Kenapa Guna Penumbuk ?

26 ulasan:
Assalamualaikum.....

"orang yang tidak pandai menguasai mindanya sendiri .. 'fighting' jalan terbaik bagi dia ''

siapa pernah bergaduh ? siapa pernah menang kerana bergaduh ? puas hati bila melihat lawannya di lumuri darah sendiri ~ hahaha adakah rasa diri terlalu hebat bila dapat menang satu2 pergaduhan sedangkan kesakitan di rasai .. badan tercalar ~ mata lebam ! badan sakit .. hati apatah lagi merasa luka .. adakah hanya itu jalan terakhir untuk memenangi hati seseorang ? ataupun adakah itu jalan yang paling hebat untuk meletakkan diri teratas ? atau adakah itu jalan terakhir bagi seseorang yang cetek pemikiran ! orang yg bodoh ! orang yang meletakkan akal di satu sudut yang terkeji ! atau ~ entahlah .. terkadang pelik dengan sikap manusia .. bukankah kita tahu lidah itu lebih tajam dari mata pedang yg gah menikam mangsa2nya ! kenapa tidak menggunakan lidah itu bersama2 akal yang ada untuk menundukkan lawan ! atau pergaduhan itu jalan yang paling baik di minda seseorang ? yessss di minda seseorang yang bodoh ....

kawal lah sikap amarah mu sayang ~ had kan emosi mu agar tak terlepas dalam rasukan syaitan jahanam ! tenangkan hati yang panas walaupun kebenaran berpihak pada kita ... ikatlah tanganmu jika tangan mu sedang menggengam penumbuk yang meronta2 ingin dilepaskan ... tahanlah kakimu dari ingin menerajang lawan walaupun caramu itu untuk menegakkan kebenaran .. marah itu sifat syaitan .. kalau kamu ikut maka syaitan sudah berjaya berada di dalam hatimu .. lihatlah kedasar hati benamkan fikiran di dalam minda .. carilah satu titik untuk menewaskan lawan .. bukan dengan tubuh badan ~ bukan dengan sepak terajang ! bukan dengan kata2 makian sayang ~ bersabarlah ... carilah satu ayat ibarat mata pedang ..biarkan mereka terkesima dengan ayat2 mu itu lalu tunduk menunduk ke bumi ! bukankah itu lebih baik dari merasa kesakitan  tanpa kemenangan ..yes u will win kerana di saat kamu sedang bersabar Allah sedang memberi kan kekuatan ...

hati berbicara :
berhentilah bertindak bodoh di saat kamu tahu kamu sebenarnya punya sesuatu yang hebat 'akal' gunakan dengan sebaiknya jika kamu ingin menang dengan cara yang lebih hebat ...
mungkin menang dalam pergaduhan merasa hebat dikalangan kawan2 yang 'sama kepala' dengan kamu tapi langsung tak hebat di mata Allah ...yakinlah dengan akal kurniaan Allah yang diberikan ..gunalah dengan sebaik2nya ..jangan terlalu mengikut hati dan perasaan ..kerna ''ikut hati binasa''

26 ulasan:

  1. sifat marah tu kadang2 mengatasi akal waras manusia..

    ;)

    BalasPadam
  2. sbb tue dipanggil manusia qasehh..
    mudah dipengaruhi oleh emosi...lalu terjebak dlm pergaduhan bg dowg adalah jln tbaik huhuhu

    BalasPadam
  3. tak sukalah orang gunakan kekerasan untuk selesaikan sesuatu masalah!

    BalasPadam
  4. bak kata daim semalam, mereka yang suka membuli, bergaduh ni disebabkan mereka sering didera di rumah.. hehe meh komen jap gambar sy mekapkan bff sy nikah.. 1st time mekap orang .. hehe tq http://akukembojaputih85.blogspot.com/2011/05/pertama-kali-make-up-orang.html

    BalasPadam
  5. err tak suke tgk org gado2 mahupun citer adegan gadoh2..

    xsakit ke?? adoiiiii

    BalasPadam
  6. yang kuat adalah yang leh tahan amarahnya..siap leh senyum lagi

    BalasPadam
  7. huhu..qbal dulu masa dak matured ada r gaduh2 manje... =P

    pastu bila fikir balik bukan best pun..keh3

    BalasPadam
  8. tak suka guna kekerasan sampai bertumbuk.tak suka juga bergaduh pki lidah..huhu

    BalasPadam
  9. tu laa psl.. ada orang tu mulut lantang jer .. bercakap tak guna akal.. kata maki-makian kemain lagi... sumua ayat nak cari gaduh ..

    kdg2 bengang pn ada.. rase nak bg penumbuk jerr.. biaq berterabur gigi .. hahaa.. tu klw ikut perasaan n nafsu .. tp akal mengatakan tidak.. sntiase bersabar.. ada akal kena la guna kan3 :)

    BalasPadam
  10. bertindak mengikut akal dan bukannya hati amarah.. berfikir panjang sebelum bertindak bagi mengelakkan badan binasa...

    BalasPadam
  11. sakit oo.. tapi kadang2 dalam marah pon kita boleh jadi 'hantu'... tu sebab iman kene kuat..

    BalasPadam
  12. salam akak...yup, word are weapon...dalam citer juvana pom ckgu die ckp cenggitu...heee..;)))

    BalasPadam
  13. QASEH...EMMM TULA..ELAKKAN BERCAKAP DGN ORG YG TIDAK BERILMU KERNA DIA AKAN MENYAKITKAN KTE..MENGAWAL EMOSI ADALAH KUNCI KPD KEBAIKAN..

    BalasPadam
  14. betul tu.. ejulz penah nak kene ugut guna pisau.. nak pau duit.. masa tu tgh nak carik partime cuti sem.. seb baek de pape..

    BalasPadam
  15. actually we got 1001 mcm jenis sifat and one of those is marah dan amarah. selagi kita dpt elakkan marah kita kpd sesuatu@sesorang, it will be good then :)

    BalasPadam
  16. erkkk...tersa lak...sbb pernah je bgado..haih..kalo ingat lek..mmag bodo la bgado je..hurmm..mnyakitkn bdan je..

    BalasPadam
  17. kemenangan yang terhebat adalah berjaya mengawal rasa amarah yang beraja dihati...

    BalasPadam
  18. bila amarah datang...
    akal di tangan...
    tangan di akal..
    apa yang mampu dilakukan bertindak ikut akal di tangan...
    sebab tu la...
    kecik besar kecik besar je nak bagi penumbok kat orang..

    BalasPadam
  19. "emosi bukan tuhan"

    tapi sayang.. emosi tu yang dijadikan panduan skarang nih... =.=

    BalasPadam
  20. uiii...menakutkan gambar ni..huhuhuu


    hai kembar... lama xonline..sori..
    bz kejar penghutang xbayar utang..

    tau sapa penghutang tu??

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/06/entry-panas-hati-pendekar-berkuda.html

    BalasPadam
  21. LUPE NAK CKAP!!! GUNE PNUMBuk la best!! grrrr
    try awak tumbuk org,bru tahu prasaan rse cane..hihihihi

    BalasPadam
  22. hebat sangat ke bertumbuk ni?

    hai adik qaseh..lama betul x nampak dia.. :)

    BalasPadam
  23. selalu kena tumbuk dgn mr b...huhuhu
    walupun hanya gurau2...tp dia tu kadang2 terkuat gak....
    sengal...hehee

    BalasPadam
  24. bergaduh terkadang tak selesaikan masalah

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com