Wanita Dan Hadas

21 ulasan:
Assalamualaikum semua..
selamat pagi ...
hurm kelmarin tak buat entry pun..just juin segmen abg ben..
hari ni nak tulis pasal wanita dan hadas. lelaki xleh bace haahahaha.


wanita dan hadas..
tak kira lah hadas besar atau hadas kecil..dipanggil hadas jugak kan..n rukun nya just 
niat + ratakan air ke seluruh badan ...semua pun dah tahu kan..kalau tak ratakan kesemua tak sah lah mandi wajib kita...ada dua hadas ..hadas kecil dan hadas besar 



wadi (keputihan)
mazi (rangsangan syahwat)
mani(syahwat)



hadas kecil 
tak melibatkan semua anggota badan ..
dan hadas kecil ni tak perlu mandi wajib ..
hanya berwuduk ..dan ia sah kalau xmandi wajib..cuma mandi biasa2 je lah ..


hadas besar 
melibatkan semua anggota tubuh badan ..
perlu meratakan air keseluruh dan mandi wajib beserta niat ..
sahaja aku mandi wajib hadas besar kerana Allah ta'ala pun dah cukup..
dalam bahasa arab pun boleh tapi tak pun tak apa..
belek pulak kitab ..kalau sahaja dalam bahasa arab nawaitu ..kalau tak pndai dok nawaitu tang tu je lah smpai esok ,..haha so dah niat dalam malay pun xpe..


tapi gurl ni ada yang mengalami keputihan yang teruk ...sometimes ada yang tak berhenti2 ...
wuduk dia batal tak anak2?
ustazah kata batal..pastu nak buat macamana ni asek keluar je kan?
so time nak solat tu mandi bersih2 ...selalu beristihadah kalau tak silap..sentiasa berhadas ...bila dah masuk waktu tu ..amek wuduk dan pakai pad or panti liner n then solat lah ..
tapi satu wuduk tu untuk satu fardhu je...
mesti tak selesa kan?keputihan ni sometimes bahaya jugakk 


batuk dan menyebabkan kencing tak terkawal
ok fine yang ni pun susah jugak kalau sentiasa batuk n then kencing tak terkawal..
batuk sikit je terkencing so nak solat pun susah ..mana tahu dalam solat tu n then batuk pastu terkencing ..
batal pulak solat kita..kalau 40 kali ..so 40 kali lah batal..
yang ni pun sama jugak macam keputihan tu ...sentiasa berhadas..
dan kalau tak boleh ..better sembahyang sambil duduk..sebab pundi kencing tu tak lah lemah sangat bila duduk kan..
satu wuduk satu fardhu sahaja


berjunub 
berjunub ni bila bersama suami dan isteri ..ehem2 paham kan...
so kalau bersama semestinya kena mandi wajib lah ..
kalau buat ringan2 pulak ?
ok kalau ringan2 menyebabkan
1-air mazi 
membatalkan wuduk (tak perlu mandi wajib)
tapi kena memperbaharui wuduk tu..
dalam kategori najis..
so kalau kena pakaian solat tu batal 
2-air mani
memang sah2 batal wuduk ..
perlu mandi wajib ..
tapi mani tidak najis..
kalau kena pakaian still boleh solat tapi tak malu ke?
hahaha


pastu mandi wajib dalam bath tab dan kolam renang boleh tak?
ok kalau dalam kolam renang tu ..
sah mandi wajib tu sebab air banyak kan ..tentunya dapat meratakan air keseluruh badan 
sebelum terjun ke kolam tu ..niat lah dulu n then terjun lah ..
tapi dalam kolam tu gosok2 mana yang patut bagi menghilangkan segala kekotoran


kalau dalam bath tab tu ..kecik sangat kot ..
boleh tapi pastikan semua kena air.
n better lepas berendam keluar dari bath tab siram pulak badan kita bagi ia lebih sempurna 


kalau nak tahu lebih lanjut lagi...sila email
t_ustazah@tv9.com

21 ulasan:

Ujang9897 berkata...

kursus kawin aritue ada ajar..hehe..

Qaseh dalia adelia berkata...

@Ujang9897
hehe kursus kawen semua dia ajar lah

Along Usop berkata...

hahah.. letak jejak..
senang buat panduan kalau dah kawen nnt.. =P

bantalbucuk berkata...

wah..info yang bagus..^_^

al_hakim berkata...

ingtkan say je buat ceramah..ustazah qaseh pun buat ceramah ye..gud..=)

♥ Princess ♥ berkata...

bagus2....

maldinifaridkamil berkata...

gud info..thanx..:)

nadzirah razalli berkata...

oh.time kasih utk info baik ini :)

Cik Tqah berkata...

thnx for the info..nice.. :)

Qaseh dalia adelia berkata...

@Along Usop
hehe nnt nak kawen kene kursus jugak dulu mcm ujang hehehe

Qaseh dalia adelia berkata...

@bantalbucuk
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

@al_hakim
haha bukan ustazah ni :p

Qaseh dalia adelia berkata...

@♥ Princess ♥
tq puteri

Qaseh dalia adelia berkata...

@maldinifaridkamil
same2

Qaseh dalia adelia berkata...

@nadzirah razalli
welcomes

Qaseh dalia adelia berkata...

@Cik Tqah
:)

cikCOKLET:) berkata...

gud info! =)
kalo perut meragam mcam terkentut dlm perut btal tak wuduk??

gaung berkata...

alhamduillah..perkongsian bermakna.lelaki pun boleh baca sebab nanti nak ajar anak perempuan ke, nak tegur bini ke..hihitak gitu ustazah QDA?

Qaseh dalia adelia berkata...

@cikCOKLET:)
kalau terkentut dalam perut tak kot..hehehe.. tapi kalau keluar angin baru batal ngee tak sure dear

Qaseh dalia adelia berkata...

@gaung
hahaha tibe2 jadi ustazah ..haisyy boleh2 je

Along Usop berkata...

Ustazah Qaseh!...
woah.. dah mcam citer Nur Kasih la pulak.. hahah.. =P

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com