Muslihat Cinta Kepalsuan Dunia ~

60 ulasan:
Assalamualaikum bloggers ~ are u ready ?


pagi ni terbangun lewat ..menaip dgn perut yg lapar di temani kasih syg yg sentiasa berpanjangan ~ awwwwww ... sometimes aku terasa dunia ni semakin lama semakin timbul kepalsuan .. kepalsuan dunia yg dicemari dgn debu2 dunia yg tidak keterbatasan .. melalui cinta bersama dengan muslihatnya ...setiap org pandai bercinta tapi tidak pandai mengawal cinta ..setiap orang suka kan cinta tapi tak kenali apa itu cinta ... apa itu cinta ?hanya pencinta yg mengetahui nya ... jiwang ? bila hati2 yg membaca entry ni menyatakan entry ni jiwang ! maknanya hatinya juga jiwang tapi berada di sudut paling dalam .. kan? tak usah mengakui kerna ia sudah tertanam sejak azali ..~ 


cinta juga ada muslihatnya ~ lama berkasih dia yg dulu kita kenali kini menjadi duri ..duri yang menusuk hati yg sgt lemah ..lemah bila di tawan oleh hatinya ... kenapa seringkali mmbiarkan hati di tusuk oleh duri itu ?adakah kerana syg yg terlalu tebal ?ataupun masih kaburrrr dgn muslihat cinta .. cinta tidak ada muslihat tapi pencinta yg merancang muslihat ..kalau pandai mengawal cinta .. kita takkan masuk ke dalam muslihatnya .. tapi seringkali kita tewas kerana itu lah risiko cinta .. dan ada juga frust hingga tidak mahu lagi terjebak dgn dunia cinta ~ 


cinta tak boleh dipaksa ..ada someone komen kat blog qaseh .. dia kata hatinya masih terluka tapi ada someone yg cuba ingin merawat kelukaan tu ..tapi dia masih belum bersedia kerana haitinye betul2 belum sembuh..andainya cinta itu ikhlas tunggulah ~ biar lah luka itu benar2 pulih ~ jgn memaksa hati2 yg sedang kecewa tapi rawatlah perlahan2 agar kelukaan itu hilang tanpa meninggalkan secebis parut ~ 
    
' untuk apa kita bercinta jika hanya penuh derita '

hati berbicara :
kepalsuan dunia dan muslihat cinta adakalanya seperti karam di lautan yg luas ..di hempas ombak dan badai .. seteguh batu karang tapi rapuh kian mendatang ~
dahulu masa kecil riang dan gembira tapi kini semakin matang dunia semakin suram dengan kepalsuan dunia .. tapi tusukan2 duri itu hanyalah titik permulaan untuk terus berjuang .. hari ni kita di tusuk dengan sejuta duri hari esok kita dirawat dengan sejuta penawar .. 
yakinlah dan mengertilah ~ kerana dunia ni seperti air laut yg ada psg surutnya ..
hari ni kita tersenyum seperti dunia ni kita yg punya tapi jgn lupa bersedia untuk menangis pada hari esok spt dunia ni telah di rampas dari warna warni kbhgiaan ~ 
ketika hati kian hancur ..jiwa melayang seakan ingin pergi jauh dr kehidupan .. tapi suratannya hanya Dia yg tahu ... bangunlah dr mimpi2 silam ...
celiklah melihat masih ada something disebalik muslihat dan kepalsuan .. hehe


60 ulasan:

  1. kalau kite letakkan cinta yg hakiki pada Tuhan, insyaAllah pasti akan mendapat kasih sayang dariNya juga..

    BalasPadam
  2. tak perlu derita krn cinta...sbb cinta tu indah......

    BalasPadam
  3. Setiap kejadian ada hikmah nya..semoga Allah kurniakan yg terbaik untuk orang yg komen kat blog Qaseh tu .. ;)

    BalasPadam
  4. qaseh dakia ultaman : btol ke name awk cmni...asyik post sal "cinte" je..hehe..papepown..nice!!hehe..1 ag cube pilih kaler yg gelap cki..sakit mate kaler pink....hahah..larikkk dulu

    BalasPadam
  5. sayang...pop pup window tu macam mana?

    BalasPadam
  6. kene selalu berhati²...bila bercinta, jgn bg 100%...kepercayaan...kasih sayang..semua kne berpada²..:)

    BalasPadam
  7. fuyoooo..blog qaseh jd tempat mencari penawar cinta ke??
    best entry kamu ni..
    yg muda2 belia kena baca ni..hehe


    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/bila-sebut-indon-apa-yang-anda-fikir.html

    BalasPadam
  8. lalu air mata ku berjurai mengenang kn mu..ahakss..^_^

    BalasPadam
  9. saye pon ade mslh ngn cinta skrg ni..
    haha..
    bosan lak bercinta..

    BalasPadam
  10. wah..kata2 yg mgubt hati terlukaa.. ^^

    BalasPadam
  11. cinta ni..bila dah menebal...kita jd semakin rabun dan buta akhirnya.sanggup aniaya diri kerana cinta yg mendalam...teruk kan?

    BalasPadam
  12. ' untuk apa kita bercinta jika hanya penuh derita '

    ayat kat atas nie memang kene batang hidung atq kak...

    sebab tue atq lebih suke single..

    BalasPadam
  13. singgah n follow dari segment abg ben..

    nice blog..

    BalasPadam
  14. perghhhh... akak suka ramai kawan.... nak bercinta? weeeeeeeeeeeeeeee... serik gila... kwn ramai lagi best.....

    BalasPadam
  15. yup, jika dia ikhlas dengan cinta itu, maka tunggulah hingga si dia benar2 bersedia untuk memikul komitmen cinta...:)

    BalasPadam
  16. prince halilintar -
    alhamdulillah n insyaAllah

    BalasPadam
  17. nikaviolet -
    mmg cinta tu indah tapi org yg menghilangkan keindahan cinta

    BalasPadam
  18. pembawa wacana -
    samo jah ngan demo..tapi demo tok pandai haha

    BalasPadam
  19. mira amirudin -
    yup dear .. semoga yg terbaik dtg dalam hidupnya

    BalasPadam
  20. fiq -
    gelap not my colour of my life .. ~ hehe

    BalasPadam
  21. sis qaseh raihan -
    hehe sekadar bertanya pendapat lah sis eh

    BalasPadam
  22. aqdan puteraku -
    andainya mmpu mengubat hehe

    BalasPadam
  23. atiq -
    tu lagu lah syg hehe.. xpe lah derita tu biarkan berlalu ..kelak nnt bila bhgia dtg derita itu telah kita kenali

    BalasPadam
  24. cik bidadari -
    hehe kawan mmg terbest antara yg best .. tapi cinta menemani kita selamanya

    BalasPadam
  25. sunah -
    betul syg .. tak usah persoalkan hati org yg sedang merawat lukanya

    BalasPadam
  26. haha... takpe.. hihii.. tp tah la sis.. myb atq tak sesuai kapel skrg ni kot.. haha.. hihi

    BalasPadam
  27. atiq -
    perjalanan masih panjang kalau tak sedia tak perlu masuk dlm dunia cinta hehe... nnt bila tiba masanya pasti atiq akan bercinta jugak .. maybe sekarang belum tapi hari esok..siapa yg mmpu mengjangka kan ?

    BalasPadam
  28. hehe.. nk suruh ibu carilah.. hihi..

    betul2.. tak sedia lagi la.. sebab kekecewaan lepas.. hihihi.

    BalasPadam
  29. atiq -
    sis pun pernah kecewa hik2..sakit kan .. tapi tu lah skrg dapat peganti yg lebih baik.. mmg kecewa dulu2 sakit tapi masa dah rawat hehe lame jugak ...

    BalasPadam
  30. qaseh-betol tu..kdg2 cinta tu dtg sendrik..so xpyah menunggu n jgn dpaksa..sb klu dpaksa buruk kesannya

    BalasPadam
  31. memang sakit.. sangat2.. tak pernah rasa sakit camtu.. wallah.. hahaha...

    tgh merawat la nie.. hihi.. ada ubt tak?

    BalasPadam
  32. wanda -
    betul ! mmg xleh paksa nanti jadi gila haha..

    BalasPadam
  33. atiq -
    hehe sis dapat rasa ... macam sebelah badan ni hilang je ..lumpuh separuh .. huhu ubatnya .. baca Quran byk2 tu je cara terbaik untuk rawat .. n sibukkan diri dgn kawan2 .. tak yah igt sgt kenangan lalu ..jgn layan jiwang okeyh.

    BalasPadam
  34. huhu.. alhamdulillah setiap hari baca quran.. xcept tak leh solat..

    jiwang?? tgh rock nie.. penat cakap dalam keadaan takde suara nie.. hihi

    BalasPadam
  35. atiq -
    haha batuk lagi ke.. sian ye .. ubat batuk mesti tak makan kan ?xpe lah nnt derita tu hilang gak percaya lah .. tapi sis nk tnye andainya dia dtg balik ..atiq terima or tak?

    BalasPadam
  36. tak mam pun.. mlm kang mam..balik keje nty..

    hurm.. takleh nak jawab la sis.. kang kalo atq kata tak terima.. bila die datang balik.. atq terima.. lain dah jadinya...buat masa skrg nie.. atq takleh terima die la.. 4 kali clash kak.. dalam masa setahun... huhu

    BalasPadam
  37. atiq -
    balik keje nnt mam keyh ..

    dalam masa setahun clash dgn org yg sama ke ?lembut sgt hati tu ~ huhu .. jgn cepat lemah ..snng nnt org pijak kepala .. baguslah kalau dah nampak ..xpelah lupakan hal2 lama nnt berdarah pulak ..hehek

    BalasPadam
  38. huhu.. insyaAllah kak..ubt batuk kat umah sedap.. hehe.. rasa badam.. hihi

    yup.. org sama la kak.. die yg mintak.. atq tak cakap pape.. tbe2 die senyap. pastu die datang balik.. die buat lagi.. dan yg ke 4 tue.. atq yg mintak.. sayang punya pasal la tue.. haha.. skrg dah tak da kak.. dah matang.. hihihi

    BalasPadam
  39. atiq -
    bagus lah camtu ..jgn cepat cair pulak ..dah 4 kali tu .. peluang dah byk bagi .. lepaskan lah ~ kalau bhgia xkan clash kan .. so biarkan .. kalau ada jodoh tu adalah kalau xde dgn dia untuk org lain pulak..

    ubat batuk rasa badam ?ade ke haha..nak sikit

    BalasPadam
  40. akak dah follow u dear...#2672..cantik header u dear..

    BalasPadam
  41. dah lepas da kak.. lama da.. sampai tak ingt da bila lepaskn.. hihih.. betul2.. masa dalam hubungan pun.. asyik gado je.. sama je.. sakit je jiwa nie..

    alah.. takkan tak pernah rasa.. ubat batuk cap ibu dan anak.. rasa badam

    BalasPadam
  42. ade je cinta yg selalu bahagia..

    BalasPadam
  43. kalau bab cinta2x ni memang Qaseh ni la sifu..hehe

    BalasPadam
  44. as salam...
    hm,..cinta..
    saya letakkan dulu kepada-Nya..
    cinta sesama manusia nia mendatang kebinasaan kepada dir sendiri. pada saya la..sebab saya tak pandai bercinta.
    habis tunggang langgang.huuu..
    takpe..pelan..pelan..

    =)

    hoho~ suka entri ni.alhamdulillah..


    tutorial untuk baca entri kat blog yang super Berat.. jimat sehingga lebih dari 70% masa menunggu untuk loading page! :)

    BalasPadam
  45. betul tu..em..cinta kepada Allah lebih tenang...

    BalasPadam
  46. dunia hanya sekejap je. kalau kita cintakan binatang, binatang akan mati, kalau kita cintakan manusia, manusia akan mati, kalau kita cintakan ALLAH, ALLAH kekal abadi. :)

    BalasPadam
  47. jgn dikenang benda lama...
    ceewaahh..hihihi..

    lupakan perkara yg menyakitkan hati...


    mcm qaseh taip dekat leave your commet tu...smile....

    BalasPadam
  48. cinta pada Illahi adalah cinta yang suci.... ^^

    BalasPadam
  49. inetersting entri qasehh..sukee2

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com