qaseh berubah jadi nur kasih yg ada seekor aslan ~

70 ulasan:
Assalamulaikum .. petang olz ~
i have a dream ~
a song to sing ~
to help with cope ,with anything ~
if u see the wonder ,of a fairytale ~
u can take the future 
even if u fail ~

hai tawan2 celamat petang .. hihi tadi qaseh p cekolah ..apsal tibe2 sengal .. ok tadi qaseh p sekolah ..tarik kerusi depan sekali ..letak beg dalam sorok meja .. ~ cikgu masuk n then cikgu mulakan pembelajaran hari ni ..cikgu cantek hari ni bertudung merah ,..namanya cikgu ayu ..cikgu bukak mulut rasa macam nak tidoq ja..lepas tu cikgu bukak topik impian .. cikgu tanya sorg2 apa impian kamu .. qaseh dah keluh kesah nak jawab apa..n then tibalah giliran qaseh ~okeyh supura apa impian kamu ! rilex2 cekgu .. qaseh jawab dalam blog ye ....cekgu ayu (bukan nama sebenar sila baca)

baru2 ni qaseh tengok citer 'nur kasih' yg kali ke 10..alaa sape tak tengok lagi citer tu?sila hantuk kepala kat dinding laju2.. lepas tu pulak qaseh tengok cerita 'narnia' so dua2 ni bagi pengaruh yg mendalam dalam kehidupan harian (skema)..dr citer2 kat atas tu dah jadi cita2.. dah jadi mcm impian qaseh tapi qaseh tahu yang satu tu qaseh mmg xkan dapat ! 

  • impian pertama nak jadi nur kasih
  • impian ke dua nak ada seekor singa yang baik hati yg bernama aslan dalam cerita narnia




so qaseh dah combinekan nur kasih dan aslan .. gembirakan mereka ..

siyez : sebenarnya bila tengok cerita tu wpun dah lama berlalu mmg timbulkan kesan yg mendalam ..  yg bez nur kasih dan adam .. cinta mereka yg sgt hebat ! mula2 adam bla3x malas nak cite balik .. yg nak cite semangat dia .. teguhnya iman mereka .. baik hati seorg menantu terhadap mentua dan ibu bapa .. dugaan demi dugaan dtg tapi hati yg tabah dan kuat tu menemukan mereka ..banyak salah faham yg timbul n cinta yg tidak berbalas... apepun watak nur kasih tu sgt hebat di mata qaseh tapi qaseh tahu impian ni takkan mmpu sbb qaseh tak sekuat nur kasih (berapa byk qaseh daaa ~) ...

siyez : nak ada sekor singa yg bernama aslan..tengok cerita tu macam singa tu sgt2 penyayang n baik hati .. kan bez kalau ada singa yg macam tu ..part yg paling bez bila budak tu peluk aslan .. dengan rambutnya yg lembut je (mesti aslan pakai pantene) rasa macam nak peluk jugak ..nak tunggang singa tu dahlah besar gedabak ..yihaaa2x qaseh dapat naik singa yeyy .. tapi singa kat mesia ni sekali tegur hai ... terus ngap sedor2 je dalam perut .. dah jadi mcm singa mengandungkan manusia pulak ...

hati berbicara :

entry mengarut je petang hari sebab tak mo someone sebak ..kesian dia qaseh selalu buat dia sebak .. kat entry ni beliau sebak
apa2 pun impian kita yang pasti satu ...! ingin jadi seorang yg berguna kan?seorang manusia yg berguna bukan hanya di mata mak ayah , family tapi yg pasti berguna di mata maha pencipta .. dari tanah dicipta menjadi segumpal daging ~ diberi roh olehNya dan jasad yg sempurna .. ~ dari dia kita dtg dari dia juga kita kembali ~ layakkah kita kembali padaNYA dengan pancaindera dan hati yg suci sewaktu kita lahir dulu ?ataupun sekarang hati dan pancaindera kita sudah tercemar ! tercemar dengan debu2 dunia ~ T_T..
sebenarnya banyak lagi impian kalau nak cite esok pun tak abes,,
impian korang hape?agak2 leh lawan impian qaseh dak ?

70 ulasan:

  1. huhuhu.. jadikan impian sebagai pendorong untuk berjaya dalam kehidupan...

    BalasPadam
  2. yuyu -
    haha bidadari okeyh sis nak jadi cinderella haha

    BalasPadam
  3. atiq -
    hehe mmg impian yg menjadi pendorong dalam kehidupan

    BalasPadam
  4. impian kite : (1) nak bahagiakan orang sekeliling kite. (2) penuhkan diri dgn iman yg teguh =.='

    ----------------------------------
    Ho ho hooooo . . . . ---> Makan besar, perot kite pon membesar!

    BalasPadam
  5. Aslan? You mean Aslow, right? For Aslow, for Gnarnia! Ha ha...

    BalasPadam
  6. comella qaseh ni
    siap ade impian..hehe
    oo tau x suara aslan 2 yg mane 1?
    mmg hebat!!sye suka suara aslan
    kalau mamat ni blakon mmg best

    http://www.imdb.com/name/nm0000553/

    BalasPadam
  7. saya nak jadi isteri ashraff muslim..
    melampau tak??
    hahahhahaha..

    BalasPadam
  8. kate2kite -
    bagus2 ni cikgu syg ni hehe

    BalasPadam
  9. gen fujita -
    haha ye lah aslow ke aslan ke ..yg pasti singa

    BalasPadam
  10. pearl jade -
    wah suara sape ek aslan tu nak g ngorat hehe .. tq

    BalasPadam
  11. ana montana -
    oh lupa tu pun impian qaseh gak ..tapi qaseh nak jadi isteri ustaz amirul haha

    BalasPadam
  12. why singa..
    knp tak pari pari?hehe

    BalasPadam
  13. sebak jugak ni........T_T

    cane nak capai impian kalau tak usaha sungguh2...T_T

    chaiyok2 sunah!!!!



    hehehe..thanks sayang~

    BalasPadam
  14. fahmi nak jadi hero...tetiba...hihi

    BalasPadam
  15. haha.. nice.. berimaginasi dengan cemerlang..ekekeke

    BalasPadam
  16. Suka sangat dengan aslan! Scene peluk tu memang best, dengan scene aslan cakap2 sambil "rambut" dia kena tiup angin.. Geram2.. Nak peluk gakkk..

    BalasPadam
  17. aslan kamu sgt GAGAH la dalia!!

    BalasPadam
  18. waaaaaaa...nama kita la tu..
    Nurqasehraihan yg penyayang..kihkihkih

    BalasPadam
  19. hahakk..
    aslan sgt la ensem..
    nk jgk aslan..
    keh3..
    best kn cite nur kasih..
    rp xabes khatam lg..
    aduyai..

    BalasPadam
  20. hihik^^ comel je impian cik qaseh tu. nak taw impian saye? 1 ari nnt lee min ho menyewa rumah sebelah rumah saye. berjiran dgn beliau pendek kate. hahak^^

    BalasPadam
  21. wahhh...nur kasihhh??? narniaaa??
    sume saya shukerr!!
    ehsss..
    nice jer entry ni kan!! kan!!


    salam singgah dari mummy weiyda!!♥
    keep it up blogging ya dear!!♥
    (◕‿◕✿)

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam
  22. hahaa....kuat berimaginasi jugak qaseh ni~~ :))

    BalasPadam
  23. a'ahkan sis..singa kat mesia nie baru say hello jer muka dorang dah tunjuk tak sabar nak ngap kita,lagikan nak pelok mmg tak dapatlah..dlm filem lehlah..hehe

    BalasPadam
  24. nop aslan jugok tpi soh dop tido male..hehe

    BalasPadam
  25. impian saya, saya nak jadi bos.. hehehe

    Entry terbaru padlie: Penceramah yang dah lama tak berceramah

    BalasPadam
  26. Memang kena hentak kepala laju2.. xtengok pun.. haha..
    Tak kira apa impian kita.. yang penting.. tak menyalahi syarak ^_^

    Impianku, menjadi yang terbaik! Yezza.. hehe..

    Entri Lelatest
    Great Teacher Aretikz 7

    BalasPadam
  27. impian mina....nk naik gunung....
    yg ada air terjun yg cantik....



    lepastu nak mandi puas kat situ...kihkihkih...


    sbnrnye dh lama tak pi mandi air terjun...hehehe

    BalasPadam
  28. salam

    kita nak jadi insan y mengembirakan semua org.

    BalasPadam
  29. tak takut ke dengan singa tu..gigi dia tu...adess..tapi kalau betul la singa tu muncul depan Qaseh..dia mesti termenung panjang.....jiwanya terancam

    BalasPadam
  30. ni la padahnye..penagruh cite dalam kehidupan seharian..hehe

    BalasPadam
  31. singa yang die nak.. g try amek kat zoo.. tapi tak leh nak jamin r ape jadi bile face to face ye.. tapi rase nye mungkin akan ade sesi 100 meter qaseh ngan singe tu kot.. =P impian.. rahsie.. hee

    time kasih selalu datang komen, walaupun x follow my blog <-- ayat mintak folo =P hee.. ok men2 je

    BalasPadam
  32. kalo cite narnia suke ngan prince caspian tu..encem siyuttt..hehe..impian dla nak gi keje esok..haha..harini trpkse tuang keje..

    BalasPadam
  33. the chronicles of . . .

    salam kenal..sudi2 singgah jika ada kelapangan.. :)

    BalasPadam
  34. cantik betul kartun yg qaseh lukis tu..hehe

    nk cari singa yg pengasih dan pyayang susah, silap2 kene baham lak nanti, carilah teman hidup yg pengasih dan penyayang..haha =)

    BalasPadam
  35. suka guk kat Aslan..mmg impian nk pelok aslan tuh..hehe

    BalasPadam
  36. hhehe..nk jd snow white..bley?

    BalasPadam
  37. terima kasih melawat blog aku..komen letak popup? idea yang bagus tapi tak jumpa cara dia..guna wordpress bukan blogspot

    BalasPadam
  38. saya cuma nak jadi manusia berjaya...dunia akhirat...:)

    BalasPadam
  39. hanim -
    aik nak jadi askar larat ke tidok haha

    BalasPadam
  40. atie -
    singa ni punya semangat yg membara hehek

    BalasPadam
  41. sunah -
    berusaha lah kalu nak impian tu betul2 tercapai

    BalasPadam
  42. fahmi -
    qaseh heroinnye okey?haha

    BalasPadam
  43. hencik amman -
    ni realiti lah haha

    BalasPadam
  44. hanim -
    a'ah kan ase nak peluk2 dakap cium je aslan haha

    BalasPadam
  45. naddia -
    jgn pandang sebelah mata haha

    BalasPadam
  46. sis qaseh -
    ye lah sume sis lah haha

    BalasPadam
  47. cik ezy -
    qaseh dah berploh kali khatam haha

    BalasPadam
  48. ct arina -
    lee min ho tu bakal suami qaseh haha

    BalasPadam
  49. mmmy weida -
    haha ye lah same kite

    BalasPadam
  50. noraliza -
    singa sis baik je ye tak ngap pun.. ye telan hidup2 haha

    BalasPadam
  51. ila -
    soh lah bakpo tok soh puloknyo

    BalasPadam
  52. aretikz -
    dah hentak belum hehe.. yup itu yg plg penting .. nak jadi yg terbaik jugak

    BalasPadam
  53. kurekurecomel -
    nak pergu gunung ajak sis eh .. bawak pelampung sekalik..hehe time free g lah bercuti syg

    BalasPadam
  54. cikgu jiji yu -
    alah rilex r cikgu hehe

    BalasPadam
  55. kay -
    tak follow agy ke .. tipu r tu

    BalasPadam
  56. prince halilintar -
    nak ejek lah tu ..gtau kat mak qaseh haha..teman hidup dah ada alhamdulillah tapi xleh peluk agy haha

    BalasPadam
  57. akak hanya nak cari MATA CINTA... tapi seriuslah akak pun suka watak aslan dalam Narnia tu... cool...

    BalasPadam
  58. narnia-aslan baik... kalau tak taw cerita lepas aslan mati mau menangis jugak..
    nur kasih- cerita melayu yang best !

    BalasPadam
  59. as salam..
    hoho..impian saya? ada! mungkin boleh mengatasi qaseh punya?hm..tak?

    huhu..ni salah satu impian saya~
    haa..saya akan sebaris dengan senior2 jurutera saya yang meninggal/mati kat tempat keja hanya semata-mata kerana nak mendapatkan ilmu dan menyebarkannya kepad insan yang lain.peralihan ilmu.

    mereka bersusah payah sewaktu masih hidup. berusaha mencapai matlamat yang dikejar. dan pada masa yang sama, memotivasikan anak2 buah mereka..dan kini, saya dah mula berada pada tahap mereka..dan menjalankan tugas yang sama seperti mana mereka2 yang terdahulu..hanya kerana nak mendapatkan ilmu-Nya yang tidak terbayang dan tercapai dek akal kita yang sangat2 lemah.

    bezanya, kali ni, dengan bantuan teknologi juga, berusaha mengurangkan risiko.

    jika ditakdirkan saya turut mengikut jejak mereka yang terdahulu, saya pas matlamat, harapan, niat semua tu kepada anak2 buah..dan begitu lah rantai yang mungkin akan berterusan sehinggalah masa telah menentukan ia perlu berakhir =)

    moga ilmu2 yang kami dapat semasa hidup, dapat dimanfaatkan sebaik mungkin untuk kegunaan mereka2 yang masih hidup ;)


    oo..saya tengok cerita2 tu. narnia pun.er..narnia..tengok dari torrent yang kawan download..pirate =_="

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com