Pimpimlah mereka wahai adam ~

37 ulasan:
Assalamualaikum olz..
camat petang yeyy petang ni dalia tertarik nak buat entry pasal adam n hawa..or hawa n adam..
bukan nak menghentam mana2 pihak pun sebab tanpa adam siapalah hawa dan tanpa hawa siapalah adam..
dalia dok perati lah kan..kalau tanya kaum adam ni apa pilihan macamana korang nak sebagai isteri korang?
mencanak list yang dia bagi macam senarai kat bawah ni ha ~

  • baik
  • solehah 
  • sopan santun
  • ayu n cantik 
  • hormat orang tua 
  • bla3x n semua nya nak yang sifat terpuji 
sama jugak macam gurl nak yang baik2 je 

  • soleh
  • kacak
  • baik
  • pndai memimpim
  • berkerjaya
  • bla3x.
tapi tengok diri masing2 banyak yang perlu diperbaiki..ye lah kan dalia pun tahu n semua orang tahu tiada yang sempurna di dunia ni dan tidak dinamakan manusia jika tidak sempurna .. okeyh yang menjadi persoalan nya sometimes kaum adam tak suka kaum hawa pakai seksi2..tak tutup aurat ..kutuk sana sini tapi takut nak tegur secara depan2..why ?mana sifat kepempinan yang ada ?sometimes kaum hawa ni maybe cepat melenting bila kaum sejenis nya nasihat n then di balas balik "macam lah kau ni bagus sangat nak nasihat kan aku kan" tapi kalau kaum adam yang tegur sometimes kaum hawa ni mudah tersedar n then dari hari ke hari bila dia sedar ..dia akan jadi malu..tapi tegur lelok lah jangan dok kutuk kaw2..macam hati kaum hawa ni macam hati ayam pulak !
please lah kaum adam..kaum hawa perlu kan bimbingan dari korang ..jangan lah korang ambil kesempatan atas setiap kelemahan yang kaum hawa ada..bimbing lah mereka ke jalan yg benar ...
jangan lah pergi bunga ..tunggulah aku bunga ..belum puas ku hidu bau mu bunga ..belum puas ku hisap madu mu bunga sehingga layu oh bunga ..!
(bila kumbang kegersangan meluahkan isi hati)
nak jadi bunga mcm ni?




dalia terfikir alangkah beznya kalau semua kaum adam kat dunia ni tak mementingkan nafsu mereka.. kan bez kalau semua sling ingat mengingati .. tegur2 n cuba untuk membimbing sedaya upaya ..tak lah jadi istilah "rogol" .. kdg2 laki say gurl tu seksi sebab tu kena rogol..dah hang tu p rogol pesal..tak dapat nak kawal nafsu kan?cuba ubah pemikiran tu n say lah kat gurl2 yg seksi tu.."kalau kau xnak kena rogol baik ko pakai elok2 sikit " .. kaum hawa mana nak dirinya rosak ?tade kan..sume nak suci bersih ... untuk suami je..hurmmm ...
tp tak semua sbb kena rogol tu coz seksi..tgk skang atok dah tua bangka pun dok rogol cucu sendirik yang tak tahu ape2 pulak tu..dah tua dah pun insaflah wei... nafsu tolak jauh2 .. sedar dah tua kan so cr lah amalan yg perlu utk lgkapkan diri...


aku ada duri kumbang..aku tak perlu kan kau kumbang...biar kan aku pergi kumbang ..mencari segarlu oh kumbang ..aku pinta padamu kumbang ..biarlah aku berkembang semekarnya oh kumbang ..dan xkan dpt madu ku kumbang..kau akan merasa sakit dan pedih krna duriku kumbang....pergilah kau kumbang ~

hati berbicara :
selepas mendung ..pasti langit itu kembali cerah ..keindahan yang ada itu hanyalah palsu..pelangi yang cantik itu pasti akan pudar di sebalik awan...dan bunga juga akan layu tanpa duri yang menjaganya...duri itu adalah kamu kumbang ..jaga lah bungamu itu kumbang sehingga akhir hayatmu..jgn pernah menyakiti bunga itu jika kamu tidak ingin disakiti di akhirat kelak ~

37 ulasan:

Ujang9897 berkata...

gua tak pernah rogol2 orang..baik kan..=)


terasa la ciri2 tue..hihi

Sunah Mohammad berkata...

salam dear..betul, betul! selalu je cakap macam tu..that's why kena menjadi dan mencari..bukan menanti dan mencari...jadi dulu! orang yang kita tunggu tu pasti akan datang, insya'Allah..:)

aDisH.sHidA berkata...

itu la qaseh...zaman skrg...tatau nak salah kan sapa..adam or hawa...lelaki or perempuan..jantan or betina...tp selalunya kaum hawa menjadi mangsa keadaan...tengok x drama tv3 sabtu malam ahad aritu...ampunkan daku...sedih sgt...

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum..

terima kasih atas perkongsian ini..memang ia bermanfaat..semoga kita ambil iktibar darinya

mynameismy berkata...

singgah sini pulak...;)

Bobo berkata...

what u give, u will get it back...jd klu nak dpn calon psgn kita yg baik,,perangai pon kena baik2 kan?mari laa yg kita berusaha ke arah itu...=)

mofaizmz berkata...

ok,bahagian pertama..
hurm.. list aku cmni..
-bijak
-orang tua aku berkenan.. sbb aku rasa orang tua aku nampak apa yang aku xnampak.. hmm, power seh mak bapak aku..

bahagian kedua..
nak menegur biar kena pada caranya.. sbb bukan semua orang ada keupayaan utk menegur.. nak menegur gak xboleh dipengaruhi emosi.. yang menegur pun jangan la 2x5 dengan yang ditegur.. jangan jadi ketam ye..

aku teringat ada terbaca 1 karikatur ntah kat mana aku dah lupa..
sepasang kekasih yang berpelukan mengutuk seorang mamat yang memegang babi tanpa segan silu.. mengeji mamat yang memegang binatang haram tu..

mamat tu plak dalam hati berkata.. "xpe.. aku pegang babi boleh samak.. najis je.. korang berpelukan dengan bukan muhrim nak kira macam mana?"


p/s:uiyoo.. panjang ke aku komen ni.. harap xlari dari tajuk entry..

p/s p/s:tengah komen dgn penuh emosi

♪..aq[daN]pUteraku..♪ berkata...

cinta adam dan hawa, terbit d syurga..tenang di jiwaa.. hoh,btul ke lirik tuh??

wahai hawa,awasi pndgn lelaki..;)

CiK EmMa berkata...

sy tag aeak..
moh tgk
http://cik-emma.blogspot.com/2011/02/segmen-senyum-tak-nampak-gigi.html

nur aisya humaira berkata...

Assalam Dalia..untuk dapat yg terbaik,kte perlu jdi terlebih baik...kan2??:)

Maria Azhari berkata...

semuanya berbalik pada diri sendiri.. huhuhu :)

FAHMI berkata...

Huhu..kalau fahmi boleh memimpin..qaseh nak kat fahmi tak?hahaha

Sunah Mohammad berkata...

dear..mesti tak tau nak wat entry ape kan? meh wat ni...

http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/bila-yaya-natsumi-tag.html

hehe..

Nurul Afifah Addnan berkata...

nice point of view.!

mofaizmz berkata...

uish.. mana ada marah.. owh.. tidak.. xsampai hati nak marah kat blog kaler pink ni..

p/s: rasa2 mcm bukan pink dah.. magenta ni..

zuhanismohamed berkata...

dan kalau lebih ramai perempuan yang minda nya terbuka..
tak cepat melenting bila ditegur..
kita sebagai perempuan sendiri pun boleh saling tegur menegur kan..hehe..

tp masalah nya susah..nanti bila tegur mahu jadi terputus sahabat pulak..isk

Nabila Huda berkata...

suker3 entry nihh..
meremang bulu roma bila bc part nihh

aku ada duri kumbang..aku tak perlu kan kau kumbang...biar kan aku pergi kumbang ..mencari segarlu oh kumbang ..aku pinta padamu kumbang ..biarlah aku berkembang semekarnya oh kumbang ..dan xkan dpt madu ku kumbang..kau akan merasa sakit dan pedih krna duriku kumbang....pergilah kau kumbang

Qaseh dalia adelia berkata...

ujang -
kalau hang rogol orang dah duk melingkup kat penjara haha...

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah -
yup thats right

Qaseh dalia adelia berkata...

shida -
hari tu nak tengok tapi tertido huhu

Qaseh dalia adelia berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Qaseh dalia adelia berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Qaseh dalia adelia berkata...

sahromnasrudin
tq awak

Qaseh dalia adelia berkata...

mofaizmz
faiz ..betul tak menegur secara emosi n thats why qaseh tegur secara tidak beremosi miahaha...
bagus tu pilihan keluarga .. tapi tak semua pilihan kelurga tu terbaek..kita perlu kenal jugak lah isi hati dia ..ngeh2
tq faiz

Qaseh dalia adelia berkata...

♪..aq[daN]pUteraku..♪
muehehe layankan aje betul dah tu

Qaseh dalia adelia berkata...

mynameismy
singgah byk2 pun takpe

Qaseh dalia adelia berkata...

Bobo
yup perbaiki diri dengan sebaiknya

Qaseh dalia adelia berkata...

CiK EmMa
tak buat tag tu taleh ke?haha males ni

Qaseh dalia adelia berkata...

nur aisya humaira
yup jadi terbaik pasti yang baik2 itu akan dtg ~

Qaseh dalia adelia berkata...

Maria Azhari
ape yg berbalik?

Qaseh dalia adelia berkata...

FAHMI
fahmi ni nak kena haha...

Qaseh dalia adelia berkata...

Sunah Mohammad
huwaaa insyaAllah eh dear

Qaseh dalia adelia berkata...

Nurul Afifah Addnan
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

mofaizmz
miahahaha syulur alhamdulillah

Qaseh dalia adelia berkata...

zuhanismohamed
tahu takpe ..benda baik susah pulak nak terima padahal xde rugi ape pun..ntah lah yunk

Qaseh dalia adelia berkata...

Nabila Huda
mak oii smpai meremang bulu roma hehe..

logorithm berkata...

Suka yang pandai memasak, memahami dan tak emo tak tentu pasal. :-)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com