Bila Hilang boleh kah Kembali ?

63 ulasan:
Assalamualaikum ....

petang olz ..tadi qaseh baca blog solihin .. n then terfikir nak buat entry ni ..for him sabar lah ..dulu kita dah dapat cintanya tapi sekarang dia dah memilih orang lain .. tak bermakna cinta dan diri mati di situ ..masih panjang perjalanan hidup ni .. jangan terburu2 dengan kehidupan bila kita yakin masih ada harapan lagi dunia selepas duri kepedihan ~ (boleh ke qaseh nasihat org tua ) hihi ~ 

qaseh nak tnya lagi .. cinta tu dapat bertahan berapa lama ?sehari ~ seminggu ? sebulan ! setahun ?emm selama2nya ?cinta antara manusia lah ..kalau cinta terhadap ilahi tu kita semua dah tahu kan ? bagi qaseh kalau kita cintakan seseorang n seseorang tu cintakan kita jugak so biarkanlah cinta tu tetap hadir selama2nya kan ? tapi andainya kita je cinta dia tapi dia tidak mencintai kita lagi ! haruskan menunggu ?atau hilangkan cinta tu ?for me hilangkan lah ..kalau tunggu pun maybe sia2 ..kalau nnt dia dtg balik pun kita seperti hamba setia ..dia ?datang dan pergi sesuka hati tanpa melihat pengorbanan yg kita lakukan ..bukankah penantian itu satu penyiksaan dan penyiksaan itu boleh jadi satu pengorbanan !

qaseh nak tanya lagi .. qaseh tahu ramai yg terluka di luar sana kerana hilang kekasih hati yg sebelum ni jadi tempat bermanja ..tempat berkongsi anything ..tiba2 hilang sekelip mata ! qaseh nak tanya bila cinta tu hilang boleh kah kembali lagi ?boleh kah kembali di semai ?ataupun ade jurang ! atau ade seolah2 dinding kemesraan dulu dan sekarang sudah hilang ?kalau tiada maknanye kita dah tidak serasi ..kalau ada alhamdulillah ~ tapi tahu tak kenapa perpisahan terjadi dalam hidup kita ?adakah untuk menghargai sesuatu pertemuan ?ataupun memberi kesedihan ?hehehe ~ qaseh nak korang berbicara dengan hati korang sendiri dan biarkan akal memberi jawapan ... yang pasti kita kena ingat ..Dia yg menentukan segalanya ~

   ''hari esok pernikahan kita .. tapi hari ini ajal menjemput tanpa sempat kita diijabkabulkan'' 
kita dan rancang segalanya kan ?tapi Allah dan menentukan segala2nya .. apa yang patut kita buat selepas tu ? terima hakikat dan itu satu detik yg sukar kita perlu tempuh.. berjaya atau tidak itu atas diri kita semuanya ~ kalau kita boleh hadapi detik2 sukar tu maknanya kita dah berjaya lepasi ujian kesukaran ~ masih ada iman di dada ..see?

hati berbicara:
kalau takut dilambung ombak jangan berubah di tepi pantai ..
jika takut di lukai jangan bermimpi untuk bercinta ..~ tapi sampai bila kita tak mahu bercinta ?lainlah kalau di hari2 tua nanti kita ingin keseorangan tanpa seseorang yg menemani ! tanpa zuriat yang menghiburkan hati ..tanpa sesiapa ..kita keseorangan di masa tua ..mmg kita ada DIA tapi DIA pun menginginkan kita mencari pasangan kan ~ 
jangan putus asa bila hari ni kita kehilangan dia .. tapi putus asa lah bila tiada seorang pun ingin menghargai kita kelak ~ 
ketawa lah pada dunia pasti dunia ..biarlah dunia melihat tawa kita walaupun di mata kita tidak mencerminkan tawa ~ 
senyum tak perlu kata apa2..
http://www.solihinzubir.com/ - tengah single ..hensem lak tuh ..n dia kate ade borang kosong hik2 

63 ulasan:

  1. yeah . ketawa lah selagi bole ketawa.kecapi lah bhgia walaupon bukan bersama yang kita mahukan .cubalah menerima insan lain .dan buatkan ianye amat bererti :)

    BalasPadam
  2. aku rase aku pernha kena cam solihin tu..sabor je la..

    BalasPadam
  3. PERNAH MERASAI APA YANG TERJADI PADA SOLIHIN..SEMALAMAN TAK TDO NANGIS...GERAM..

    BalasPadam
  4. aku tak reti apa nak cakap.. baca blog akulah, aku baca blog kau ... ok

    BalasPadam
  5. missh -
    betul tu sayang .. memang sangat pahit ..tapi tak selamanya akan pahit kan

    BalasPadam
  6. jiji yu -
    same with me haha sabor je lah now im hepy

    BalasPadam
  7. adish shida -
    sabar sayang hurmm xyah lah nanges lagi .. dah banyak dah air mata tu mengalir .. ~ rasa berbaloi tak ?biar masa yg merawat keyh

    BalasPadam
  8. nah suh qaseh tolong pinangkan solihin tuk myra bole x . hahahaha .. :p

    cinta ? its complicated to be predict off :p

    BalasPadam
  9. panglima muda -
    dont understand hik2 whatever lah

    BalasPadam
  10. myra -
    boleh je syg .. nnt dia baca entry qaseh ni dia tengok lah komen myra hehek

    BalasPadam
  11. sokong entry ni... betul apa yang Qaseh cakap.. hanya Dia yang lebih mengetahui..

    n tengkiu add sy... newbie blogger.. =)

    BalasPadam
  12. dear, cinta datang dgn sendiri..kalo kite mencari, takot yg datang hanye sandiwara.. :)

    BalasPadam
  13. time kehilangan orang kesayangan tu memang betol2 sedeh T___T


    xtw nak ungkap cmne..

    BalasPadam
  14. bab2 cinta ni cik ezy lomah..
    lomah den..
    huhuuu..
    cik ezy pnye mslh xsetel2 lg..
    letih la pk..
    sobss

    BalasPadam
  15. cinta : complicated but comfort

    erk, ape la mira dok mengarut tuh.. haha


    btw, i'm ur new follower :)

    BalasPadam
  16. urmm.. sedihnya.. T_T tp, perancangan Allah lg besar buat kitakan..



    *Welcome to my new blog !

    http://impianamayana.blogspot.com/

    (Blog lama ialah .::Alive Style::. Blog tu dah x ada.)

    BalasPadam
  17. sgt takot kalo terpisah..tp kalo da terpisah redha jela.
    ok
    nk g lawat solihin la.
    nk ajak kapel

    BalasPadam
  18. sgt takot kalo terpisah..tp kalo da terpisah redha jela.

    ok

    nk g lawat solihin la.

    nk ajak kapel

    BalasPadam
  19. Memang ALLAH sengaja bg kte jumpe dgn org yg slah dlu..spya kite sdar yg ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG krn mengingtkn kita yg dia bukn pilihan yg hebat utk kite dn hdup kte yg mndtg,..^^..

    BalasPadam
  20. qaseh, cntik header, heee. :) solhihin dgn KAMI sapelg hensem? haaa, jwb2.

    BalasPadam
  21. cinta ue boleh datang balik. tapi takkan rasa macam 1st time kita rasa lepas apa yang dilakukan...

    berdoa kepada Allah moga dapat jodoh yang lebih baik.. mungkin ada hikmah disebalik perpisahan itu..

    saba ye solihin..

    BalasPadam
  22. nak subscribe komen.. hehe.. so komen sekali lagi..

    BalasPadam
  23. alahaiiii.. qaseh pomot sy plak.. malunya.. hahaha... ngek..

    nway, makaseh di atas sgala nasihat, pandangan, kata2 smangat yg dr luv curahkan pd sy.. heheh..

    thanx a lot..
    jgn riso.. sy kuat.. :D

    BalasPadam
  24. ermm sama la..pernah jugak jadi mcm solihin..sedihh!! lg2 bile teringt smua kenangan..huhu sabooo

    Meh sini: Picnic kat Hulu Yam!!

    sini jugak: Seri Bayu Meninggal Dunia!!

    BalasPadam
  25. cinta hilang atau kekasih hilang?

    cinta hilang takde gunanya nak sambung balik,dah tawar dah..mudah bukan..tapi kalau kekasih hilang kena cari...cari untuk tau sebabnya,alasanya..

    kekasih hilang sebab tinggalkan atau mati..?

    kalau kekasih hilang sebab tinggalkan kita maka tak perlu cari,membazir masa.tapi kalau kekasih mati,simpan cintanya selama mana suka.

    orang kata,cintai mereka yang mencintai kita,jangan cintai mereka yg tidak mencintai kita...rugi masa,bazir airmata...sia-sia.

    cinta is mudah.

    BalasPadam
  26. suka bace entry qaseh
    motivated betul!

    BalasPadam
  27. pernah merasai..memang sakit sgt..
    tp masa akan mengubati segalanya..
    then one day kte akan sedar...
    yang sume tu ada hikmah di sebaliknya..
    percayalah.. apa yang berlaku tu..pasti ada hikmahnya..
    mintak je petunjuk dari Allah..
    insyaAllah.. akan ada penyelesaiannya nanti..^^,

    BalasPadam
  28. kalau org takmo kat mama...sudahlah...bleh bla..mama cr je kawan baru..apa susah..heheehehe....

    BalasPadam
  29. sedihnyer qaseh.. sellu sangatfikir.. IEB takut sangat kehilangan ornag tersayang

    BalasPadam
  30. EZMALIZA -
    YANG PENTING KENAL HATI BUDI DULU SEBELUM IKAT PERHUBUNGAN CINTA

    BalasPadam
  31. AMNY -
    HEHE SEDIH N PEDIH KAN ... PASRAH DENGAN SEGALA KETENTUAN LAMA2 KEPEDIHAN TU AKAN HILANG

    BalasPadam
  32. CIK EZY -
    APA YG LOMAH SGT TU SYG CE CITER CE CITER HEHE

    BalasPadam
  33. AMIRAH ADNAN -
    TAK MENGARUT DAH TU HAHA...

    TQ DEAR :)

    BalasPadam
  34. CIK NAD -
    YE SYG ... PERANCANGAN DAN PENENTUAN NYA

    BalasPadam
  35. NADDIA -
    MEMANG TAKUT KALAU KECEWA HUHU

    PERGI LAH NGORAT ..KIM SALAM SEKALIK HAHA

    BalasPadam
  36. KAMI -
    EMM SOLIHIN N KAMI MESTILAH HENCIK KYLE PLG HENSEM HAHAHA

    BalasPadam
  37. ATIQ -
    BETUL TU SYG ..SEMATKAN KATA2 TU DALAM DIRI ATIQ JUGAK YE ..WINKKK HEHE

    BalasPadam
  38. SOLIHIN -
    NGEK PULAK YE BAGI HAHA... I KNOW U STRONG .. SEBAB XDE IDEA NAK TULIS APE HAHA

    BalasPadam
  39. BRO GHOST WRITER -
    TQ ADVISE .. LOVELY KOMEN HEHE..
    KEKASIH HILANG DITINGGALKAN KEBANYAKANNYA .. TAPI TAK SANGGUP KEKASIH HILANG MATI .. HURMM MERANA ~

    CINTA IS MUDAH TAPI KDG2 ORG MEMBUATKAN CINTA ITU RUMIT HEHEHE

    BalasPadam
  40. CIK PULAU -
    QASEH SETUJU ... SETIAP ORG ADA PENGALAMAN HIDUP MASING2 .. QASEH PUN SAMA N MASA YG DAPAT MERUBAT HATI YG PERNAH KECEWA

    BalasPadam
  41. MAMA -
    HAHA TAHU XPE KAN MAMA.. RAMAI LAGI NAK KAWAN IKHLAS DENGAN KITA ECECE ASALKAN KITA JUGA IKHLAS

    BalasPadam
  42. huhuhu.. tue la yang atq pegang sekarang kak.. hehe..

    BalasPadam
  43. jodoh terbaik menunggu dia.....

    BalasPadam
  44. bercinta umpama bermain catur.tp bila berjaya pasti kebahagiaan akan berterusan berputik2 dan terus mekar hingga ke hari tu.yang penting berani memperjuangkan cinta

    BalasPadam
  45. update entry update jugak, tapi risiko tangan kat mouse tu jgn tak amek berat okeh.. bahaye taw.. sharing is scaryyyy~~~

    http://ikmalira87.blogspot.com/2011/04/blogger-sekalian-sila-jaga-tangan.html

    BalasPadam
  46. sy pernh terlibat dalam kedua2 keadaan..

    di tinggalkan n meninggalkan...

    sy anggap ini hukum karma...walau apa pun terjadi hidup perlu di teruskan usah tangisi dia yg telah pergi...

    percaya pada jodoh..kalau dia jodoh kita..terpisah mcm mana sekali pun..dia pasti akan kembali.. :)tak pun...ada yg lebih baik tuk kita sedang menanti..

    hidup kita terlalu singkat..usah dibazirkan dgn bersedih..mengenang cinta yg telah pergi....

    p/s: thnks sudi follow APA KATA HATI...(^_^)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    REQUEST SI DD

    BalasPadam
  47. as salam..
    oh~
    pernah macam kecewa.
    tapi saya jenis cepat pulih~
    jadi tak risau apa. kalaua da rezeki, ada ;)

    tapi kalau tak kawen sampai tua walaupun dah berusaha, redha je la. Allah lagi tahu apa yang terbaik untuk kita ;)

    hu~ orang bercinta ni, apa nak gila bercinta/sayang bagai nak rak, lepas tu bila dah takde keserasian, frust menonggeng. ish. apa daa..terlalu banyak berfikir tu pasal jadi macam tu. kalau saya pun jap je boleh mnerima dan happy go lucky kat orang lain, yang lain pun, mesti boleh! asalakan ada niat, usaha dan tawakkal

    ;)

    BalasPadam
  48. kalau dah hilang, rasanya takkan sama seperti dulu. cinta ni bukan barang fizikal yang kalau hilang n jumpa balik, sama seperti asal.

    BalasPadam
  49. mina tak pernah alami...
    alhamdulillah...


    hope semua yg kecewa...jgn kecewa selama lamanya...


    nsib baik sblm kawen dia tinggalkan...


    kalau lps kawen...lg nayakan...
    ALLAH tunjukkan awal2....okeii..

    BalasPadam
  50. topeng tu nice!! leh r jadi topeng num 3.. em.. pasal cinte ni, bende2 camni nak pikir secare mudah, die tu bukan untuk kite.. so time je dan cari r betul2 sape kite nye pair tu.. betul x? =)

    BalasPadam
  51. semoga de hikmah disebalik kejadian~

    BalasPadam
  52. tapi cmne nk merubat ati tu...skit kot....hukhuk



    follow me all iN miNd & iN HeaRT

    BalasPadam
  53. solihin pengotoq. jangan ngorat dia. haha

    BalasPadam
  54. encik solihin single ek??nak gi berkenalan la..hehe..tetibe gedik nyah

    BalasPadam
  55. Jangan kerana cinta mula retak, kasih dan sayang juga turut retak.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com