Hatimu Untukku Sayang dan Cintamu Untuknya ~

49 ulasan:
Assalamualaikum blogger2 bez sekalian alam ?
ok fine malas nak campur hal orang dah .. malas nak baca isu kutuk mengutuk dah ..
malas nak itu malas nak ini ..malas2! (giler)
balik kepada asal.. jom berblog dengan hati yang riang seperti kanak2 ribena .. hari ni nak post topik cinta lagi ... oh cintaaaikk oh cinta hurmmm ~ 


sape yang sdg bercenta ? eh  konfom ke cinta nya dan hatinya mmg milik korang ?eh2 betul?ye ke betul ?haaa tak caye lah lalala hubby kamu tipu je tu ... cinta n syg dia kat org lain hati je untukmu .. eh2 tak caye lagik ! p tanya sekarang ce tanye ce tanye ! hihi jgn gado2 ... susah nak baca keikhlasan hati orang ni ..kdg2 hati sendirik pun kdg2 was2 ..eh betul ke aku ikhlas eh aku juz jage hati dia je .. eh aku betul2 ikhlas lah ko pe tahu ... dan byk lagi bermonolog dgn hati dan perasaan sendiri ...
''ikan merah yg d pancing,ikan putih yg  dapat. . '' lain yg ingin d miliki,lain pulak yg  bertandang ye...brcnta dngn c A,tp hati msh untk c B".. pe kes ?
korang pernah tak alami benda2 macm ni ..ce cite ..meh share pengalaman ..qaseh suka bace pengalaman2 org pastu qaseh buat satu cerita ..hehe kdg2 smbil2 kita bace pengalaman org boleh lah kite bersedia dr segi mental n fizikal mana tahu kan kena kat btg hidung sendiri ..


hurmm hatinya untuk kita tp cinta dan syg pd org lain.. ?so kenapa dia bersama dgn kita ?terpaksa ?atau sekadar menjaga hati kita ..ataupun pilihan keluarga ...parahnya cinta macam ni .. hati je untuk kita tp perasaan untuk orang lain ... kita je cinta n syg dia bagai nak rak ..tapi dia tak ikhlas dengan kita ...sob3x sedihnya .. hati ku dilukai dalam diam .. kenape?kenape sggup buat ai mcm ni ... huwaaa meraung bagai xde iman ..hurmm tapi kan orang selalu cakap cinta tak semestinya memiliki .. tapi lagi kan bagi boys or gurl kalau hati xdpt mencintai orang tu jgn lah dipaksa hati tu ..berterus terang dr awal sebelum kesakitan tu akan lebih parah bila tahu sewaktu hati psgn dah seratus peratus anggap kamu insan yg paling agung lah dlm hatinya ... berterus terang lah jgn takut ! tapi takut lah bila hatinya lebih berat terluka ! sakit lah bila hati terhiris walaupun tiada luka ... pernah rasa mmg sakit tahap ultraman taro..hahaha... tapi cane kite nak kenal hati dia ikhlas or tak ?emmm ~ 

  • tgk gaya dia bila bersama kamu resah bagai ke tak .. ?kalau tenang je n gembira betullah dia cinta kamu seikhlas hatinya
  • dia layan kamu elok tak ?ataupun macam nak elakkan diri je ?kalau elok mmg komfom untuk kamu je 
  • mintak henfon dia kalau sepantas kilat je bagi .. xyah cek2 lah mmg dia dah delete awal2 eh mmg dia xmsg ngan org lain pun tp kalau berat je nak bg komfom ade misteri nusantara di situ
  • always msg kamu n call kamu wpun sibuk dgn kerja 
  • perbuatan dia tak pernah berubah kalau dulu pagi2 always sent msg monink yunk n smpai tua pun dia still msg moooninnkk yunnkk .. hatinya cintanya untuk kamu 
keikhlasan ni bukan payah nak lihat pun ..pndai main psycologi snng je tgkap .. sng je tengok..dgn perbuatan dah tahu .. kalau dulu always take care kita susah senang kita ..sakit sihat kita sentiasa disisi ..tp kalau tbe2 kita sakit kite demam ..dia juz ckp "mkn ubat je lah " pastu syp je.. sah hatinya dah mula berubah ... kalau nk tahu uji lah psgn kita .. buat2 sakit ke ..buat2 dlm keadaan kesusahan ke ..kita boleh tengok tahap mana "caring n cinta " dia pada kita .. xcaye tryyy derrr ~ 
kalau nk dia always cinta kita ..juz jadi diri kita sendiri ..tak perlu jd org lain..jadi diri kita sewaktu dia menyukai kita 

  • dulu kita suka berlawak dia sng n hepy ..so jgn stress2 dlm hbungan .. adekalanya serius adekalanya kekalkan lawak tu
  • dulu kita selalu gurau2 manje ..kenyit2 mate bagai .. buat dia tertawa .. so jgn pernah hlg kemesraan tu 
  • dulu kita percaya je dia .. skang kekalkan kprcayaan tu kdg2 psgn mudah rimas kalau dok asek g mane..ngan sape .. kawan laki ke pompuan ..tmbah2 setiap minit meseg tnye ..tu buatkan dia rasa kita xprcaya dgn dia..boleh nak tahu pe yg dia buat tp jgn smpai tahap kingkong(kongkong der)
  • dulu kita selalu kejut dia solat mase mula2 nak tekel betapa baiknye kita so kekalkan hgga kawen kelak ..dia suka dgn cara kita dan anggap kita mmg isteri yg solehah eceh yg mampu jadi ibu kpd anak2 beliau kelak
  • kejujuran , tolak ansur ,always bincang tu yg paling penting..hubby qaseh always bincang kalau de pape ..hihi xleh lari dah kalau dia col mesti dia nak tahu nape tbe2 moody ke ape ke kan.. selagi tak bgtahu selagi tu tak letak fon .
  • lastly pemikiran biar matang !n sama2 lah pujuk memujuk kalau dah tahu salah pujuk der .. n jgn biar ego tu tggi melambung2..
kesimpulannya ... air yg jernih jgn disgka tiada buaya .. hati yg tenang jgn disgkan tiada keresahan .. cinta yg ada jangan disangka tiada kecurangan .. muka yg cantek jgn disangka tiada kotoran .. cinta yang suci hanya untuk ilahi ..pasti ilahi memberikan balik cinta yg sejati 

hati berbicara :

adakalanya aku lemas di air yang cetek tapi tidak pula di lautan yang dalam 
adakalanya matamu mampu ku baca tapi tidak hatimu ..
adakalanya juga dirimu ku dapat tetapi kenapa hati seakan menjauhi ..
adakah aku yang bersalah ..adakah aku tidak spt yg kau inginkan ~
muehehe tapi aku yakin satu hari kelak pasti cintamu , hatimu ,jasadmu roh mu akan ku tawan ..
tak usah lari kemana akan ku kejar walaupun dalam mimpi2mu !

Tq Abg Ben Dan rizi-biz.com

32 ulasan:
Assalamualaikum semua selamat petang ...
maaf lah hari ni Qaseh rasa blur sangat ... sorry yang qaseh belum jejak blog dia lagi ye ..
ok nak share something hari ni wawawawa ..tapi imbau cerita petang kelmarin dulu2 ..lupa pulak hari apa 
hari tu ada col 


pemuda : helo 
qaseh : helo 
pemuda : ni cik bla2x ke ..
qaseh : ye saya 
pemuda : awak yang menang segmen abg ben tu kan yang soalan terkumpul tu hari hehe http://www.qasehdalia.com/2011/01/blog-500-mencari-harta-karun-soalan.html
qaseh : oh ye nape ye ?
pemuda : tak saya baru je selesai pindah kedai so hari ni baru ada masa nak sent hadiah tu 
qaseh : owhh takpe2 ... terima kasih ye 
pemuda : sama2 maybe hari ahad or isnin smpai 
qaseh : ok terima kaseh lagik .. assalamualaikum


muehehehe sembang punye rancak ..pastu pagi tadi ade orang kol jugak 
pemuda : helo 
qaseh : helo 
pemuda : ni cik bla3x 
qaseh : ye saye nape ye ?
pemuda : ni saya dari pos laju .. nak hantar barang dari rizi biz
qaseh : owhh ye pastu ?
pemuda : awak dok mane ye ? 
qaseh : kg tok has aik bukan ada alamat ke ?
pemuda : kg tok has tu luas ..kat depan sekolah ke mana ye ... 
qaseh : owh depan sekolah bla3x rumah warna pink 
pemuda : owh pink kaler 
qaseh : tiba2 aku tergelak 
pemuda : aip gelak pulak dia haha (gelak jugak hampeh)
qaseh : ye lah lucu hihihi (ceh siap sembang2 tu )
pemuda : ok nnt saya hantar ..awak kat mana ni 
qaseh : kat opiz 
pemuda : owh kerja jerteh ke 
qaseh : (dlm hati byk tnye pulak dah ) tak lah kawasan sini jugak 
pemuda : owh hehe ok lah 
qaseh : ok terima kasih ye assalamualaikum
pemuda : waalaikumsalam 


jeng2 so tadi balik rumah lunch .. sengeh2 dari jauh lagi .. masuk umah cari bungkusan ..wawawa ade lah .. jeng2 alhamdulillah rezeki hari ni ..dapat songket dari http://rizi-biz.com/ pastu de sabun 3 ketul , pastu beg kecik wat buh henfon .. hihi byk pulak brg ..so sape2 nak jadi pengedar ke boleh g blog dia tau ... ade diskaun 





hati berbicara :
tq sangat2 kat abg ben kat penaja n kawan2 sume yang menyokong diri ni cewahhh 
haha kain tu dah di hantar ke rumah tukang jahit untuk di buat baju 
so boleh lah meragam di hari persandingan abg ku eceh ... 
alhamdulillah rezeki ..ada lagi dua orang yg dapat ..
nak tahu siapa ?
jom kita terjah hek2
sape yang kutuk2 segmen abg ben tu sila dtg sini cek mahu bagi penampo dua tiga das...
berbaloi2 wessss ~ 





Blur weh

15 ulasan:
Assalamualaikum ...
hurm xtau nak tulis pe dari pagi dok mekap blog smpai idea pun kering ..
hari ni hari blur sedunia ke weh ?
haha tengok entry pun merapu .. tapi xpe lepas lunch nnt qaseh post entry banyak info ...
n yang kena kutuk2 tu kelmarin jadikan tu satu pengalaman ..jangan mudah berputus asa jangan pernah menangis kerana benda yang kita tak buat okeyh ...hidup mesti diteruskan 


bagi yang sedap dok mengutuk tu ingat2 lah sikit weh ..
dok sedap kata orang esok2 orang kata kita ingat lah hari tu ..
hari yg dok sedap mengutuk orang kan ... masa ni rasa diri hebat .. mana tahu esok2 kena penyakit ke apa ke .. nak mintak maaf macamana pun tak dapat ..
kalau tahu salah tu cepat2 mintak maaf selagi hayat dikandung badan nnti kan menyesal pulak .. kalau rasa diri hebat sangat dalam berblog .. byk idea tapi idea tu langsung tak buat orang hormat pun malah pandang pun dgn pandangan sinis ... 
hebat2 tapi tiada kehormatan langsung ... manusia ada hati dan perasaan bukan semua otak beku hati batu macam kamu yg mengutuk tu ... nak bagi kesedaran pun biar bertempat ..
hurmm tah malas nak komen lebih2 .. yang terasa tu perbaiki diri ke arah yg betul .. orang nasihat dengan betul guna akal dengan dengan bijak .. jangan suka suki label orang dengan nama yg tak senonoh ..nama2 yang hina .. hurmmm kalau kena kat isteri ke adek ke mak ke ..cane perasaan weh ? tau mare ..kalau tak mare n tak rasa apa2 tu baik lah hantuk kepala sendiri .. sekolah bertingkat2 tapi ........ berlapis2...
bak kata nabil lu pikirlah sendiri ....


hati berbicara :
still tak puas hati dengan blog ni ha..
nak mekap lagi tapi lepas lunch muahaha 
entry plg pendek setakat ni ..
yang terkena tu sabar kan lah ..
pelangi tu masih ada bila hujan datang mencurah2 ..
awan masih berarak walaupun ribut melanda ...
kuatkan diri .. kuatkan semangat .. 

Kenapa Orang Islam Mahu Murtad .. Orang Kafir Mahu Memeluk Islam ?

30 ulasan:
Assalamualaikum readers ~ 
bertemu lagi kita di pagi ahad yang sungguh indah hihihi .. first entry for tudey is bacalah title di atas..
hurmmm dunia akhir zaman ni makin banyak yang berlaku kan .. kadang2 hari2 ada yang lahirkan anak luar nikah pastu ada bayi2 yang mati .. tanpa secalit dosa pun .. masyaAllah kdg2 fikir benda ni boleh menangis pilu ..sakit ! sedih ! kecewa pun ada.. tp kita boleh tolong apa? kalau ada kuasa dah lama qaseh bagi azab kat diorang yg buang2 bayi ni .. tapi qaseh hanya mampu melihat ..mampu menangis dan mampu katakan pada diri sendiri .. takkan sesekali buat perkara terkutuk tu !! insyaAllah ..


bez kan ..kita mula2 lahir kita dah masuk agama islam .. n orang kafir pulak lahir2 di ajar oleh agama mereka ..kristian ,hindu ,buddha n byk lagi ... ~ kalau ikutkan mmg kita bertuah kan toksah pk2 betul ke agama kita ni ..betulke cara kita menyembah tuhan ...alhamdulillah beruntung sgt2 ... bersyukur belum tu ?haaaa bersyukur cepat !! 
n Allah dah bezakan yang mana berakal dan yang mana yang tidak tahu menggunakan akal...


nape org kafir masuk islam ?

  • sebab mereka always mengkaji .. kita pun tahu dah banyak pengkaji2 ade yg dgr azan kat bulan ..ada yg dgr suara dr bawah tanah ..n macam2 lagi ..mereka kaji kaji dan terus kaji .. mereka guna akal mereka dgn sebaiknya .. (tak semua) 
  • dalam kitab injil mereka (org kristian) nabi isa telah menyebut bhwa akan datang selepasnya seorang rasul yang membawa ajaran yang benar yang bernama Ahmad (Nabi Muhammad s.aw.)..(rujuk alquran surah fussilat ayat 6.)
  • mereka kaji n mereka kaji ..lepas tu mereka lihat ade kebenarannya sebab tu diorang mula tahu n berfikir balik .. n membuatkan diorang masuk islam.. 
  • bila mereka gunakan akal ke arah kebaikan ... yang bez tentang pengkaji ni mereka kaji kitab2 lama..al-quran pun dia kaji n tafsir dr satu persatu .. kdg2 dlm cerita2 omputeh terselit benda2 yg ada dlm al-quran 

nape orang islam murtad



  • bila kita dah dilahirkan dlm agama yg cukup sempurna ..akal dipesongkan .. n ada org juz hidup atas nama agama ..tapi tidak tahu apa sebenarnya islam 
  • bila dah berada dlm agama yg sempurna ..akal mencari keseronokan luar .. tak kira berkawan dgn siapa .. dengan agama lain ..lelaki asing ditambah dgn pengetahuan ttg islam yg cetek 
  • yang tahu solat , puasa , haji ...yup kita beriman dgn benda yg patut kita beriman tp sebenarnya hati tidak terletak pada sesuatu prkara dgn seikhlas2nya .. kdg2 solat yup tp tidak ikhlas ..kdg2 puasa tp juz tuntut kewajipan sebab tu hati mudah lalai .. tambah2 bila mudah di goda... 
  • merasakan islam ni merumitkan .. melihat agama lain senang je tak perlu buat benda yg kita tak mahu buat .. ikut kata hati ..! ye aku nak g disko padahal islam ..(hati berbicara : ceh islam ni leceh nak pergi disko pun xleh) n bila berjumpa dgn penganut2 lain mula terikut2 
  • lastly akal terpesong .. akhlak pun terpesong .. murtad lah dia .. murtad lah org islam ...manakala org kafir masuk islam ...tahu betapa sucinya agama islam ~ 
hurmm qaseh pun banyak kesilapan .. tapi kita di bezakan dgn haiwan tahu mana baik mana buruk ..jgn biarkan akal dan hati kita di pesongkan ... jgn pernah tergerak di hati untuk pergi dr agama kita yg suci ni ..:D ..maaf andainya banyak tersilap kata hihihi .. yg baik dtg dr Allah yg buruk dtg dr Qaseh ~ 



hati berbicara :

kadang2 kita meletakkan Allah hanya pada hari jumaat dan sewaktu solat shja?..
kdg2 ingat Allah di kala sakit .. di kala menghampiri kematian ..tapi tidak diletakkan dalam hati , didalam roh dan juga jasad ...
ya aku cinta Allah ..tapi adakalanya itu hanya terlafaz di bibir yg mungil tapi tidak ada di dalam hati yg suci ...
kenapa cinta itu tidak ada di waktu kita bermain ? tidak ada di waktu kita gembira ? diwkatu kite bekerja ...?
kenapa hanya ada diwaktu sedih ..di landa musibah dan bila kita kehilangan cinta manusia ?
hurmmm tepuk dada tanya iman ~ 
semoga semua di rahmati Allah ..
salam dr Qseh Dalia Adelia ~


Kehilangan ~ susah nak lupa ?

61 ulasan:
Assalamualaikum semua ...
hehehe pagi ni dah start nak menjiwang balik .. lama dah jari jemari ni tak menari di atas keyboard untuk berbicara soal cinta ..cewahhh ~ jgn cakap saya doktor love macam solihin ngek tu ye ..hihihi...


blog promote for tudey 
always dtg komen2 kat blog ni huhu tq dear




hurmm kalau nk cakap pasal cinta ni mcm2 masalah ade..ada yg hari2 bertekak ! ada yg xdapat restu keluarga ! curang ! sangkut ngan awek org ! bla3x bokbek2x bla3x dan byk lagi lah ..kdg rasa mcm nak lari dr cinta .. grrrr boring arghhh tensennnnn .. tp bg org yg dah mengenal cinta n kehilangan cinta adakalanya hati dia merintih ingin mencari cinta .. tp adakalanya org yg sudah kehilangan putus asa dgn cinta yg lepas2 .. (pengalaman ler ~ ) so pe nak buat eh.dok sorg2 sunyi pulak ..xde sape nak take care .. ade cinta pulak ade yg tak memahami ..arghh better single ~ kikiki! tapi bukan gurl je yg selalu frust ni laki pun ado ~ 
ade someone ni gtau ,.." aku dah xde masalah dgn cinta..aku dah lari dr cinta ..aku dah xmo pk pape dah ttg cinta .. tp aku bengong ni aku xleh lupekan dia ...weiii tolong aku ...aku tahu dia dah de pgganti tp aku ! camne aku nak lupekan die weiiii ..helppp helppp ~


okeyh fine laki n gurl bila syg seseorg tu mmg perit bila kehilangan kan..bukan setakat kekasih je..hilang org yg penting dlm hidup kita ..mak ayah adek akak..tp tu lain cite lah ...bila bab xleh lupe ex ni susa derrr ~ hati ni bagai kan gunung berapi tp tak tahu nak letus kat mane ! sakit weh ..sakit tak ?yg merasa tu lah sakit kan?muehehe tapi cinta ni ketawa dan air mata ...
macam lagu tu lahh ketawa dan air mata itu sebenarnya cinta jika kau sedih aku pun rasa sebaliknya ~ so hurm bg yg kecewa tu sabar lah ...tips dia 

  • kalau kita nak something tu ..xkira lah barang ke nak lupakan ape2 je yg menyesakkan dada first kita mintak dgn yang Maha Esa ...tulah kita kdg2 lupa yg Allah tu bagi cinta n Allah tu bg ujian ..mintak dgn Dia jgn pernah putus asa..Allah tu maha kuasa ..hurmm Allah bg kita ujian nak tahu kenapa?Allah nak dgr rintihan hamba2Nya ..nk dgr doa2 hambaNya .. n nak tengok ! tahap kesabaran seorang hambaNya ...~ ada iman lagi tak dlm diri hamba2Nya ..!
  • pastu bila dah berdoa mintak dgn Allah barulah mengadu dgn sesama insan ..jgn pendam2 luahkan ~ luahkan ~ lepaskan ~ gtau cecite2 ..~ jgn pendam2 ..kalau makin pendam makin gila nnt ... cr org yg boleh bg nasihat boleh tenangkan hati ..jgn dok cr kawan yg mereng pulak tmbah2 hati tgh resah jgn dok kawan dgn kawan yg isap dadah dgn hang2 sekali lekat nnt !
  • jgn pernah ck kat diri sendiri yg ''aku tak mmpu nak lupakan dia " jangan ! jgn pernah ckp camtu kt diri sndiri ...ckp aku boleh ! ye aku boleh ! kite xleh nak paksa hati utk lupekan org dgn masa satu hari sdgkan kite dah brsama dgnnya seribu tahun .. masa dpt merawat segalanya ... ~ hari ni kite frust sgt2..tp kawal n sbr jgn buat bnda bukan2..hr esok frust masih ada tp xsfrust hr pertama ..lama2 bila kita dah biase kita akan redha dgn segalanya ~ 
  • anggaplah itu satu cabaran .. bukan senang nak senang kan .. igt senang ke nak senang ?haisyhh payah weh ..ujian utk kte mghargai org2 yg ada di sekeliling kita ..tanpa kesukaran kepahitan xkan ade kemanisan hidup..jgn berputus asa.. n sibukkan diri dgn aktiviti sukan ke lepak ngan kawan2 ke ..study or kerja ke ..jgn dok pikiaq je ..
  • lastly redha ..redha dan anggap tu satu semangat ..xkan nak stop hidup dgn kehilangan kan ?ramai lagi org kat luar sana .. maybe dia bukan terbaik buat kita ... Allah dah tunjuk awal2 lagi dia bukan terbaik sbb tu Allah hilangkan dia dr hidup kita ...sape kita nak mghalang .nak meraung suruh dia kembali balik ?sape kite ?sape sape sape?hidup yg ade tu teruskan lah ... ! dan ingat
 kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari,
kemudian Dia datangkan guruh & kilat,
puas kita menangis mencari mana matahari,
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah...


hati berbicara :

hidup tak selalunya indah,
tetapi yang indah itu tetap segar dalam kenangan,
ingatlah walau pahit sekali pun setiap kenangan n  kehidupan yang kita lalui,
sebenarnya itu adalah penawar untuk mengajar kita mencari sesuatu yang lebih baik,
usahlah dikesal benda yang telah pergi dan janganlah terlalu mengharap sesuatu yang belum pasti akan menjadi hak kita.
hati yang terluka jika tidak kembali kepada Allah akan mudah merana...
ketenangan hanya dapat dirasai dengan mencintai Allah lebih dari segala-galanya...


Baru Lepas Terjah ~ bila Qaseh jadi Pelakon ~

21 ulasan:
http://coratcorethujungjari.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
(jadi adik ayin..haha bez cite ni ~ tapi apsal de ujang ngokngek tu tbe2 jadi romatik ceh haha)


http://wacanaku2009.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi saudah lah pulak haha... 


http://azfar9897.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi cikgu qaseh (ujang bengong)


http://azyaleeya92.blogspot.com/2011/02/tuan-direktorpilih-kasih-eh.html
jadi ibu weiii (tau lah penyayang haha)


http://decadeworld.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi bini pejal ..di cop kayu tiga ampeh fakhrul ngek haha


http://afifahaddnan.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi watak mak haha... bez ~


http://aremelyna.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html(adek ku)
jadi mak temah haha dalam cite qaseh jadi joyah jebong ..kah2 wekkk


http://yslgalz213.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi heroin peeewweeettt malu aiii ~ haha


http://iqbalhakimi.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi heroin ..jadi awek iqbalhakimi ceh haha


http://puteri-katek.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi heroin lagik tapi heroin kencing atas tilam ampehnye budak haha


http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi ummu qaseh ibu kepada luq2 haha tapi bez cite ni ...


http://wwwbucklemyshoes.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi awek garang haha


http://fadzli-rt.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi pengarah direktor ehem2


http://ieanchip.blogspot.com/2011/02/tuan-direktor-pilih-kasih-eh.html
jadi joyah haha


hati berbicara :
tq sume2 yang amek qaseh jadi watak haha...sume ade bakat neh ye ..
boleh lah apply jadi pengarah nnt kah2x...

TUAN DIREKTOR ! PILIH KASIH EH !!

66 ulasan:
Assalamualaikum semua ~ 
ge ge ge ge hari ni qaseh dalia adelia akan jadi direktor ok ! cut !
eh saloh ..cut3x! belum mula lagi ...hahaha 
sapa nak join ?jom kita buat cerita tunggang langgang ...

ok 1 2 3 eksen kameng!!

pada satu petang yang tak berapa nak tenang dengan angin yg tersipu malu ~ ada sebuah kg yang bernama "jenab bin jenub"..asal usul kg tak dpt di kenal pasti ..di sudut kg tu di bawah pokok nyiur ade sepasang suami  isteri tok aji ben sood dan mok aji sunah sohun.. ayahnya tu org teganu ..mok dio pulak org k.l celup kelate ~ ade anak bendera eh anak dara sorg senah jebong... mereka hidup dgn aman dan bhgia.. tapi kbhgiaan mereka di ragut dengan satu kejadian ~ ce cite2 (suara latar)


suatu pg yg tening (senah bekerja di kedai bunga)
senah  : mok n daddy ..senah g dulu ..nok g kereja ni .. mak n daddy jage diri molek...jgn noty2 tauuu ...
tok aji ben sood : jalan molek lah anak bendera ..daddy nak bercengkarama dgn mok kamu ni .. 
mok aji sunah sohun : ayoh dio eh malu kito cakap macam tu depan anak..(muka malu2 kambeng) 
senah : uh ikut daddy n mok lah nak bercengakrama ke nak bercakaran ke...senah g dulu lewat dah ..abe jali dok tunggu dah kat luar tu ..assalamualaikum ~ 

abe jali : senah senah .. u look so sweeett tudey ... may i borrow ur toilet nak terkucil lah tggu senah tadi ...lame bebenor haisyy .. nasib baik senah comel lote hari ni ...grrr geram abe jalii !
senah : oloh maaf kan senah abe jali ..senah mintak izin dgn parents td ..g lah cepat ..senah lewat doh ni ... bile2 abe jali pakai lah pampers anakku ..banyak doh kang jual kat supermaket ...cepat2x~

(suara latar) selepas selesai abe jali antar  senah g kereja ...kat tempat kereja  pulak ..
kuntum tak malu  : aiii senah lambat hari ni ..tau lah ado abe jali 
semalu tak malu : tau xpo kuntum ore ado gewe kite ni sape lah nak kan ...abe jali buoh hatiku kau penawar duko selalu ~ ewww (nyanyi)
 senah : korang ni ade2 je nak sakat senah ..senah malu ni senah malu senah malu ! senah malu malu malu malu pilu sudu garfu ! 
kuntum tak malu n semalu tak malu : eh eh dah2 buat kereja tu ... banyak bunga2 smpai hari ni .. kena gubah lagi ade anak pokmat  nak bunga ..cepat2!

tiba3x ... ade sekumpulan mangkuk2 hayun aka penjahat dtg menyerang diketuai oleh nyah kentut , wacananyah , jebongnyah , pokniqgom.. 

nyah kentut : satu hari aku berjumpa senah molek jual bunga..tapi bukan takat senah yg ado..ade lagi 2 bunga ..tergoda aku ooh tergoda..wacananyah , jebongnyah , pokniqgom..  (suara latar) oh aku tergodaaa aku tergoda terkuciwa tara kucah tara kucah cah (siap joget mcm lagu nobody2 lagi tuu)

kuntum tak malu  n semalu tak malu ..psstt senah senah telepon  abe jali ..senah pun telepon abe jali ..beleding beledung iloveu beleding beledung (bunyi fon abe jali).. 
abe jali  : helo anak sape ni nak ckp ngan anak sape 
senah : abe,,senah takut ni abe.. nyah2 dtg kacau senah n the geng 
abe jali : gapo dio ! abe jali g sekarang jugok..kunci pintu abe jali g nih ..abe jali g nih... abe ja..
senah : cepat2 tu dop..abe jali abe jali ..pelekung ngan tudung saji baru tahu ...~

kebabommmm abe jali pun tiba dgn lubang hidung besar gedabak ... dek melihat hidung abe jali yg besau mcm gua tu .. nyah kentut  n the geng terasa takut ..takut kegelapan lubang hidung ..dahlah penuh semak samun ni berapa tahun dah cuci daaa ~ nyah kentut  n the gang terkencing dalam seluar ... tiba2 tak terduga .. nyah kentut  n the gang terkentut berjemaah dek kerana terkejut bagai nak mati tgk lobang hidung tu ..akhirnya mereka tewas di hidung abe jali~ yihaaa andre2x yihaaa... ~ sekian tamat lah cite tu ...
diakhir penghabisan ...senah reka lagu buat abe jali ...dgr video kat bawah tu ye ~ sekian terima kaseh !oh abe jali buoh hatiku ~ 


Kenali Diri Sendiri ~

25 ulasan:
Assalamualaikum ...?
selamat pagi anak cucu nabi adam semua ... tengah buat apa tu ?haaa tengah buat dosa?istifar banyak2 tinggalkan dosa tu ... ~ ada yang sedang memerhati ...huhuhuhu ... hurm korang dah hidup berapa lama ye?qaseh dah hampir 23 tahun dah hidup kat dunia ni ... tapi kadang2 diri sendiri pun tak kenal ..kadang2 macam tu kadang2 macam ni ...n kadang2 tak tahu apa yang diri sendiri nak...confuse make me crazy ~ !arghhhhh !yang pasti syurga ilahi je hamba2 Allah s.w.t nak kan ?tapi bolehkah ?hurmmm ~ wallahualam ...tapi syurga tu untuk siapa? utk org2 yg tak inginkan ketinggian dan maksiat di muka bumi ~


komen terpilih hari ni ...saje nak promot blog kawan2 kita 
tq share pengalaman ye dear ...kat entry http://www.qasehdalia.com/2011/02/pergi-tak-kembali.html
jom semua masuk blog beliau ...bez jugak weh kdg2 lucu haha...
xcaye?jom terjah !



kalau kita tanya pada diri sendiri ..betul ke kita ni mukmin yg sebenar2nya mukmin ?tanya diri sendiri n diri sendiri je tahu jawapannya ..orang lain xdapat nk bg jawapan sebab kita kita kita je lah tahu kita kan !betul ke kita beriman dgn sebenar2nya ...?hurmm org yg betul2 beriman dgn sebenar2nya mereka sangat kasih dengan org2 yang melakukan maksiat ..yg melakukan dosa tp mereka benci maksiat ! mereka benci dosa !mereka syg org2 yg melakukan semua ni sebab mereka takut org2 ni dibakar dgn neraka Allah s.w.t .. so org yg kasih pd mereka2 ni always nasihat ..always di sisi  mereka menasihati hgga tak jemu .. wpun kena marah balik ..wpun kena kutuk balik tp mereka takkan prnah berganjak menasihati hgga lah org yg mereka kasih tu betul2 kembali ..tp kdg2 manusia hr ni selalu kutuk2 .. hentam2 org yg lakukan dosa.. sian mereka ..mereka sedeyh ~ mereka menagis di dlm hati ..mereka tak tahu mana arah mereka ~ emm mereka prlukan bmbingan ...amek cth Rasul kita wpun berdepan dgn pelbagai jenis umatnya baginda xpernah mengutuk ..Rasul cuma ajak kita berfikir ..fikir betul ke salah ke ape yg kite buat .. mane ada caci maki mcm dunia skang ..mcm mana mereka nk berfikir kalau asek dok maki..mereka pun ade perasaan !


tapi kita manusia yg penuh khilaf ni sering alpa ...kdg2 kita bongkak ..kita sombong ..kita takbur dengan ilmu yang kita ada..
imam al-shafie pernah berkata "aku suka manusia pelajari ilmu aku tanpa mengaitkan diri aku" dan dia kata kalau ada pandangan org lain yg lebih baik dr pandangan nya amek lah pndangan itu...
tengok betapa rendah diri nya beliau .. dia nak kita pelajari ilmu dia ..tp dia xnak dikaitkan dgn dirinya ..kita?org copy entry sedikit pun dah mengamuk sakan ..biarlah mereka copy entry2 kita .. biarlah ~ biar biar ~ maknanya mereka suka dgn entry kita hgga nak copy ...dalia prnah ade org mintak izin nak copy ayat2 jiwang yg tak bape jiwang hehe..dalia juz ckp copy je lah ..wat pe nak kecoh kan...hihihi kalau kita bongkak dgn ilmu yg kita ada xkan kemana ....


 kalau nak ikut kan perbandingan ilmu manusia dgn ilmu Allah s.w.t ibarat jarum yg dicelup dlm lautan ..n diangkat balik,air yang ada pada jarum tu adalah ilmu manusia dan selautan itu ilmu Allah ..hurmm betapa keciknya kita ...tp sometimes manusia bongkak! takbur dgn ilmu yg dia ade seciput tu ...hehehe so sama2 muhasabah diri balik..jgn kedekut dgn ilmu yg kita ada,,xkan kemana juga ...semua tu hanya pinjaman dunia dan kena ingat sifat takbur tu menjauhkan kita dr syurga Allah s.w.t 

hati berbicara :

begitu indah dunia siapapun kan tergoda 
adakalanya jgn mudah terpedaya dengan kata2 pujian dan jangan suka memuji dan menerima pujian ..kadang2 pujian boleh membuatkan sifat riak tu hadir sedikit demi sedikit..
dalia lahir bulan 6 n ade dlm ramalan dato fadhilah kamsah "siapa memuji dianggap musuh siapa menegur dianggap kawan "
masih ada waktu..masih ada masa ..perjalanan ni masih lagi panjang 
detik demi detik berlalu yang pasti senja akan melabuhkan tirainya 
tp manusia alpa dengan kehidupan ..~ 
sedarlah kita hanya menumpang di satu sudut ..di akhir masa nanti kita akan pergi~ pergi meninggalkan segala kesayangan yg ada..
dan hari ni masih ada waktu untuk membasuh dosa dan noda..
hati ini kdg2 buta dari mata ..bila hati dewasa mata pula yg buta 

SAYA NAK ! SAYA NAK !

8 ulasan:
Assalamualaikum ..
jom juin segmen abg ben..saya nak! saya nak ! saya nak ! 
nanges guling2! saya nak !

Ayam kampung ke ayam bandar besttt ?

47 ulasan:
Assalamualaikum semua ? selamat petang ! 
adehhh letih lah hari ni ..letih berdepan dengan kenyataan hidup line internet yang sedang nazak ni ha..sekejap hidup sekejap mati ! grrrr ~ wtflower!hehehe tapi xpe ...takkanlah line k.o penyebab keruntuhan moral kita eceh ..takkan line yang always sedu sedan meruntuhkan semangat yang ada .. walaweh !
seseorang yg peribadi spt besi mcm abg ben semakin lama menghadapi ujian hidup semakin teguh diri untuk menempuhi hidup ! tapi kalau peribadi lemah macam timah kena api sikit dah lebur dan makin lama hidup dan berjumpa dengan pelbagai ujian lama2 berkecai ~ 
dalia nak share komen terbaik ..dalia pilih coz dalia tertarik dengan komen beliau ..

klik untuk tumbesaran !
komen yg bagus for me yg cetek ilmu ni ...kat entry ni http://www.qasehdalia.com/2011/02/rintihan-seorang-lelaki-yg-tak-kawen2.html dari blogger wafi ..tq so much !
blog dia pun banyak sharing2 tentang maybe ilmu yg kita tak tahu ... so apa kata terjah beliau !



kita sambung cerita berdasarkan tajuk entry kali ni ...kalau ayam kampung dan ayam bandar ?haa kalau ikut selera memang bez makan ayam bandar kan?daging pun lembut ...kalau ayam kampung mahu kena rebus berejam2 bagi daging tu lembut ..igt pulak masa kecik2 dulu kat rumah mmg byk ayam kg .. berejam2 jugak nk tgkap ayam neh ..kejar sana kejar sini ..kalau kita tengok ayam kg ni kdg2 kena guna 5 6 orang utk dapat kan..haha biase dulu2 aku,adek,abg n mak pun join sekaki kalau nak makan ayam kg..hambat sane hambat sini ..terkejar sane terkejar sini..kdg2 mcm ayam tu sgja nk perbodhkan kita ..walaweh smpai tersungkur atas tae ayam pun ade ...tp tabik dgn ayam kg ni .. dia try melarikan diri utk selamatkan diri sendiri ..tp bila dah tewas hgga kena semelih pun dia tetap bgun dgn leher yg dah terkulai layu! dah berdarah ! dan akhirnya mati jugak ayam kg tu...


ayam bandar pulak ... always dalam sangkar kdg2 kalu kita lepaskan dok kat luar pun macam terpinga2 tak tahu nak tuju kemana ..terteleng2 tengok kiri tgk kanan ..last2 masuk sangkar balik padahal ade waktu untuk lepas kan diri tp dia pilih msuk sgkar balik dan ayam bndar neh tak prnah tahu nyawa dia mudah je melayang bila dok dlm sgkar ~ hurmmm tu lah beza ayam kg dgn ayam bandar !


kdg2 cabaran hidup ayam kg dgn ayam bndar ni mmg cabaran aym kg lebih tggi ..sbb dia dok kat luar byk cabaran ..dengan kesusahan lagi nak cari sekor ulat ..nak bg makan kat anak2 ..mcm2 kesusahan timbul tp tu lah kdg2 kesusahan tu lah bg semangat untuk terus hidup..skurang2nya mati nnt mati dgn penuh bangga dpt hadapi kesusahan tu ..lain pulak cite dgn ayam bandar ..hidup snng je makan dedak ..orang yg bagi makan xyah susah2 pk dah .. pastu last2 mati gitu je..xde kesusahan lgsung tuk di kenang ... ceh ! tengok biase buat pelaga ayam ..ayam kg jugak weii ..ayam bndar mane pndai main pelaga2 ayam ni ...! muahaha ..so kesimpulannya ....adakalanya org miskin yg penuh kesusahan tu kdg lebih gagah dr org kaya yg always hidup dlm kesenangan ! tak caye ? try suruh org2 kaya or sng2 yang xbese dok kt kg suruh beliau kopek buah nyiur ! mau seminggu baru boleh dapat santan haha dan suruh pulak org2 yg dah bese hidup susah ..walaweh kopek nyiur mcm makan epal je ! tu lah yg memebezakan bila hidup dalam kesusahan n kesenangan !
dan fikir dr satu sudut adakalanya org susah lebih kuat dr org senang ..kuat dr segi fizikal dan mental ...setuju ? n faham tak beza dgn ayam kg dan ayam bndr ?muehehe kalau tak faham bace lagi bace lagi dan terus bace hgga faham ape motif yg dalia nk smpaikan !~


hati berbicara :


kadang2 kita sedih kita tak senang mcm org yg senang ...
kdg2 kita benci hidup dlm ujian ..n kdg2 jugak kita fikir kita ni bernasib malang ..
tapi kita lupa utk berfikir sebenarnya kita bertuah sebab orang yang selalu hidup dalam cabaran ni org yg kuat sdgkan org yang tak pernah berdepan dgn ujian org yg lemah ! amat2 lemah sehingga benda kecik pun bagai hilang nyawa...
kalau tgk org gila ..tak terurus tapi jrg tgk org gila ni sakit ..tapi tgk org normal hidup terurus tapi kdg2 always kuar masuk sepital ...hah tengok?
nampak kan ?
so ujian tu bg kita pengalaman..pengalaman xde jual kat kedai ok...cuba mintak ngan makcik minah nak beli pengalaman ..agak2 boleh?mau kena lempang ade lah ..
so pikirkan2 ..hehe hidup kena kuat kalau nak hebat di mata dunia ..eceh ...

Persahabatan Blogger Yang Terjalin ~Mereka Bez!!

64 ulasan:
Assalamualaikum semua ... 
selamat pagi lagi ..haisyyy 2 entry dalam masa pagi (ayat tak betul) ceh nak tiru abg ben ke ape banyak2 entry ... saje je ... selagi ada masa kita update ..bila dah xde masa nak update macamana?terkaku terbungkus oleh kain putih ..T_T uhuu serammm ... entry tadi first kejutan dalia dapat n next ni second kejutan yang dalia terima .. n buatkan hati ni rasa macam sangat2 terharu ..dalia yg gila ni pun ada orang hargai .. n jadi kawan dalia huhuhu ~ makcek timah ! pinjam baldi satu nak tadah air mata ... mana tahu kot2 putera gunung ladang nak buat hantaran !!hehe ... hurmmm tadi tengok segmen bro framestone sape nak juin klik nama beliau  tu ... tapi dalia xmo juin ..dalia juz nak hargai org2 yang banyak bantu n kawan yg bezzz wpun tak pernah jumpa lagi .. dalam dunia blog je ..so hari ni dalia kira macam nak imbau balik masa dalia kenal apa itu blog.....first nak ucapkan kat abg ben sebab segmen2 beliau lah dalia dpt ramai kawan ! 


mula2 dalia buat blog ni tentu lah my hubby yg byk support ..blog beliau pun dah hampir tenggelam sebab skang ni busy kerje almaklumlah nak kawen haha... :x (lambat lagi) ..tq for everything coz support wpun kdg2 kene mare asek ngan blog smpai xhengat mana waktu rest n mana waktu kerja ! lepas tu dalia kenal sis ellen (dalia byk mintak pendapat dia dulu..dulu2 dalia kejar duit tauuu haha ampun dalia tnye dia macamana nak dpt be n ape tu nuffnang ..haha gilerr blogging baru sebulan dah nak byk duit ..kikiki n byk gak tips2 yg dalia tnye ..dan cik tom ..ciktom ni blogger ganu yg mantoppp ! tengok lah blog beliau ..superb ..!!
pastu dalia kenal banyak lagi blogger2 bez yg peramah mamaogy (dalia anggap dia mcm mama dalia ..sbb tu dalia pggl dia dgn pggilan mama) byk pengalaman2 mama kongsi n adekalanye sedih baca ..nak tahu masuk blog mama ok..lepas tu dalia jumpa sis Lm sape tak kenal ..wajah suci je putih gebu hik2..suka tengok face dia ..kdg2 dalia juz silent reader je kat blog sis ... sis LM lepas tu banyak lagi .... 


n dalia terharu dengan 2 entry ni 
http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/02/aku-sayang-dan-cinta-sama-dia.html http://www.sunahsukasakura.com/2011/02/insan-insan-terawal-terima-kasih.html

yang paling bez bila dpt bertemu mereka2 ni melalui http://www.qasehdalia.com/search/label/segmen segmen2 abg ben !!!
dari segmen2 abg ben dalia kenal mereka ...sporting giler .. 
budak suka kentut ...bakal jadi laki orang hahaha
blog : http://azfar9897.blogspot.com/(blog setiap hari dalia jejak!!)
dalia kenal ujang lebih rapat eceh kenal dia melalui segmen2 abg ben ..miahaha giler budak ni ..dah lah suka kentut merata2 ..minat gila ngan si mata bulat heliza ... wahaha berebut lah kome bertiga dgn bro framestone ngan ben ashaari haha..tapi mereka ni jejaka dah berpunya aiseyyy ! haha ..yang paling minat entry2 dia lawak tp kdg2 tajuk lucah nak mati haha... tp baca lah jugak haha ... papepun dia budak baik .. i know !! ayat2 dia pun tak pedas sgt macam si naz ngokngek tu haha..papepun tq always support bog buruk n singgah kat sini selalu ..tq ujang so much ..semoga jadi seorang suami yg baik dan bertanggungjawab! jgn kentut merata dah ! haha... tq sekali agy !

naz giler ..seorang nyah dikehendaki
muahahaha jangan tak tahu dia ni seorang nyah ! haha yg ni pun kenal lebih rapat agy melalui segmen ..ceh pernah kalah di mata guwa ..always kalah lu der haha...dalia hormat dia ni sbgai abg agypun dah tua sgt dah 90 tahun dah umo ... tapi dalia takut kat dia ni ..awat ?sebab ayat2 dia kat entry kdg2 pedas giler kah2... yang terasa tu simpan je lah okeyh..pedas2 entry dia pun byk kebenaran ...n dalia suke giler semua entry2 kdg2 terkena jugak kat btg hidung haha..tapi xpe sbb dia ni fofuler mintak sign bang ! dia ni sama gila ngan org gila kat atas tu ha .. n nyah ni dah berpunya ...! haha akan jejak lgkah org gila kat atas ..yeyy cepat2 wes kawen sume ! papepun blog dia mmg bez !terima kasih kawanku yg paling b***! (baik ler)

adek amalina ku cyg ~
ni diaa ratu hatiku ...hehe kenal dek ina melalui segmen2 abg ben gak ...first dia chat kat fb ..dia tanya apa dah lupa pulak haha jangan majuk ...yg tentunya pasal segmen tu lah ...owh ingat dah dia tanya dalia kerja ape ..pastu borak2 jap ... n then rasa macam dah lama kenal ..dalia ni layan semua orang tak kisah lah laki ke perempuan ke...so kenal dulu baru tahu macamana kan..hehe papepun this my little girl ... syg budak lesung pipit ni ...hari tu dia menang segmen abg ben ..ceh den kalah..lepas tu gtau abg ben ..comel nye budak ni kan abg .. ade lesung pipit ... abg ben jawab : ben pun ada..ceh nak je dia ..haha ..papepun tq sudi anggap dalia ni ur sis walaupun kdg2 otak ni gila sikit ...hepy blogging dear ! muahhhhhh
psst : single lagi tengah mencari jodoh !

sunah yang misteri nusantara
boleh kata kan semua dalia kenal melalui segmen abg ben ... hihihi ..bezzz !masa dalia menang2 segmen dia ade say tahniah ..hik2 tq sunah ... hubungan kotorang rapat agy bila ada sahabat blogger ..mana ada shida ,ade dek ina ,,ade qaseh ...mana ada qaseh ,ade dek ina ..ada shida haha macam belangkas pulak ..tapi dalia rasa sunah ni agak misteri haha tengok lah pic dia tu misteri tak ...low profile je dia ni .. suka2x..pic pun xshow kan haaa ...n ada lah ura2 ataupun gosip mengatakan bahawasanya ehem2 ...ady budikan eh sunah budika ..ek lalalala biar lah rahsia ..oooo tak gtau eh ... apepun semoga ke jinjang pelamin haha..
tq dear jadi kawan kita !

 
shida suka makan anggur..hari2 dia pergi ladang anggur haha
sorg lagi kenal melaui segmen abg ben ! yeahhh shida ...haha kenal ngan dia bila dok sebuk bincang2 jawapan segmen eceh ..siap kongsi tu apa yg penting kerjasama ! pastu add2 kat fb borak2 n chat2 sekali ... n selalu jugak chat2 ngan kyle wahati kite ...baik budak ni boleh buat menantu hihi..boleh makan anggur free kikiki...papepun dia mmg salu dtg blog dalia ..tq shida n always xbg dalia tutup blog..pasai apa pun tak tahu haha...papepun korg sume bezz~
psst : single lagi tuuuu haha

hati berbicara :
banyak lagi kawan2 blogger yang dalia syg ...nnt buat next entry atau ade masa ..kikiki..papepun bagi blogger2 lain .. jangan fikir blog semata2 adakalanya tegur2 lah mereka2 yg dah lama dlm dunia blog terutama abg ben ..pakcik mat gebu .. n semua2 yg dah byk pengalaman..kita kutip pengalaman2 diorang ..n jadikan satu motivasi ... hidup ni berhubung kait sebenarnya ..kalau kita keseorangan kita ibarat katak bawah tempurung ... so jadilah ibarat jarum dan benang .. saling memerlukan..ade maslaah cite insyaAllah share2 boleh legakan sedikit kan...so kpd semua2 maaf andainya xsebut nama...byk lagi yg dalia kenal ..syafiq rosli,nuruaisi,pokniq,yuyu,cikgu awang,wafi ,specky gurlz ,fyna,atiq,fakhrul,ff,ksp,farid kamil,puteri katek,IR, kyerul, norfa ,dan banyak lagiiii ~ n yg dtg komen2 kat blog ni ..insyaAllah dalia jejak balik korg sume ..! n semua warga kat sahabat blogger ! love u olzz...choww masa untuk makan!



@2010 | www.qasehdalia.com