Aku Menulis Bukan Kerana Nama Tapi ~

68 ulasan:
Assalamualaikum ... 

aku menulis bukan kerana nama tapi aku juga perlu ada nama ~

petang olz... qaseh sebenarnya pelik.. pelik bila ada blogger selalu bagitahu penulisan qaseh tidak seperti usia .. yeahhh im 23 years olz.. still budak kecil yang sedang belajar erti kehidupan ..pengalaman2 lepas mendewasakan diri ..tapi kenapa dikaitkan dengan entry ?usia 23 penulisan macamana ye ?hehe usia hanyalah satu angka rite .. ada yg sudah melampau umur dewasa tapi still berpenampilan spt umur baru menginjak remaja .. ada jugak warga emas tapi kelakuan kebudak budakan ..maybe inginkan perhatian ?yup mmg perlukan perhatian lebih2 lagi dr anak2 mereka .. ~ 

aku menulis bukan kerana nama tapi aku juga ada nama ..nama qaseh dalia ..haha tadi masa ber bw qaseh tertarik dengan entry dia .. dia cakap betul ke kita ikhlas berblogging ?sedangkan blog kita terpacak dengan bendera2 iklan .. ikhlas bukan kah tanpa mengharapkan balasan .. ~ ikhlas hanya Allah yg tahu ... apa yg terniat itulah terucap.. qaseh ikhlas berblog tapi iklan2 tu hanyalah satu usaha ~ dan rezeki tu dtg dr Allah .. kalau 10 iklan tapi kalau Allah tak bg rezeki satu BE pun tak dpt kan .. kita usaha n kita dapat balasan .. kita menulis niat ikhlas menyampaikan apa yg ingin kita sampaikan .. ~ 

kalau ikutkan ikhlas ..andainya penjual menjual barangan mereka dgn niat ikhlas kenapa ambil duit dari mereka ?bukankah ikhlas tu tanpa balasan ?hehehe ~ think2x sendiri...

hati berbicara :
andainya aku menulis dengan hati yg tidak ikhlas ..penuh dengan info2 untuk menyampaikan kepada kamu adakah aku mengharapkan balasan dari kamu yg sdg membaca ?adakah kamu memberi balasan  seiring dgn apa yang aku kongsikan ? adakah aku memaksa kamu untuk membalas balik atas penulisan2 aku yg tertulis di blog ni ? ikhlas hanya kita dan Allah je tahu ... kita berusaha belajar setinggi mungkin kerana Allah tapi kita pun inginkan balasan di atas kejayaan2 kita kan ?ingin kerja dengan kelulusan yg kita ada .. adakah pembelajaran kita itu tidak ikhlas ..ataupun itu lah usaha dan Allah memberi balasan ?hehehe ~ 

68 ulasan:

  1. ehhhh!! 23 tahun??? kakak kepada yuyu!! wuu T_T nampak macam belasan lagi!

    BalasPadam
  2. stju dgn entry Qaseh kali nie..ikhlas itu kdg2 subjektif..jgn cpt melatah menilai keikhlasan org..(n__n)

    BalasPadam
  3. tertiba rasa macam nak nyanyi pulak....

    jangan kau pandnag, wajah yang manis.... kerna dia bisa....

    hehehe....

    BalasPadam
  4. Jika seorang peniaga hanya memberikan barang niaganya, itu bermakna dia telah menolak rezeki Allah. Ya, dia ikhlas kerana dia jalankan perniagaan mengikut lunas-lunas Islam.

    Iklan itukan satu cara untuk membuktikan yang dunia blogging ini tidak seburuk yang dunia luar sangkakan dimana banyak blog yang digunkan untuk mencaci dan menyebar fitnah.

    Awan ikhlas beri pandangan dalam blog ni sebab Awan suka singgah sini.

    Opsss...terlebih sudah.

    BalasPadam
  5. dtang jenguk qaseh gak..heeee

    keikhlasan kita, cukuplah yg diatas menilainya. yg penting kita tahu apa yg kita buat dan nak berkongsi.. :)

    BalasPadam
  6. Apabila berdepan dengan sesetengah "orang yang macam tu", mungkin tiba masanya kita mengubah frasa "aku menulis bukan kerana nama", kepada frasa "aku menulis bukan kerana nak dapat approval kau!"

    Sometimes, being harsh works. :) Just my 2 cents.

    BalasPadam
  7. sy menulis kerane bosan...

    BalasPadam
  8. hye sis..erm..kite komen dgn penuh ikhlas...bangga sebab gadis seusia sis seorg yg matang dan tau hala tuju kehidupan,tidak seperti officemate dan adik2 kawan..yg masih terumbang ambing dlm kehidupan.masih kabur dan mudah mengikut pegangan hidup org lain.suka cara entri sis yg mendekati jiwa blogger..tahniah ye!

    BalasPadam
  9. bukan kita manusia yang mampu menilai keikhlasan..biar apa orang kata, kita tetap buat hal kita sendiri..

    aasalkan kita tak ganggu hidup orang ok le tuh..jejeje..

    n..kita nye blog..suka hati r nak tulis cane..ahaks..

    BalasPadam
  10. btol tu qaseh. niat berblogging tu kena btol. BE saya pon setakat 3hengget je pon tapi semangat tetap kena ada.

    BalasPadam
  11. keikhlasan hanya Allah yg boleh menilai..kita mentulis blog sbb kita suka mentulis..betul x? iklan tu hanya kerja menyelam sambil minum air..kalau x dapat duit dr iklan kita tak penah kesah pun kan..

    BalasPadam
  12. yeah..menulis kerana minat..hehe..nama tuh orang kata kalau naik satu bonus..:)

    BalasPadam
  13. kita menulis dengan keihklasan.
    orang membaca penuh kekusyukkan.
    insyaallah akan mendapat balasan.
    setimpal dengan usaha yang kita berikan.






    ada kena mengena tak ni? huhu

    BalasPadam
  14. yuyu zulaikha -
    aiyaaaa saye dah tua manyak maaa hehehe ..maybe rupa lah penyebab org fikir qaseh ni budak2 ! huh

    BalasPadam
  15. ila suhaila -
    betul syg ..jgn cepat melatah .. tunggu tua2 baru melatah okie hehe

    BalasPadam
  16. tasha -
    a.ah lah tadi nak letak lagu tu sebenarnya lupa..hehe

    BalasPadam
  17. assalam qaseh...:)
    aisya nampk qaseh macm 24 n 25...keke..:)

    BalasPadam
  18. awan biru -
    hehehe betul tu sebenarnya ikhlas ni byk cabangnya .. eheee .. usaha + ikhlas = balasan .. tapi kita tak memaksa balasan itu dtg tapi balasan tu dtg sendiri dgn apa yg kita buat

    BalasPadam
  19. gen fujita -
    ayat tu sangat keras hehe

    BalasPadam
  20. sis alesara -
    hehe penulisan je kdg2 matang sis sebenarnya qaseh tak matang jugak ..haha kdg2 terlebih manja tapi ye lah keadaan mengubah segalanya .. maybe qaseh seorang pendiam kat luar dan boleh luahkan emosi melalui penulisan tq sis

    BalasPadam
  21. furrball -
    hehe betul ... kdg2 kita tak kacau org ..org yg kacau kita grrr ase nak lempang je eh haha

    BalasPadam
  22. bro dawa -
    samalah kita tapi tu usaha semangat menulis tetap ada ..kalau semangat kita down bila tengok trafiq rendah barulah namanya tidak ikhlas kan

    BalasPadam
  23. sis rina -
    yup setuju ..tak pernah kesah ..tetap akan menulis selagi tangan ni kuat hehe

    BalasPadam
  24. syafiq rosli -
    yup kena berusaha untuk naik tapi jgn terlalu mengejar biar ia dtg slow2 dgn usha yg kita lakukan

    BalasPadam
  25. mizzapple -
    macam pantun pulak hehe ada kena mengena dah tu

    BalasPadam
  26. nur aisya humaira -
    alamak tuanya qaseh huwaaa

    BalasPadam
  27. umur bukan penghalang... entry yang org suka... ada nama takda nama tu tak penting... yg penting... bila org baca entry adik... entry tu ada jiwa... mcm sekarang...

    usaha ingin berjaya... seumpama kita hidup... ada org makan untuk hidup... ada org hidup untuk makan... yg penting... tiap kali akak dtg sini baca entry akak selalu rasa 'jiwa' tu... okey... chaiyok2!

    BalasPadam
  28. macam lagu ramli sarip laa.. haHa

    BalasPadam
  29. ikhlas=syarat penerimaan ibadah, urusan kite ngan Tuhan je kan kan kan :) ha3

    BalasPadam
  30. uitt..sebaya la kita..muaahahaha..
    saya menulis sebab saya pantang nampak broadband..kalau xnak bg saya blogging sila sorok brodband..kahkahkah..*kidding

    saya menulis sbb sy bosan, sy rindu org..ahaksss.

    tp awak mmg entry dasyat2..

    BalasPadam
  31. iklan tu sebab tengok org lain pun meriah dengan iklan..sesungguhnya aku menulis bkn kerana nama juga.hehe..

    BalasPadam
  32. sis bidadari -
    huhu komen sis buatkan qaseh rasa terharu ..emmm betul tu setuju .. tq sis bidadari yg baek hati .. tq so much

    BalasPadam
  33. republik n9 -
    betul tapi nape gelak huh

    BalasPadam
  34. sis qaseh -
    haha sebaya ye .. kiki kita kan kembar haha.. nnt qaseh sorok broadband sis padan muka haaa... xdasyat pun lah sis.. kan abg ben cakap kalau nak menulis masukkan emosi huhu

    BalasPadam
  35. puan kutu -
    a'ah kite jelez tgk iklan mereka sgt meriah hehe

    BalasPadam
  36. aku menulis bukan kerana name..tapi kerana jiwa...hehhe..macam zue punye ayat plak.yup...maksudnye...menulis bukan untuk femes semta2..tapi sebb minat :)truskan berbogging caiyook2

    BalasPadam
  37. aku menulis bukan kerana nama
    kamu membaca bukan kerana aku
    hati terguris bukan oleh siapa
    hanya terluka baca tulisan kamu

    pantun untuk orang yang banyak komplen tu
    ~bukan untuk qaseh hehe

    BalasPadam
  38. as salam..
    ya pengalaman qaseh tentang cinta~
    hoho~ kalau saya, zero

    =_="

    yeah! ikhlas. menjiwai setiap entri yang dipertontonkan kepada umum~

    =)

    ada entri baru~ moga ia dijadikan ikhtibar

    =_="

    BalasPadam
  39. setuju tu.........penulisan kita yg ikhlas akan menarik minat semua orang....emm...
    insyaALLAH.....AMIN......

    BalasPadam
  40. sebab tue atq xkisah nuff atq gerak ke x.. hihi.. asalkan dapat kepuasan menulis tue

    BalasPadam
  41. tua setahun dari kitalah..hye kak qaseh..hehehe

    BalasPadam
  42. err..umur cik pulau same lah dengan umur Qaseh.. lalala~

    BalasPadam
  43. sebaya rupenye....hehehe...


    org ni mcm2 ragam..ada je yg melontar ketidakpuasan hati....


    mcm mina ni..bahaya jgk...suke menulis dgn hati....tp tu lah...
    dgn penulisan...hati jd sedikit lega...

    BalasPadam
  44. Assalamualaikum.

    Keikhlasan tu diam tanpa suara, tidak berbisik, dan tidak juga bertempik. :)


    *Menulislah selagi ia memberi dan menyerikan untuk orang yang membacanya*

    BalasPadam
  45. aku tulis jer..ikut suker ati..same mude le kite

    BalasPadam
  46. 23 ker?? siyes muda.. umur hanya angka.. ehehehe..

    yeah betull menulis bukan kerana nama..;p.. kita menulis suka suka.. xd

    BalasPadam
  47. 23? nampak muda gilaaa~
    anyway, ikhlas tu org tak boleh nampak,kan? cuma kita & Tuhan tau. apapun, i like yr posts ;) sweet ;)

    BalasPadam
  48. ya ampun...
    mati-mati ingat sekolah menengah lagi yer...


    entry terbaru > http://solomolo.blogspot.com/2011/03/femes-wa-cakap-sama-lu.html

    BalasPadam
  49. kata pujangga "keikhlasan itu adalan seumpama mencari seekor semut hitam di atas batu hitam..di malam yang gelap gelita.."

    BalasPadam
  50. aku BE stakat duaposen..lek je berblog..semngt..

    BalasPadam
  51. 23 tahun?? ingat 49 tadi =P ape pun x kesah cane penulisan tu, janji lahir dari hati mesti akan bawak kesan kat pembace gak kan.. teruskan ye kak!! (aku pasan muda ^_^

    BalasPadam
  52. dla la tu, umo dh tua tp entry cam kanak2 ribena lg..haha..nak wat camne, dla ni mood astro ceria..

    BalasPadam
  53. 23 ? waa...sebaya ngan abang long saye...n tua setahun dari saye...ehee..:)

    BalasPadam
  54. ikhals atau x semua terpulang pda blogger..nape nk komen klu xsuka..ikhlas ke?? or sja cri propa??hikhik..

    BalasPadam
  55. prince rase xkisah mcm mane penulisannya pun..yang penting minat..lagipun inikan blog qaseh..catat la apepun kecuali yang tidak sepatutnya..

    owh, mude lagi qaseh ni..hehe

    BalasPadam
  56. menulis bukan keran nama...
    menulis kerana minat yang mendalamkan.....

    BalasPadam
  57. tipu nama lain...

    qaseh tipu...=)


    erm...takda BE pun

    BalasPadam
  58. blogging sebb diri sendiri yang nak bukan sebab nak ikut org or nak fofular or wut! heeee. :)

    p/s : qaseh comel :)

    BalasPadam
  59. mama pun ikhlas membaca tanpa paksaan...cuma kalo busy sgt tu, mama baca tajuk dan baca nota kaki je...hik2..tak marah kan?

    BalasPadam
  60. benar...tulisan ikhlas yg lebih cenderung menambah info dan menambah maklumat..pada sy juga, jika pengalaman peribadi mampu meninggalkan iktibar atau tauladan pada si pembaca tiada salahnya..iklan tu hanya lah usaha ..saya setuju dgn penulisan qaseh berkenaan isu iklan n itu..;D penulisan yg baik.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com