Jan 9, 2011

Tips lupakan dia ~ usah dikenang pada yang telah pergi

Assalamuaalaikum..
selamat pagi everibodi hehe2.. kabare?hope sentiasa di bawah payung rahmatNya..
tahun baru ni dah ada siapa2 yang berputus asa dengan ujian Allah s.w.t ?
jangan cepat berputus asa andainya belum mencuba...
mencuba dan terus mencuba.. tawakaltualallah .. hidup ni akan sunyi tanpa ujian dariNYA bukankah air mata dan ketawa itu sebahagiaan dari hidup..ketawa dan air mata itu sebenarnye cinta ~ (ternyanyi pulak)
siapa yang pernah putus cinta ?angkat kain eh...angkat tangan..hehehe ..tapi still tak dapat melupakannya ..even dah berkurun lama , dah berkulat un kenangan tu..tapi di dalam hati still ada namanya..
begitu agung kah hingga hati yang suci itu di penuhi dengan nama orang yang mengecewakan kita?
emmm maybe nama itu memberi titik kebahagiaan yang tak mampu di tandingi ?

perjalanan yang masih panjang ~ 
yang pasti cahaya menanti ...

tapi semua tu hanyalah sia2 juz mulakan hidup baru..jangan hidup dalam kenangan lalu...berdepanlah dengan kenyataan ... hidup ni masih panjang ... selagi ajal tidak membisikkan kata2 maut di telinga kita..even kita dah mati sekalipun ada alam lain yang terpaksa di tempuhi dan alam itu lah perjalanan yang tiada penghujungnya...huhuhu ~
so jom lupakan insan yang takkan mampu hadir lagi menghulur tangan kebahagiaan itu..lupakan ~dan terus lupakan ~ hingga hati kita tenang tanpa namanya lagi..eceh ayat penuh sandiwara haha...
dalia nak share tips2 nya sumber dari tentang cinta..
tips lupakan si dia 
terima hakikat
lupakan hakikat yang dia bukan lagi milik kita... lupa2x meh nak ketuk kepala tu bagi lupa hehehe... kalau ingat pun tak ada guna kan ? baiklah lupakan terus .. emosi pun tak terganggu , jiwa pun tak kacau hati pun tenang..kadang2 kebenaran tu pahit tapi kepahitan tu akan mendewasakan kita .. so try it bebeh
melarikan diri
alamak aiiii sampai nak melarikan diri ye.. ok cuba masuk marathon ke hape ke..hehe bukan2x.. melarikan diri bukan maksudnya "berlari-lari ku mencari mu dikejar angin aku tersipu mengapa berubah sekelip mata hatiku gundah tiada terkira" heh2..maksudnya pergi tenangkan fikiran bercuti or ape2 je lah..release tension insyaAllah dia dapat anda lupakan .. :D
jangan pendam
ok yang ni penting lah bg dalia.. or bagi siapa2 pun jangan pendamkan kesedihan tu seorang diri.. kehilangan dia bukan bermakna kita kehilangan segala2nya kita masih ada kawan dan keluarga yang selama ini sentiasa ada dengan kita dan tak pernah mengecewakan kita .. so luahkan segala2nya pada mereka yang rapat ..sekurang2 nya bebanan itu akan hilang...percayalah (macam ada pengalaman je)
menangis
menangis tu memang wajib lah kan bila kehilangan someone yang kita cinta .. tapi jangan lah menangis hingga memudaratkan diri sendiri.. cukuplah sekadar menangis untuk melegakan hati sendiri..sekurang2nya bila kita dah menangis .. kita akan rasa sedikit tenang.. :)
buang kenangan
buang kenangan ? mana boleh buang kenangan kan sentiasa melekat di hati tapi cuba lah tidak mendengar lagu2 kenangan bersama di bawah pohon bambu dulu2 eceh.. hadiah pun kalau rasa nak buang.. buang je kalau sayang nak buang bagi lah kat siapa2.. bila kita tengok je hadiah2 yang dia bagi tu kan teringat pulak.. kalau barang mahal tak payah lah buang bagi kat dalia pun ok hehehe
tawakal
bila kita di landa musibah or apa2 ujian yang datang menimpa jangan lupa kita ada Allah yang telah menulis suratan hidup kita.. sesuatu yang berlaku pasti ada sebabnya.. jangan menyalahkan takdir andainya kita tidak mendapat apa yang kita nak..bertawakal lah kepadaNYA.. jangan lupa membaca ayat2 suci Al-Quran yang menenangkan jiwa... bila kita ditimpa ujian Allah hanya ingin mendengar doa2 dan rayuan dari kita... ingatkah kita padanya ? hurmmm tapi bukan bila di timpa ujian je kita ingat kat DIA.. bila kita gembira kita lupakan DIA.. kita hanya di uji.. :)so bersabar lah walauapapun dugaan yang mendatang ~
cari orang lain
kalau kita tak mampu hidup kkesunyian try cari2 orang yang memahami diri kita.. bila hati dah sejuk cuba untuk berkenalan dengan orang lain jangan takut untuk mencuba... for girl kita kan cantik... satu petik sepuluh yang datang hahaha .. (ampunn) tapi cinta  sejati yang akan kekal selamanya.. kalau ada jodoh tak kemana ~ jangan tutup pintu hati kerana seorg lelaki / perempuan

hati berbicara :
tiada siapa yang mahu terluka dan dilukai tapi ptulah risiko dalam percintaan...jangan terlalu mengharap pada yang belum pasti tapi berdoa lah semoga harapan yag kita akan menjadi suatu yang pasti kelak... kebahagiaan itu bukan datang bergolek.. kebahagiaan itu dtg dengan usaha dan tawakal..bila kita meminta perkara yang baik pasti Allah akan memberinya dengan 2 kali ganda tapi bersabar lah :) 

21 comments:

teha_sheweet said...

teha pernah ditinggalkan.. sbb lelaki yang teha syg dah jumpa ngan perempuan lain yang lebih baik dari teha.. mula2 memang sedih sangat.. 3 hari, menangis,tak ada selera nak makan, tak kuat nak hidup.. tapi, teha share ngan kwn2 and kwn2 sgt membantu.. tapi.. disaat teha dah dapat lupakan, dia datang balik menagih kasih.. teha tak kuat untuk menolak.. and teha terima juga akhirnya.. kerana setiap orang ada buat salah

Qaseh dalia adelia said...

@teha_sheweet
dear teha... kita ni hanya merancang kan... dia yang menentukan bak kata orang kalau ada jodoh xkemana.. kawen pun ada yg tak kekal n ada yang bersam first love kembali... kalau itu yang tertulis pasti akan kembali cuma risiko tu tetap ada ... bila kita syg kan seseorang tu kita xmampu untuk menolak yang kita mampun sekarang kita perbaiki hubungan tu n berdoa xkan retak macam dulu :) sis doakan terbaik buat teha... xsalah untuk kembali padanya jika dengannya saja kita dpt gembira :)

Ujang9897 said...

hurm..........

Qaseh dalia adelia said...

@Ujang9897
nape hurm2

Qaseh dalia adelia said...
This comment has been removed by the author.
tira azhar said...

good tips.. cuma tips tu apply bila kita jatuh cinta sekadar jatuh cinta. kalau cinta sejati tak mungkin boleh dipadam, erase, delete dari hati, kenangan dan ingatan.

♥ Princess ♥ said...

putus cinta mmg sedih...nak2 lg cinta pertma kan?

YUL said...

tips yang menarik! huhu, thx for sharing, sedikit informasi dapat yul terima !

Qaseh dalia adelia said...

@tira azhar
agree with u .. tapi tu lah hanya merancang

Qaseh dalia adelia said...

@♥ Princess ♥
a.ah puteri..sakit hehe tapi sakit tu boleh di ganti kan

Qaseh dalia adelia said...

@YUL
tq yull ..

Mi$s NiCkeL=? said...

jom join my first contest..hehehe
contest " saya kaki heboh!"

Mi$s NiCkeL=? said...

jom join my first contest..hehehe
contest " saya kaki heboh!"

Diya Edhayaa said...

entry qaseh ni wujud tepat pd msenye.. means,. utk sy la..
cyesly.. sakit sgt utk lupekn my-ex..
nk2 bile duk dkat cmni, hari2 ley nmpk.. pdhal lam ati die, ntah ade ke x kite ni... huk3

Qaseh dalia adelia said...

@Diya Edhayaa
sabarlah sayang itu hanyalah ujian yang tak seberapa ... try untuk tidak menonjolakan diri yg anda masih sygkan dia.. andai nya dia ada perasaan sama lagi someday ... u will together forever ~ if not dont be sad..Allah tahu apa yg terbaik utk dear ... :) senyummm

mizz greenApple said...

yuppp putus cinta mmg sakit..
tp kite kna ingt.. stp yg blaku ad hikmah n sbb yg tsendiri..
yg penting perbaiki diri n cuba jd yg tbaik..
anggap jerk dorang yg rugi coz lepaskn insan yg baik mcm kite kan kan.. :)

azzey said...

Qaseh dalia adelia: Lupakan je ....cari yg lain...

Qaseh dalia adelia said...

@mizz greenApple
betul tu ... dia yg rugi lepaskan kita

Qaseh dalia adelia said...

@azzey
ek bukan qaseh yg putus cinta hehe saje2 kongsi

Anonymous said...

mengapa tidak:)

Anonymous said...

Dzieki za ciekawy blog