Hidup Lebih Bermakna jika ~

8 ulasan:
Assalamualaikum..
yeah my mud oledy ok...haha giler kan?
orang yg terdekat kenal dalia tahu lah dalia ni perangai macammana..
kadang ok kadang tak ok..
yang tak tahan rasanya dah lama lari ..hehe .. tapi tu lah diri dalia sebenarnya ..
sometimes suka pendam masalah tak suka orang tahuuu uuu ..
tapi someone tu mudah je tahu kalau cek dilanda kesusahan ...grrr 

kalau nak hidup ni bermakna buat macam ni ha...hehe

kita hanya manusia biasa ...adakalanya mengimpikan sesuatu tapi sometimes tak dapat apa yang kita nak ..tapi jangan bersedih sangat ...kalau lah di dunia ni bila kita impikan sesuatu n then senang2 je dapat ...tak bermaknalah takde dugaan dan cabaran...nak tido pun perlu usaha ..ini kan pulak impian..so kalau tak dapat jgn sedeyh2 sangat maybe ada yang lebih baik akan muncul tanpa diduga 

disaat kita melakukan kesilapan cepat2 sedar tak kisah lah dalam apa jua keadaan..andainya dalam perhubungan ..cepat2 menyelesaikan dengan cara yang matang...jangan menggunakan emosi pasti kelak membawa kehancuran ... atasi dengan baik..jangan biarkan kesilapan2 kita menjadi semakin besar ..nanti kan timbul masalah pulak

kehidupan yang indah ni buat lah seberapa banyak kebaikan .dan hidup lah dalam kebaikan dan kehormatan ..pasti kelak ramai yang menyanjung kamu ..bukan kerana rup bukan kerana harta tapi kerana akhlak yang pndai menghormati2 insan2 yang lain...adakalanya pertolongan yg sedikit tu mampu memberi sejuta kebahgiaan pada org yg sgt2 memerlukan n disaat kamu tua ..kamu akan dpt menikmatinya dengan moment2 yg indah 

suasana hidup yang penuh kasih syg..tak kisah lah dalam family , kerjaya ,rakan2.. n something else...hidupkan suasana kasih syg tu kelak pasti menghadirkan kbhgiaan .. dan itu menjadikan hidup kita lebih bermakna 

hubungan yg terbaik ialah memberikan kasih syg pada mereka yg amat memerlukan melebihi diri sendiri...bila kasih syg tu pergi kepada org yg kita pilih..pasti kehidupan kita n dia lebih bermakna..jadi lah seperti doremon yg suka memberi bukan nobita yg sering meminta

ciptalah kenangan..hidup ni hanya sekali ..sometimes pergi lah ke tempat2 yang kamu tak pernah jejakkan kaki lagi n then cipta lah kenangan yang terindah di destinasi tersebut ...lebih2 lagi dengan orang yg tersayang...or family ...abadikan kenagan itu selamanya hingga menutup mata 

hargai lah benda2 yang kecil dengan kawan2 or siapa saja..walaupun kamu mempunyai sebiji gula2..tapi andainya gula2 itu di bahagikan kepada dua ..rakan juga turut merasai n itu dapat menjadikan satu kenagan indah 

hubungilah orang2 yang dah lama kita tak berhubung..mana tahu kehidupan kita ni kan singkat ..sekurang2nya kita masih mengingati diorang n tunjukkan sedikit perhatian ..lebih2 lagi kawan2 yg dulu raoat dengan kita

memafkan setiap kesalahan orang lain...walaupun payah untuk memaafkan bila someone melukakan hati kita..tapi ada hamba Allah setiap kali dia tido dia memaafkan kesalahan setiap orang ...walaupun besar sekalipun dan ganjarannya ialah syurga ilahi !

hati berbicara :
manfaatkan setiap inci kehidupanmu agar ia lebih bermakna..
dan jangan pulak melebihi peraturan2 yang ditetapkan oleh agama ~
someday kebaikan  yg kamu lakukan di atas dunia ni walaupun kecik..
tapi bermakna di mata Allah n kelak ada ganjaran yang menanti..
astalavista bebeh !
assalamualaikum ..

8 ulasan:

  1. hargailah hidup kte n syukuri segala nikmat yg ALLAH telah berikan.....setuju ngn qaseh jgn gunekan emosi nnti membawa padah..

    BalasPadam
  2. hidup bermakna jika happy go lucky tak buat jahat2..haha

    BalasPadam
  3. suka sgt baca entry dalia..
    penuh ayat2 puitis dan maksud tersirat..

    btol tu.. manfaatkan kehidupan ni dgn kebaikan.. jauhi kemungkaran.. =)

    BalasPadam
  4. yes.. :) hadapi masalah dengan senyuman.. :)

    BalasPadam
  5. @Yuni Aisyah
    kadang2 emosi yang melampau boleh menyebabkan otak tak mampu berfikir dengan waras

    BalasPadam
  6. @jaya jr
    hehe tapi manusia ni kalau tak buat jahat tak sah huhuhu

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com