Doktor Bagi Tempoh 2 bulan lagi Untuk Hidup T_T

96 ulasan:
Assalamualaikum ~ pagi olz..tadi mase ondeway nak pergi kerja ada mamat 2 ekoq eh ngumpat pulak..stop2 hihik


pagi yang suram dalam ketakutan dan kegelapan ~ hati resah ! jasad lemah ! mata banjir dengan air mata yang tidak  berhenti mengalir .. takutkah aku ?tadi jumpa doctor ..doctor cakap 'awak ada tempoh 2 bulan lagi untuk hidup'  apa perasaan korang bila ada tempoh 2 bulan lagi untuk hidup?ok ini CONTOH sahaja ..tak terjadi pada qaseh tapi bila kita berada di tempat someone maybe ada penyakit n tak dapat hidup lama apa reaksi korang ye ?adakah bersedih ?atau gembira ~kenapa sedih ?dan kenapa gembira ?

hurmm kalaulah qaseh di tempat tu mula2 mestilah sedih kan ... tapi manusia sering tertanya2 bila kah ajal kita ..bila dah tahu takut n sedih pulak sedangkan patutnya gembira lah bila dah tahu kan ? gembira sebab kita dah tahu kita akan pergi ..masa ni kita boleh lah berserah diri sepenuhnya padaNYA .. bertaubat dengan meminta segala2 keampunan.. memperbanyakkan amal.. untuk berdepan denganNYA sdgkan org lain yg seronok dengan dunia yg masih tak tahu bila ajalnya ~ sedangkan kita dah tahu .. inilah peluang untuk kita kembali ke jalan yg benar .. sekurang2nya Allah beri satu peluang yg terindah dan adakah peluang itu digunakan dengan sebaiknya?

tapi adakalanya kebenaran itu satu hal yg sangat2 memeritkan.. dan yang pasti doktor itu hanyalah manusia biasa yang hanya merancang menggunakan kepakaran yg ada .. hanya Allah yang menentukan dan benar2 tahu bila kah kita akan dibawa kembali .. bilakah kita akan bertemu dengan ajal kita ..hanya DIA ... 

hati berbicara :
andainya kita di beri dua pilihan .. adakah kita ingin mengetahui ajal kita ataupun kita tidak mahu mengetahui kerna takut akan sebuah kebenaran ?
hanya Allah yg tahu ajal kita .. dan fikirkah kita kenapa ajal kita di rahsiakan ?berfikirkah otak kita untuk mengetahui disebalik sesebuah suratan ?
dunia ni ada ketika pahit ada ketika manis ..org yg sudah tahu ajalnya maybe org yg bertuah ataupun org yg tidak bertuah ?
dan kita yang tidak tahu ini adakah ingin memilih kelalaian hidup tanpa bersedia menempuhi ajal ..ataupun manusia yg sering bersedia dalam segala amal2nya ...?hurmm wallahualam..yang pasti jalan itu pasti kita tuju .......
dan bukan bekalan makanan mahupun harta yg kita bawa tapi bekalan amal yg  tidak nampak dimata ..tapi boleh ditimbang kelak ..dan ia menentukan segala2nya ~


96 ulasan:

  1. kalau diberi pilihan.. atq nak tahu ajal atq bila... bia atq dapat beramal secukupnya...

    BalasPadam
  2. Takut jika mati dalam kehinaan.

    BalasPadam
  3. ajal maut ditgn Allah..kite memang tak tau..tp biasenye 100 days before ajal pun Allah dh bg tanda2 kt kite..tapi depends pada ilmu yg orang tu ada..kalau orang tu tau bahawa itu tanda2 nya, mungkin dia akan lebih ingtkn Allah..tp bg mereka yg gelap hatinya, susah nak tau tanda2 tu..tapi ape2 pun sume ditgn Allah. kita hanya hambanya. bila kite terlalu cintakan dunia, maka kematian itu suatu menakutkan..tapi bg orang2 beriman, kematian itu yg dinanti2kn kerana cintanya untuk melihat Allah..moga kita tergolong dalam golongan orang beriman, sari masa kesemasa cuba memperbaiki diri masing2..amin..

    BalasPadam
  4. kite tkot nak bdepan dgn maut skang ni. kalao bley, biarlah bsedia 100%. smoga Allah memanjangkan usia kite semua untuk terus beribadah pd Nya. Aminn.

    BalasPadam
  5. Allahhuakbar.... Allah maha besar... tu yang sangat menakutkan, ku difikirkan bilakan ajal menjemput meti rasa tak keruan jer hidup...

    BalasPadam
  6. saya suka header chumel awak
    sangat senang hati

    BalasPadam
  7. ajal maut tu di tgn Allah..tapi bile dh tau mcm tu, bykkn amalan sebagai bekalan ke akhirat kelak.. jgn anggap ia sebagai pemutus hubungan dan trus pasrah..

    BalasPadam
  8. kak kaseh nak tye. camne akak letak header?blog zue tak leh letak header la bls kat blog eh tq sis

    BalasPadam
  9. betul tu dear...*insaf*

    kita kena beramal dari sekarang, sebab tak tahu bila kita akan pergi...kan?

    BalasPadam
  10. mati, sesuatu yang wajib di ingati kan?? o.0

    semua makhluk yG hidup pasti akn menempuhnya =,=

    BalasPadam
  11. jodoh pertemuan & aJal maut ditangan Tuhan.. ^^

    mana bole doktor yg tentukan bilangan hari untuk kite meninggal :)

    BalasPadam
  12. sentiasa igt akan "mati"

    :')

    BalasPadam
  13. yep yep.. like entry ney,, kita tak tahu bile mase kite akan pergi,, kalo tahu mesty ade yg kate,, ala,, lambat lagy.,. nty manusia tak usaha

    BalasPadam
  14. Nyawa tu pinjaman untuk kita. Bila diuji dengan sakit, itu tandanya Allah sayangkan kita.

    BalasPadam
  15. hanya DIA yang tentu kan.

    kalau 2 bulan jer peluang hidup, sedih lah kot. tapi kalau dah ketentuanNya, redha. -___-"

    sedih.

    BalasPadam
  16. memang takut bila dah tau, tapi kenalah terima hakikatnya..sentiasa berharap yang terbaik dalam hidup..amin

    BalasPadam
  17. kalau kita tau bilakah ajal kita, mest ada masa untuk sujud kan bersedia untuk kembali padanya.

    BalasPadam
  18. hadapi segalanya dengan tenang...

    BalasPadam
  19. Bermurung, sedih, tak terkata... itu rasanya tindakan pertama aku, klu tau aku hanya ada a few month tuk hidup.. b4 think any other else

    BalasPadam
  20. betul tu..kekadang kebenaran tu menyakitkan..tapi kekadang kebenaran tu la yang dapat menyedarkan kita kan..

    BalasPadam
  21. sedih klu dpt tau cmtu tp dlm ktkutan nk mnmpuh tu forsure giat buat ibadah kan,.bg CN,ermm,ssh nk ckp,.tp btter kte xtau ajal kite smpai bile,.klu tau pon,ntah2 ade yg bt xtau..wallahua'lam,.sbb tu Allah merhsiakannya dr kite sume,.

    BalasPadam
  22. uittt header baru!!!
    ye a..klula kita tetiba diberi ujian gini cnela ek??huhu


    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/tudung-simbol-insaf.html

    BalasPadam
  23. 2la.. leh taubat..
    untungnye sbb dh tau bile akn pegi,..

    BalasPadam
  24. kalo diberi pilihan ofcos taknak tau kan..huhu..manusia selalu alpa..thanks qaseh..insap sekejap..heee

    BalasPadam
  25. kadang-kadang terpikir jugak, umur berapa kita akan mati.

    BalasPadam
  26. kalau kc la, mesti agaknya mula-mula down, sedih sgt. pastu bila muhabasah .. tgk anak .. tgk kwn2 sekeliling .. moga-moga dpt semangat.

    BalasPadam
  27. hhmm...mina suka tahu awal2 ajal mina...


    mcm arwah mak mina...bertuah tau...
    susah nak ckp...huhuhu...

    BalasPadam
  28. entah la..kalau sy...rasa berbelah bahagi juga..

    sedih..memikirkan kita akan tinggalkan dunia ni..tinggalkan segala yg kita syg..

    dlm masa yg sm bersyukur..sbb kita dah tau bila ajal kita...so kita dah boleh buat persedian tuk tempuhi alam lain kelak...

    ini semua ketentuannya...nak tak nak..kita harus menerimanya..yer tak..? ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    PULUT PANGGANG

    BalasPadam
  29. Diandaikan setiap manusia tahu bila saat kematian aku percaya akan penuhlah masjid pada setiap waktu solat...mesti selalu tertukar selipar atau ada yg balik berkaki ayam kerana terlalu banyaknya selipar di luar masjid kerana jemaah yg ramai.

    BalasPadam
  30. 2 bulan je smpat ke qada' blk dose2 selama kite hidup?T_T

    BalasPadam
  31. gua dulu mimpi yg gua nak mati sangat2, punyer laaa takot, tapi last2 jadi kelakar sebab gua nak pegi mati pakai seluar slack ngan baju batik nak masuk kubur ha3

    BalasPadam
  32. Kdg2 bagus juga bila kita tahu ajal kita supaya kita boleh buat taubat nasuha !

    Entri paling hot :
    Tanam bayi hidup-hidup!"

    BalasPadam
  33. qaseh, awk tukar domain ekh? x perasan pula.. awk daftar domain kt ne?

    BalasPadam
  34. memang sukar dibayangkan .. sbb kekadang dikata 2 bulan tpi xgenap dua bulan dah pergi ..... tpi aku rasa itu ikut org la ... bagi yg bersedia mungkin boleh menerimanya ...

    BalasPadam
  35. waaa....beratnye rase kalau situasi kt atas tu jadi kat saye..tapi betullah..doktor cme gune kepakaran..bkn dktor yg tentukan ajal maut kte..sekurang2nye, itu adalah 1 peringatan bahawa usia kite di hujung tanduk..cume..kite jangan terus give up kalau betul situasi ni jadi kat kite..kan....

    BalasPadam
  36. atiq -
    tak takut ke ?hehe ..tapi tak mungkin kita akan tahu :)

    BalasPadam
  37. IR -
    baca tajuk je mesti lah terkejut kalau xbaca isi hahahaha

    BalasPadam
  38. kak maera -
    betul2 tu sis .. setuju sgt ..insyaAllah

    BalasPadam
  39. cik teyn -
    tapi ajal tidak tunggu kita sama ada bersedia or tak huhuk

    BalasPadam
  40. sis yg comel -
    hurm betul tu sis ..emm asek memikirkan pulak nnt

    BalasPadam
  41. axie -
    maceh ..hehe pinjam pic anak sedare jap

    BalasPadam
  42. misskechique -
    baeklah syg tq .. yg hidup pasti akan pergi jua

    BalasPadam
  43. zue -
    letak mcm bese je dear ..kat design tu upload je header

    BalasPadam
  44. sunah -
    yup .. tapi adakalanya kelalaian ni tak mampu di tolak hurmm

    BalasPadam
  45. aku pernah hadapi benda mcm nih..tp bukan pada aku..tp pada ahli keluarga aku..abg aku disah kan ad brain tumor dan boleh hidup beberapa bulan jew lagi..then bila wat rawatan alhamdulillah hidup lebih dari setahun dan akhirnya pergi kembali ke rahmatullah...

    dia mmg dah sedia..itu yang bagus nya..semasa sakit mulut asek menyebut nama Allah..~_~

    BalasPadam
  46. syuwai -
    memang mati tu kita ingat selalu .. n pasti kita jugak akan pergi .. tapi kdg2 amalan yg sikit ni rasa mcm nak hidup selama2nya tapi mana mungkin kan ?

    BalasPadam
  47. aimi -
    betul doktor hanya melihat dari kepakarannya supaya kita lebih bersedia ,,yg amek nyawa tu bukan doc tapi Allah je

    BalasPadam
  48. fyqa -
    ingat dan buat untuk menempuhinya

    BalasPadam
  49. siti norhayati dolah -
    tapi manusia sering bersyukur dengan nikmat sakit

    BalasPadam
  50. itu kekadang kelebihan yg ada pada yg kene talian gantung..

    BalasPadam
  51. memo hazel -
    ade lah hikmah di sebaliknya tu

    BalasPadam
  52. missbby -
    insyaAllah ..doakan yg terbaik

    BalasPadam
  53. tasya -
    betul ..hidup pun dalam keadaan tak keruan ..hurmm

    BalasPadam
  54. kaizen -
    tak rasa boleh kita ckp hadapi dengan tenang ..kalau merasa ketenangan tu adakalanya goyah

    BalasPadam
  55. bantal bucuk -
    yup kebenaran byk menyedarkan kita ..mula2 je pahit lepas tu kita tahu apa yg terbaik

    BalasPadam
  56. ciknurul -
    org yg buat2 tak tahu tu lah org yg paling bodoh kot.. yup ..Allah nak uji kita jugak ..xkan nak tggu kita tahu ajal baru nak beramal huhuk

    BalasPadam
  57. sis qasehraihan -
    qaseh tanye sis lah haha

    BalasPadam
  58. nobita sensei -
    qaseh pun tak tahu jawapannya ..

    BalasPadam
  59. kak chik -
    betul tu sis sedih nak tinggal org2 yg tersyg ..emm :(

    BalasPadam
  60. mina -
    sabar lah ..arwah mak mina mmg seorang yg bertuah ..lebih2 lagi punya anak mcm sis mina kan

    BalasPadam
  61. nabilah -
    yup mula2 mmg down sgt2 .. apa2 pun kita teruskan hidup wpun singkat n tak semestinya semua yg doc ckp tu semuanya betul kan

    BalasPadam
  62. bro abadi romeo -
    haha betul jugak tuh .. ngeee

    BalasPadam
  63. my -
    kalau kite betul2 bertaubat sehari pun cukup coz Allah tu kan maha pengampun

    BalasPadam
  64. republik -
    haha ni mesti tak basuh kaki ni tido .. ade ke mati pakai baju batik haha

    BalasPadam
  65. firdaus kasim -
    hehe tapi tu mustahil

    BalasPadam
  66. firdaus kasim -
    lama dah qaseh tukar lah ..qaseh menang segmen abg beng ri tu dapat domain hehe

    BalasPadam
  67. eddy -
    nak tak nak kena bersedia juak kan

    BalasPadam
  68. aween -
    yup doctor tu hanya meramal je ..ada yg still lagi panjang umurnya ..semua tu terletak padaNYA ..

    BalasPadam
  69. furball -
    sedihnye cite furrball..alfatihah buat arwah abg semoga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman

    BalasPadam
  70. ujang -
    a.ah yg kena hukuman gantung tu masih punya waktu untuk kembali padaNYA ..di dunia di hukum mana lah tahu Allah mengampunkan segala2nya jika dia betul2 bertaubat

    BalasPadam
  71. takut tue memang la.. atleast kita boleh bersedia..

    BalasPadam
  72. nice entry dear. but tulah kan, once da tahu ajal kite cm2, sempat lagi nak bertaubat. itulah hikmah yang Allah bagi law kite dalam situasi nih ;)

    BalasPadam
  73. qaseh..kezen saye baru meninggal dua hari lepas...
    sbb exccident...mmg tak disangka..
    kita semua tak tahu kecuali Allah aje yg maha mengetahui semua ni....

    BalasPadam
  74. Qaseh, suspen tadi...igtkan ada apa dengan Qaseh...

    Ajal maut semua ditgn tuhan... beruntung mereka yang berpenyakit dan tahu mereka takkan lama lagi sbb mereka dpt siapkn diri secukupnya....

    BalasPadam
  75. resah bile memikirkan 'mati'~

    BalasPadam
  76. saya nak tau gak ajal saya jika diberi pilihan.. baru dapat beribadah sehabis baik dan prepare tuk hadapi kematian dengan bekalan yang insyaallah mencukupi..

    nway dah klik your ads..

    BalasPadam
  77. ada org ckp, pesalah yg mati di tali gantung bertuah sbb diorg tahu tarikh kematian diorg..
    kalaulah diorg habiskan sisa hidup sebelum ke tali gantung dgn menyerahkan diri kpd Allah dan bertaubat sungguh2, insyaAllah aman di akhirat nnt.. =)

    BalasPadam
  78. bertabah lah..sudah ketentuanNya

    BalasPadam
  79. xnak tau leh tak.. sebab kalau kite tau.. mesti kte jadi takut gile2 sampai harap ari tu xkan datang.. so better kalau hal tu terus jadi rahsie Yang Esa je..

    BalasPadam
  80. ingat 5 perkara sebelum 5 perkara kan

    BalasPadam
  81. para wali allah tahu bagaimana dia mati. imam ghazali memandikan dirinya sendiri kecuali wajahnya... dia tahu dia akan pergi... shaikh al jailani... juga tahu ajalnya hampir tiba lalu memesan apa yang perlu... org2 yang dekat dengan DIA... (wali allah yang tergolong antara manusia seprti kita)...

    kalau kita hanya biasa... mungkin putus asakan?

    BalasPadam
  82. suka entry ini..memang terbaik la cik qaseh,memang tidak dinafikan bila kita tahu kita bakal mengglkan dunia ni,rasanya kita pasti berusaha sebaik mgkn nak bertaubat selagi masih ada masa..namun,dr tetap dr...bukan tuhan yang tahu bila ajal kita akan sampai..pengalaman kat hosp bnyak menginsafkan.ermmmm

    *header comel la.eheheee
    lagi parah kalau mati secara mengejut,nak bertaubt tak sempat..so kan baik kalau bertaubat dari skg,tak gitu??ermm,peringtan berguna buat sy,thank cik qaseh^^..suka entry2 kamu

    BalasPadam
  83. kalau Allah dah bagitaw bila ajal kita..no point la kita hidup sbb kita akan buat maksiat atau kemungkaran sehabes kemudian dah dekat nak mati baru beribadat..jadi tak fair utk Allah kn:) akan ade manusia yg take it for granted kalo dah tahu bila ajalnya..

    BalasPadam
  84. Assalamualaikum Qaseh

    Sudi tak jadi peserta "Next Top Blogger 1" segmen baru yang aku buat?

    Nak tahu lebih pasal ni tengok sini
    http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-pengenalan.html

    Balas saja mesej ini dengan segera di entri kamu ni atau di blog aku. kalau tiada jawapan dalam masa 2 hari aku anggap kamu menolaknya. Ok. Thanks coz be my follower :)

    BalasPadam
  85. beruntung sebenarnya kita kalau diberitahu lebih awal tentang jangka hayat kita nih bila expirednya Qaseh...maka dalam tempoh tuh kita mestilah penuhi dengan memohon keampunan dan masih sempat untuk betaubat.

    tapi yang risaunya kalau kita tak mampu untuk melakukannya.

    BalasPadam
  86. ajal maut jodh pertemuan semua kat tngan Allah... klu doctor rmal sekalipun bkn leh cya sngt..so beramal lah selagi kita boleh..jgn sedih sb menda yg kita tataw...sb du arwah adik wanda doc jngka dpt hidup smpai umo 14taun je..tp..dia just idop setahun 2bulan..

    BalasPadam
  87. mampir nich...
    menarik sekali blog anda dan saya menyukainya..
    salam....
    oh ya ada sedikit info nich tentang kayu jabon semoga bermanfaat...

    BalasPadam
  88. pergh..dah beli domain.. mampir bentar

    BalasPadam
  89. wa'alaikummussalam..
    beramal sealgi nyawa dan ujian-Nya keatas kita masih ada.

    =)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com