Jangan Pernah Lupa Doa2Mu ~

62 ulasan:
Assalamualaikum sedare sedari bidadara bidadari sekelian alam ~
berjumpa lagi kita pada hari dan waktu yang sama ..miahaha <--- giler 
ok siyez2.. wah2 sehari tak bukak blog rasa macam dah gila meroyan...semalam mmpi kat blog mmpi xde orang pun komen kat blog ...huwa2x sedeyh ase macam nak terjun perigi buta .. ini benda betul2 ye bukan main2.. huhu nak makan pun sebut blog blog blog ~ nak mandi blog blog blog ~ mengigau blog blog blog ...~ sekali kena tampo ngan mak baru padan muka  miahaha tapi nak semayang jgn pulak sebut blog blog blog ! komfom jadi ajaran sesat terbaru ngeh2 ...


entry first for tudey is manusia tak pernah puas ~ tettttt !!xyah makan ikan kerapu banyak (merapu) ... manusia biasa tak sama dengan nabi ...tak sama dengan malaikat tak pernah sama dengan wali2 Allah yg sentiasa bersujud kepadaNya ..adakalanya mulut berbicara lain n hati pulak berkata lain ! sebab tu iman yang ada kdg2 byk iman munafiq ~ uhuuu semoga sentiasa bermuhasabah diri ye anak2 adam sekalian...
kadang2 bila kita bercakap soal jodoh ! jom bace dialog ni 






ujang rempit  : weh ben ko nak awek macamane ?
ben rempit : aku nak awek cun wooo ..seksi meletup ..mantopppp ! 
ujang rempit : fuyoo ko sume nak mantop2 ..kalau ade lebeyh2 bagi kat aku gak eh ..pastu ko nak buat bini ke tidok awek ko yg mantoppp tu ?
ben rempit : aihhhh tidok eh ! aku nak bini yang solehah..baik ! jaga aurat ! lemah lembut ..sopan sutung eh santun ...pendek kato sume baik2 ajo lah ... 
ujang rempit : mak oihhh tinggi gila babas taste ..awek nak yang siot bini nak yang solehah..ko pulak merempit bagai ... hahaha .. psst aku pun nak yg solehah jugak ...kalau de yang baik2 ko pass kat aku ..pastu aku berubah lah jadi baik ... 
ben rempit : ko semua nak suh aku pass kat ko ..nah amek neh silat cekak daun ...hiyarkhhhhh ~




ok kita telah saksikan dialog 2 kanak2 ribena ..pinjam namo ye ..haha jgn mare ~ 
lelaki ke perempuan ke kalau ckp pasal jodoh sume nak baik2 ... sume nak solehah n soleh ... memand itu doa yg kite nak ... Allah pernah beritahu dlm hadis ..'wanita yg baik untuk lelaki yg baik ' sbb pe ?kalau sama2 baik ni insyaAllah segala urusan dunia dan akhirat akan seiring .. same2 solat lima waktu ..puasa same2 ..solat tahajud bgun2 tgh malam same2..tanpa byk songeh ... ~ tapi kalau satu tu jenis liat  n satu agy jenis bagus ,.,.kdg2 timbul jugak satu persengketaan ~ hah ! dulu2 nak yg soleh n solehah ..tapi time kejut bgun subuh liat pulak ! sebab tu manusia ni tak pernah puas n kdg2 tak hargai pe yang kite ade...contohnye ~ 


lelaki yg soleh ni selalu kejar akhirat ok..dia takutkan Allah s.w.t ..sdgkan kita manusia yg sering lalai ni sering kejar dunia ! n lelaki yg soleh kalau takutkan Allah mesti lah dia selalu solat .. n then dia pun akan bimbing anak isteri nye ... dulu2 sbelum kawen nak laki yg soleh kan..so time laki kejut solat time tido jgn merungut pulak !!
tengah2 isteri sedap2 melayan mmpi ...suami kejut bgun tengah2 malam ..bukan untuk ehem2 ok ..tp untuk solat tahajud  suami " yang , jom kite solat tahajud same2..isteri "alah bang ni kacau je lah ! nak tido ! ..tengok marah pulak suami ..sdgkan dulu nak yg soleh "
lelaki yg taat pd Allah akan jaga isteri nya ..cara pemakaian isteri dia,,xbagi pakai yg nmpak bentuk badan..tak bagi mekap tebal..xizin kuar rumah tnpa keizinan dia ..tp ade isteri yg krg senang dgn keadaan ni .. bukan ke dulu awok2 nak laki yg soleh ..pasai apo g bantah pulak !


suami yg soleh pulak tak duduk bawah ketiak isteri tiap masa ! so jgn mengade2 ok ..sbb laki yg soleh de program ''jahid fisabilillah'' so beliau tidak akan pernah sentiasa dok dirumah ..kdg2 balik lewat malam..tp sometimes isteri tak paham ..haiii ~ dah lupe ke yg dulu nak suami yg soleh kan?muahaha.. laki yg soleh jugak akan terus berbakti pada ibu bapanya dan melebihi isterinya so jgn jelez2 ..n sometimes masjid bagi laki soleh adlh 'rumah kedua' mereka ..kdg2 ade jugak isteri merungut ,,abg ni sikit2 masjid ! amboiii melawan hah melawan ! igt tak doa gadis2 dulu yg mendambakan laki yg soleh ~haha ..n laki yg soleh jugak tidak bermewah2 .. tidak terima rasuah n jauhi duit2 haram ~ so laki soleh takleh lah nak bagi rntai2 berjela smpai kelutut ! hik2...kelakar ~ n sometimes wife xsuka ...aik ! dulu nak yg soleh tp skang tak suka sikap laki soleh pulak ye ..ehem2 kena mandi bunga ni haha..


n yang ni mmg part yg menggerunkan bg wanita ...haisyyy tatotttt ! laki soleh tak suka maksiat n hanya suka benda yg halal..tp kdg2 lelaki solehah ni hanya manusia biase adekalenye xlepas untuk ... ana kahwen empat !agypun tu kan sunah nabi ..aik2 mare?nnt kena jual haaa ~ dulu kan nak yg soleh2 ..hehe ..

hati berbicara :
bila kita sudah dapat apa yang kita doa kan selama ni ..
jangan lupa untuk baiki diri kita sendiri ..untuk bersedia menghadapi apa yang terbaik buat kita...
kalau kita inginkan yg terbaik dalam hidup jgn lupa memperbaikkan diri sendiri..
semoga kita boleh sama2 memperbaiki kekhilafan masing2..
so si isteri yang satu masa dulu mengimpikan laki yg soleh ..jangan pernah mengeluh dan merungut atas kebaikan ..tapi bersyukur lah kamu sudah dapat apa yang orang lain tercari2 ...
fikir2kanlah sedalam2nya ..
dan ingat lah ..bonda2 kita (isteri2 Rasulullah pernah di tawar dengan kesenangan dunia atau akhirat dan mereka memilih ..
akhirat yang kekal ~ 
salam sayang dr hamba yg penuh khilaf ~


62 ulasan:

  1. salam dear~

    typo..jihad fisabilillah... :)

    jom jadi solehah!

    BalasPadam
  2. qaseh ~ kite suke sesangat entri ni..i looiiiikkeeeett very much hehehee LOL

    BalasPadam
  3. dik....word salah..bukan jahid fisabililah...hehehe...tapi jihad fisabilillah..nice entry..(~_^)

    ~in-laws shoppe~

    BalasPadam
  4. Ben tu mmg rempit..hehe...,

    cayalah qaseh..

    "renung-renungkan dan selamat beramal.."

    BalasPadam
  5. semoga Allah sentiasa memakbulkan doa2 kita.. ameenn..

    BalasPadam
  6. saya pun nk yg baik tp semua org x sempurna kan.slalu aje jumpa yg bkn dari taste kita haha

    BalasPadam
  7. suka baca entri ni.. betul gak, nak yang soleh @ solehah tp bila dah dpt merungut !

    =,=

    BalasPadam
  8. haha..cayalah qaseh..bro ben rempit ngan ujang =p

    BalasPadam
  9. yunk!!!

    i nk lelaki yg bertanggung jwb..

    bleh x???
    hihihihi..

    BalasPadam
  10. semoga kita semua dpt jodoh yang soleh dan solehah..aminn :)

    BalasPadam
  11. Doa setip masa.. sebelum kawin nak dapat suami / isteri soleh.. dah kawin nak dapat anak soleh/solehah.. dan untuk diri sendiri juga.. supaya jadi soleh/solehah..

    Jemput ke:ALL IN ONE
    pesanan penaja... Jangan MEREMPIT..

    BalasPadam
  12. ukhti atirah -
    tq memberitahu hihihi dah edit ngeee

    BalasPadam
  13. zoey -
    belum jumpa agy lah tu hehe.ape pun dia kena terima

    BalasPadam
  14. syuwai -
    manusia dpt benda baik pun merungut ..benda tak baik apatah lagi ~

    BalasPadam
  15. sis cyg... suka la entri ni...=) kak sunah,,nak ikot jugak jd solehah..=)

    BalasPadam
  16. ujang rempit caye. bro ben rempit xcaye!

    hehe..nk suami yg elok gak. biar la lau surau/msjid jd umah ke dua. sbb nk ikot gak! same2 pegi, same2 balek

    BalasPadam
  17. same2lah kte doakan moga kte mendpt jodoh yg baik...moga mdpt kebaikkan dunia n akhirat..

    BalasPadam
  18. sy SOLIHIN.. nak kena cari bini nama SOLEHAH.. baru sepadan.. kan.. ;-p

    BalasPadam
  19. Jom kita jdi org yg baik2, agar byk pula yg nak kita jdi bini'y hehe :))
    salam adelia

    BalasPadam
  20. yup2...smoga dpt jodoh yg sepadan n beriman...
    amin~~~

    BalasPadam
  21. wah..mmg logik n kekadang tak terpk pn cm2 kn....tq qaseh sbb saling mengingati =)

    BalasPadam
  22. salam...
    biasalah selagi nama manusia kita ada kekurangan dan kelebihan..
    jadi kita kena guna waktu yang ada ni untuk buat yang tbaik untuk diri kita..
    kita kena sokong each other la.. barulah yummy!hehe

    BalasPadam
  23. ha ha ha ha ha..

    nk crik tuh la yg pyh nyer qaseh...

    BalasPadam
  24. Assalam Qaseh...betul2, setuju ngan entry ni..penat bace woohhh..hak2..:)
    Untuk dapat yg soleh, kne berkorban byk benda...

    BalasPadam
  25. amalina -
    g tukar nama solehah ajak sunah sekali haha

    BalasPadam
  26. orang baru lepas spm tako2 entah macam mne la result ana nnti,doakan orang yerk,btw keep in touch=)

    BalasPadam
  27. amira nadia -
    haha ujang rempit mmg kena percaye ~ yup bagus lah mcm tu kdg2 org ni pk diri sendiri je ...

    BalasPadam
  28. solihin ngade -
    boleh je cari lah name solehah tu ye semoga berjaya haha

    BalasPadam
  29. thiny -
    hehe baik dtg dr hati ..
    salam dear

    BalasPadam
  30. sis92 -
    yup kena saling tolak ansur .. jgn buat kepala batu hehe

    BalasPadam
  31. shahsyaz-
    hahaha cari betul2 insyaAllah jumpa tu tah2 jiran sebelah umah

    BalasPadam
  32. nur aisya humaira -
    haha time kaseh membaca smpai habes mmg entry2 kat sini pjg berjela hehehe...

    BalasPadam
  33. anaiha yusof-
    insyaAllah dah jawab dgn yg terbaik kan ?so keputusan nya jugak terbaik...gud luck dear

    BalasPadam
  34. sungguh besar dan luas pengalamanmu kak Qaseh.. tak tercapai olehku..

    =)

    BalasPadam
  35. wah entry yang cool...
    huhuhuh...meleleh,,,, :),hehehheh

    BalasPadam
  36. betul lah sgt nih.kdg2 kita lupa, kita nak yang terbaik, tapi kita sendiri belum jadi yang terbaik. nak laki baik, diri pun kena baik la kan,kannn.hehe.

    nice.

    BalasPadam
  37. best ! laki skrg macam tu la kan.... mknanya kita slalu la jual mahal sebb laki lagi sukak..hehe :P

    BalasPadam
  38. hahhaa,,.. bro ben rempit kat gym jek.. hehe

    BalasPadam
  39. along usop -
    xde luas pun lah ..melalui pembacaan jugak hehe

    BalasPadam
  40. ain frenky -
    aiyokkkk no meleleh2..hehe

    BalasPadam
  41. merah -
    yup perbaiki diri dulu hehe tq

    BalasPadam
  42. tomato -
    kalau laki yg baik dia terus mengejar perempuan yg jual mahal hehe sbb dia nmpak ada "permata" disitu

    BalasPadam
  43. yadz-
    hehehe a.ah rempit dengan basikal gim hehek

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com