Pimpimlah mereka wahai adam ~

37 ulasan:
Assalamualaikum olz..
camat petang yeyy petang ni dalia tertarik nak buat entry pasal adam n hawa..or hawa n adam..
bukan nak menghentam mana2 pihak pun sebab tanpa adam siapalah hawa dan tanpa hawa siapalah adam..
dalia dok perati lah kan..kalau tanya kaum adam ni apa pilihan macamana korang nak sebagai isteri korang?
mencanak list yang dia bagi macam senarai kat bawah ni ha ~

  • baik
  • solehah 
  • sopan santun
  • ayu n cantik 
  • hormat orang tua 
  • bla3x n semua nya nak yang sifat terpuji 
sama jugak macam gurl nak yang baik2 je 

  • soleh
  • kacak
  • baik
  • pndai memimpim
  • berkerjaya
  • bla3x.
tapi tengok diri masing2 banyak yang perlu diperbaiki..ye lah kan dalia pun tahu n semua orang tahu tiada yang sempurna di dunia ni dan tidak dinamakan manusia jika tidak sempurna .. okeyh yang menjadi persoalan nya sometimes kaum adam tak suka kaum hawa pakai seksi2..tak tutup aurat ..kutuk sana sini tapi takut nak tegur secara depan2..why ?mana sifat kepempinan yang ada ?sometimes kaum hawa ni maybe cepat melenting bila kaum sejenis nya nasihat n then di balas balik "macam lah kau ni bagus sangat nak nasihat kan aku kan" tapi kalau kaum adam yang tegur sometimes kaum hawa ni mudah tersedar n then dari hari ke hari bila dia sedar ..dia akan jadi malu..tapi tegur lelok lah jangan dok kutuk kaw2..macam hati kaum hawa ni macam hati ayam pulak !
please lah kaum adam..kaum hawa perlu kan bimbingan dari korang ..jangan lah korang ambil kesempatan atas setiap kelemahan yang kaum hawa ada..bimbing lah mereka ke jalan yg benar ...
jangan lah pergi bunga ..tunggulah aku bunga ..belum puas ku hidu bau mu bunga ..belum puas ku hisap madu mu bunga sehingga layu oh bunga ..!
(bila kumbang kegersangan meluahkan isi hati)
nak jadi bunga mcm ni?




dalia terfikir alangkah beznya kalau semua kaum adam kat dunia ni tak mementingkan nafsu mereka.. kan bez kalau semua sling ingat mengingati .. tegur2 n cuba untuk membimbing sedaya upaya ..tak lah jadi istilah "rogol" .. kdg2 laki say gurl tu seksi sebab tu kena rogol..dah hang tu p rogol pesal..tak dapat nak kawal nafsu kan?cuba ubah pemikiran tu n say lah kat gurl2 yg seksi tu.."kalau kau xnak kena rogol baik ko pakai elok2 sikit " .. kaum hawa mana nak dirinya rosak ?tade kan..sume nak suci bersih ... untuk suami je..hurmmm ...
tp tak semua sbb kena rogol tu coz seksi..tgk skang atok dah tua bangka pun dok rogol cucu sendirik yang tak tahu ape2 pulak tu..dah tua dah pun insaflah wei... nafsu tolak jauh2 .. sedar dah tua kan so cr lah amalan yg perlu utk lgkapkan diri...


aku ada duri kumbang..aku tak perlu kan kau kumbang...biar kan aku pergi kumbang ..mencari segarlu oh kumbang ..aku pinta padamu kumbang ..biarlah aku berkembang semekarnya oh kumbang ..dan xkan dpt madu ku kumbang..kau akan merasa sakit dan pedih krna duriku kumbang....pergilah kau kumbang ~

hati berbicara :
selepas mendung ..pasti langit itu kembali cerah ..keindahan yang ada itu hanyalah palsu..pelangi yang cantik itu pasti akan pudar di sebalik awan...dan bunga juga akan layu tanpa duri yang menjaganya...duri itu adalah kamu kumbang ..jaga lah bungamu itu kumbang sehingga akhir hayatmu..jgn pernah menyakiti bunga itu jika kamu tidak ingin disakiti di akhirat kelak ~

37 ulasan:

  1. gua tak pernah rogol2 orang..baik kan..=)


    terasa la ciri2 tue..hihi

    BalasPadam
  2. salam dear..betul, betul! selalu je cakap macam tu..that's why kena menjadi dan mencari..bukan menanti dan mencari...jadi dulu! orang yang kita tunggu tu pasti akan datang, insya'Allah..:)

    BalasPadam
  3. itu la qaseh...zaman skrg...tatau nak salah kan sapa..adam or hawa...lelaki or perempuan..jantan or betina...tp selalunya kaum hawa menjadi mangsa keadaan...tengok x drama tv3 sabtu malam ahad aritu...ampunkan daku...sedih sgt...

    BalasPadam
  4. assalamualaikum..

    terima kasih atas perkongsian ini..memang ia bermanfaat..semoga kita ambil iktibar darinya

    BalasPadam
  5. what u give, u will get it back...jd klu nak dpn calon psgn kita yg baik,,perangai pon kena baik2 kan?mari laa yg kita berusaha ke arah itu...=)

    BalasPadam
  6. ok,bahagian pertama..
    hurm.. list aku cmni..
    -bijak
    -orang tua aku berkenan.. sbb aku rasa orang tua aku nampak apa yang aku xnampak.. hmm, power seh mak bapak aku..

    bahagian kedua..
    nak menegur biar kena pada caranya.. sbb bukan semua orang ada keupayaan utk menegur.. nak menegur gak xboleh dipengaruhi emosi.. yang menegur pun jangan la 2x5 dengan yang ditegur.. jangan jadi ketam ye..

    aku teringat ada terbaca 1 karikatur ntah kat mana aku dah lupa..
    sepasang kekasih yang berpelukan mengutuk seorang mamat yang memegang babi tanpa segan silu.. mengeji mamat yang memegang binatang haram tu..

    mamat tu plak dalam hati berkata.. "xpe.. aku pegang babi boleh samak.. najis je.. korang berpelukan dengan bukan muhrim nak kira macam mana?"


    p/s:uiyoo.. panjang ke aku komen ni.. harap xlari dari tajuk entry..

    p/s p/s:tengah komen dgn penuh emosi

    BalasPadam
  7. cinta adam dan hawa, terbit d syurga..tenang di jiwaa.. hoh,btul ke lirik tuh??

    wahai hawa,awasi pndgn lelaki..;)

    BalasPadam
  8. sy tag aeak..
    moh tgk
    http://cik-emma.blogspot.com/2011/02/segmen-senyum-tak-nampak-gigi.html

    BalasPadam
  9. Assalam Dalia..untuk dapat yg terbaik,kte perlu jdi terlebih baik...kan2??:)

    BalasPadam
  10. semuanya berbalik pada diri sendiri.. huhuhu :)

    BalasPadam
  11. Huhu..kalau fahmi boleh memimpin..qaseh nak kat fahmi tak?hahaha

    BalasPadam
  12. dear..mesti tak tau nak wat entry ape kan? meh wat ni...

    http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/bila-yaya-natsumi-tag.html

    hehe..

    BalasPadam
  13. uish.. mana ada marah.. owh.. tidak.. xsampai hati nak marah kat blog kaler pink ni..

    p/s: rasa2 mcm bukan pink dah.. magenta ni..

    BalasPadam
  14. dan kalau lebih ramai perempuan yang minda nya terbuka..
    tak cepat melenting bila ditegur..
    kita sebagai perempuan sendiri pun boleh saling tegur menegur kan..hehe..

    tp masalah nya susah..nanti bila tegur mahu jadi terputus sahabat pulak..isk

    BalasPadam
  15. suker3 entry nihh..
    meremang bulu roma bila bc part nihh

    aku ada duri kumbang..aku tak perlu kan kau kumbang...biar kan aku pergi kumbang ..mencari segarlu oh kumbang ..aku pinta padamu kumbang ..biarlah aku berkembang semekarnya oh kumbang ..dan xkan dpt madu ku kumbang..kau akan merasa sakit dan pedih krna duriku kumbang....pergilah kau kumbang

    BalasPadam
  16. ujang -
    kalau hang rogol orang dah duk melingkup kat penjara haha...

    BalasPadam
  17. shida -
    hari tu nak tengok tapi tertido huhu

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  20. mofaizmz
    faiz ..betul tak menegur secara emosi n thats why qaseh tegur secara tidak beremosi miahaha...
    bagus tu pilihan keluarga .. tapi tak semua pilihan kelurga tu terbaek..kita perlu kenal jugak lah isi hati dia ..ngeh2
    tq faiz

    BalasPadam
  21. ♪..aq[daN]pUteraku..♪
    muehehe layankan aje betul dah tu

    BalasPadam
  22. Bobo
    yup perbaiki diri dengan sebaiknya

    BalasPadam
  23. CiK EmMa
    tak buat tag tu taleh ke?haha males ni

    BalasPadam
  24. nur aisya humaira
    yup jadi terbaik pasti yang baik2 itu akan dtg ~

    BalasPadam
  25. Sunah Mohammad
    huwaaa insyaAllah eh dear

    BalasPadam
  26. mofaizmz
    miahahaha syulur alhamdulillah

    BalasPadam
  27. zuhanismohamed
    tahu takpe ..benda baik susah pulak nak terima padahal xde rugi ape pun..ntah lah yunk

    BalasPadam
  28. Nabila Huda
    mak oii smpai meremang bulu roma hehe..

    BalasPadam
  29. Suka yang pandai memasak, memahami dan tak emo tak tentu pasal. :-)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com