biasa...iklas

    ReplyDelete
  17. wahai sayangku... saat kamu bisa 'lihat' derita yang DIA bekalkan buat mereka2 yang disekelilingmu... Lafazkan doa buat mereka..

    p/s: Ustaz akak selalu cakap "maafkanlah mereka... fahamilah mereka... kerana sesungguhnya mereka tak tahu apa yang kamu tahu... dan sesungguhnya mereka tak nampak apa yang kamu nampak"

    kerna suatu waktu dahulu kita pernah menjadi seperti mereka... dan bila kita diberi 'hadiah' yang tiada nilainya... 'kasihanilah' mereka dengan senyuman dan doamu... Bukankah Kamu 'Rapat' Dengan AKU?

    ReplyDelete
  18. Apapun lalui dengan keyakinan dan kepastian..

    ReplyDelete
  19. baca entri qaseh nikh kadang2 rasa tenang laaa

    ReplyDelete
  20. errrmmm... hidup memang penuh dengan ujian.. tak nama hidup tanpa ujian kan... sebab pengakhiran nya di sana.. untuk tahu siap yang lebih baik di sisiNya..

    ReplyDelete
  21. dalam suka ada duka, dalam senang ade susah, yang bermula pasti ade yang akhir... itu realiti

    ReplyDelete
  22. ya allah permudahkan ujian sahabat2 ku..

    ReplyDelete
  23. mara dan terus mara dlm kehidupan ~

    ReplyDelete
  24. fyna -
    xpe dear ..qaseh pun jarang2 dah ade kat blog hehehe kejap ade jap xde

    ReplyDelete
  25. ujang -
    ni bukan bersuara ni menulis haha

    ReplyDelete
  26. sis ieb -
    tq sis ..komen motivasi yg dapat menaikkan semangat ..insyaAllah sis

    ReplyDelete
  27. sis qasehraihan -
    huhuh jgn dok tmpat tggi kalu gayat haha

    ReplyDelete
  28. kami -
    tq kami .. insyaAllah akan terus mara dan bertahan hehe

    ReplyDelete
  29. wan blur -
    xkan tinggalkan ..insyaAllah

    ReplyDelete
  30. ejulz -
    qaseh pun dapat a2 jerk spm dulu hehe.. xpaham ke ..rasanya xmendalam sgt

    ReplyDelete
  31. sis Lm -
    wah xperlu lah nak mengundur diri sis.. teruskan

    ReplyDelete
  32. panglima -
    maybe panglima tak paham hehe

    ReplyDelete
  33. sunah -
    hehehe ye lah maybe hanya koma untuk sementara waktu

    ReplyDelete
  34. zacky -
    tq zacky .. kita akan tetap berjalan atas bumi ni .. selagi kita masih hidup

    ReplyDelete
  35. mama comel -
    yup suatu hari nanti ..pasti akan tiba

    ReplyDelete
  36. ayie abas -
    qaseh xde problem apa2 pun hehe.. sekadar meluahkan hati .. eh kalau kata xde masalah tipulah sebab semua org pasti de masalah cuma besar or kecil.. xpe ..xde pe yg perlu ayie minta maaf .. qaseh ok je:)

    ReplyDelete
  37. syafiq rosli -
    aip tiba2 sedih hehe.. insyaAllah syafiq ..doakan ye :)

    ReplyDelete
  38. daddy -
    apa yg bosan ? rasanya tak salah .. hehe kalau memahami u will know what of the meaning di sebalik this entry

    ReplyDelete
  39. sis bidadari -
    hehehe .. baiklah sis

    ReplyDelete
  40. nadzmy -
    tq .. qaseh akan hadapi semuanya

    ReplyDelete
  41. mya el qayreena -
    tenang ke sis..hehe tq :)

    ReplyDelete
  42. amni -
    yup dear ..tah dimana kita nanti huhuk

    ReplyDelete
  43. JGN PERNAH BERHENTI..STP PENULISAN KAMU ADA ISI NYA TERSENDIRI..MEMBUATKAN RAMAI YG BERFIKIR..TERUSKAN MENULIS...!

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..