Cinta Jarak Usia

5 ulasan:
Assalamualaikum ~
selamat pagi olz...dah bersawang blog baru 2 hari tinggal ..uhuu
beselah blog xpemes amos takde sape ingat hik2..
hurmm pagi ni mood tak berapa nak ok..
tengah hujan di dalam hati ~
make someone hurt kerana kebodohan diri sendiri..someone yang dah syg sgt like a siblings~
its ok..maybe ni hukuman untuk diri sendiri...
jari jemari dah mula menaip..perlu teruskan atau berhenti di sini???
tapi hari tu dah pernah berjanji kat diri sendiri..bila dah mulakan nape nak berhenti..
but dalia hanyalah insan biasa..adakalanya tersasar ..adakalanya mengguris hati org...
manusia yang banyak melakukan silap..
belajar dari kesilapan tapi sometimes kesilapan2 tu seperti sengaja datang  tapi tidak terniat di hati ~
maafkan lah diri ni..ku hanya insan biasa yang menumpang di sudut untuk berteduh ...~
ok fine ...tinggalkan kesedihan itu ..biarkan dia bermain dengan angin dan terus di bawa pergi..
berlalu pergi dan tiada kesedihan yang ada cuma hanya kesejukan angin yang dirasai .. :)


cinta jarak usia ?
tak kisah lah boy tua dr girl or girl tua dari boy..
cinta tak mengenal usia ..tak mengenal rupa dan tak jugak mengenal apa2.
tapi kerana cinta tak mengenal apa2..sanggup menggadaikan everything untuk mendapatkan cinta ?
bukan nak cite pasal tu ! nak cite pasal usia ni ha...!
tahu tak ...nabi muhammad s.a.w dan siti khadijah berkahwin masa tu umur nabi kita baru 25 tahun .. n siti khadijah lak 40 tahun...bahagia jugak kan..tapi kita manusia tak boleh jadi seperti nabi tapi boleh contohi sifat2 yg ada pada nabi ..~


bagi dalia ... kalau cinta tu ikhlas tak berpandukan pada harta semata2 ... insyaAllah ia akan kekal berpanjangan...sometimes ramai gurl suka lelaki yg lebih tua dr dia.. tapi taklah terlalu tua hingga 60 tahun..tu maybe ade something yg pelik..ngee hehehe...harta?maybe lah..
suka laki yg lebih tua maybe sebab lebih matang .. dah banyak pengalaman yang ada..so cara kebudakan2 pun dia layan..cara org tua pun dia layan,,,
tapi ada jugak yang tua tapi tak matang2..contoh ade sikap panas baran melampau ! kuat mengonkong ! perangai still budak2 ! n something else yg menjelikkan ~
hurmm so benda ni sebenarnya atas diri masing2..yang penting kena saling memahami ..usia yg matang so pemikiran pun kena matang jugak ! 


so dalam sebuah pehubungan tu ustazah siti nor bahyah pesan..kena ade 3 ma untuk jadikan pehubungan tu terus kukuh...tak kisah lah umur tu..sbb umur bukanlah satu halangan untuk menikmati kemanisan kasih syg ...






1-karisma 
why karisma?sebab laki kena lah ada karisma menjadi ketua keluarga yang bijak memimpin isteri...isteri kan muda so kalau isteri tu merajuk n bersikap budak2 jgn cepat melatah...biasalh umur muda kdg2 nak perhatian yg banyak..psgn kena lah memahami n sometimes layankan aje karenan isteri..kdg2 jadi budak2..kdg2 jadi org tua...yg penting karisma tu ade ... baru lah kuarge atau pehubungan tu berjalan lancar 


2- agama
kita hidup ni berpegang pada agama... tanpa agama tiadalah iman rosaklah jiwa..kacau bilau lah sesebuah kehidupan...walaupun sebahgia mana pun kamu..tanpa pegangan agama yg kukuh kamu takkan dapat mengawal kuarge dengan bijak...contoh jika masjid tiada imam..maka tiadalah istilah berjemaah... ke masjid untuk berjemaah ..same2 menunaikan fardhu..andainya solat sorg2 kat rumah pun boleh kan..


3-barulah boleh bersama
dah ade kedua2 kat ats tu barulah boleh bersama..Allah pun beri keberkatan ..dan bahagia itu ditgn kita untuk mencarinya... bukan susah nak cr bhgia ...cuma tak jumpa punca mana yang patut mencetuskan kbhgian itu..so sume dah ade..baru lah kuarge akan harmoni..bhgia hingga ke akhir hayat ~
dimana ada keyakinan di situ lah ada kekuatan !


so jangan jadi kan umur tu sebagai penghalang..tak kisah lah usia muda or tua sekalipun..kalau otak kita mmpu berfikir tanpa kisahkan berapa pun umur kite...something yg kita bentuk pasti menjadi...
dan kat sini ade doa untuk yg dah berkahwin or bakal berkahwin n sewaktu dengannya..ustazah siti nir bahyah meseg dalia tadi hahaha...tipu je...tengok semanis kurma kat tb9 so catit sikit ...bagi ingatan untuk nak kahwen kelak...kikikiki


surah fatir ayat 34
baca ayat ni di kala dirundum duka or pape kesedihan :D insyaAllah  
surah yassin ayat 58
baca surah ni kalau nak hajat apa2...nak anak yg solehah ke .ape2 lah insyaAllah ..:D 


hati berbicara :
yeahhh my mud oledy come back hehe...
info kat atas ni lau ade yg salah perbetulkan ye..
nak kuar lunch dulu...
tq for everything to olz:)
cintai lah someone tu bukan kerana apa yang tersembunyi..
bukan kerana apa yang tersirat ..
bukan kerana apa yng di bisikkan ..
tapi yakinlah .. bila kamu sudah menjumpai orang yang bila kamu duduk dgnnya kamu rasa senang,,
itulah jodoh kamu..lihatlah apa yg nyata walaupun kenyataan itu sometimes tak terjangka di kotak fikiran 



5 ulasan:

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com