Anak luar nikah ?

12 ulasan:
Assalamualaikum ..
 u know wat im bored !!!!!!!!!!!!!!!!!!
kadang2 bosan dengan hidup ni..bila lah nak kawen haha...
haisyyy fikiran org muda pk nak kawen je kan...tapi tak tahu nanti lagi banyak tanggungjawab...
entry membebel je petang2 hari ni..di sebabkan kebosanan yang agak melampau..
semalam kan cuti so menghabiskan masa di depan tb...
tengoklah satu drama ni menusuk sanubari betull..
hurmmm tapi bukan nak cerita pasal 'drama' tu juz nak story tentang anak luar nikah..
maksudnya .. belum kahwin dah dapat anak kan..

hurmmm kenapa suka sangat mencemuh orang2 macam ni ..diorang tak salah pun yang salah mak ayah dia yang tak tahan sangat menahan nafsu gelora di jiwa..
so why lepaskan marah kat anak pulak..jangan fikir kalau kita anak bukan luar nikah kita fikir kita bersih ..
tak semestinya anak luar nikah ni jahat.. biarkan lah dia hidup macam kita jugak..
hidup tenang dan gembira..tanpa fikirkan kisah lampau dia..
dunia sekarang dah moden so modenkan jugak pemikiran tu..
tapi jangan pulak modenkan pemikiran ke arah negatif..
setiap orang perlukan bimbingan...setiap orang perlukan nasihat dan kasih sayang..
masyarakat jangan terlalu memandang serong dengan kedudukan taraf..macam zaman p ramlee pulak ye..huhuhu...
adakalanya anak luar nikah tu lebih baik jauh dari anak yang bersih...yang hidup dalam kekotoran..
jangan lupa walau sekotor mana pun seseorang tu.. jiwa dan hatinya masih boleh di cuci dengan keizinanNYA..kalau kita berbuat sesuatu kesilapan n then kita menginsafi kesilapan kita maknanya hati kita masih ada iman...so jangan pandang serong pada diorang okeyh..lainlah kalau diorang buat silap yg sama macam mak ayah dia...
pandang dulu diri kita..sempurnakah kita untuk menilai orang lain sebelum kita menilai seseorang tu tanpa ketahui apa yang dia lalui....open ur mind n teach ur heart untuk merasa simpati pada org2 macam ni.. mereka tidak berdosa.. sama jugak yang membuang bayi ... biarkanlah dia hidup dari terus menyiksa jasadnya..haissyy langsung tak ada belas.. grrr dodol punye orang hurmmm .. 
bila tengok baby di buang ase macam nak menitik je air mata..mmg dah menitik pun..yang xde naluri keibuan pun menitik air mata inikan pulak yang mengandung n melahirkan..langsung tiada sifat naluri keibuan ke?hingga sggup membunuh bayi yang tidak bersalah..biarkanlah mereka hidup.even kamu tidak mampu untuk menjaga sekalipun..sedarlah dan bangunlah..jgn terus di buai dosa2 yang hanya memakan diri kamu setiap masa.. bangunlah wahai manusia..huk2..tulis dengan keadaan sedih n tiada mud..

suatu masa kelak kamu akan merasa balik apa yang kamu lakukan atas dunia ni..kalau kamu terlepas di dunia sekalipun ..pasti kelak kamu terima balasann dr yang maha kuasa..yg menjadikan sekalian alam dan makhluk..di saat kamu gembira membuat perkara yang terkutuk di saat itu lah malaikat mencatit segala2nya.. hurmm dalia pun bukannya baik sangat tapi tak sanggup buat benda2 macam tu semua.. mintak2 di jauhkan dr semua tu.. so bukak mata lihat alam sekeliling.. dunia ni dah cukup sempurna..tapi kesempurnaan dunia ni dikotori dgn segelintir orang yg meninggikan darjat nafsu semata2..nauzubillah.. :) tengah fikirkan baby2 yang di buang..setiap hari ada je bayi yang dibuang.. biarkan lah mereka hidup ..Allah dah bentukkan segumpal daging itu untuk dia lahir ke dunia ni..T_T whyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! really hate that people !

hati berbicara:
suka bunga ni ~ cantek !
cukuplah untuk hari ni..mud mmg blur dah... kpd semua n diri sndiri.. fikir dulu sbelum buat ape2..tuhan nak balas sekejap je kan..huhu :( sebelum terkena baik beringat bila dah terkena langsung tak boleh di tolong dah..nasi dah jadi bubur.. bubur tu pun dah xsanggup nak makan lagi.. ~


12 ulasan:

  1. tak perlu sisih kan anak luar nikah .

    BalasPadam
  2. bukan salah mereka kan..salah ibu n ayah yg terlalu ikutkan nafsu

    BalasPadam
  3. aah,dieorg tk salah...
    tpi perasan tk, sekarg makin ramai ank2 yg tk de bapa..
    macm da tk leh nk beza...
    waktu kecik, memang tk de masalah kn??
    macamne ble da besar??walau org sekeliling tk cakap pape, tpi diri mereka sendiri macam mane yee???
    sye selalu je terfikir...
    knape laa si ibu & bapa ni tk pk sblm bt mende alah tu, sampai jdi baby....sye kecian sebenarnye kt budak2 yg tk bersalah tu....:(


    sory ye,terkomen pjg plak...:)

    BalasPadam
  4. @Love hurt aeNnn
    ye .. dorang perlukan semangat :) even xde bapa or mama pun still ada someone yg boleh memberi semangat

    BalasPadam
  5. @alexa yussida
    yup :) tapi tak semua fikir macam kita..seboleh2 nya nak menjauhi anak2 ini ..macam lah anak2 ni bawak penyakit haihhh

    BalasPadam
  6. @nur aisya humaira
    same with me lah dear..kesian jugak dengan diorang..sbb tu kita tak boleh menyisih mereka..diorang mcm kita jugak kan .. need kasih syg.. even ade parents pun still xdpt kash syg inikan pulak diorang..huhu need sokongan moral..
    bersyukur dgn apa yg kita ada..nasib ni lain2 .. didunia lain di sana pun lain huhu

    BalasPadam
  7. wahh .. best gak erkk dgr org membebel nie.. huhu..!!

    mmg btol laa.. kdg2 tu smpai dah tak sanggup nk bce paper psl kes buang2 bayi nie , ank luar nikah n so on.. paper tu pn dh nek menyampah ngn berita yg tertulis kt diri die ... huh..........

    ap laa nsib .. nk xnk kita kna sedar.. yg kita merupakan umat akhir zaman.. ~ ingatan kpd diri jugak.. supaya sentiase berada d jln kebenaran .. hendaknya..

    amin ..

    nice entry ..! :D

    BalasPadam
  8. kesiannya baby2 yg tak bersalah tu..
    mereka tak diminta pun dijadikan daripada air mani yang haram..mereka tak minta pun untuk dilahirkan..dan mereka tak minta pun untuk dibunuh sesuka hati.. ~

    BalasPadam
  9. @zacky ~786~
    hahaboleh dgr eh dalia membebel..ngeee biasalah kdg2 geram sangat ..tak dapat nak hidupkanbalik diorang tu n bebel je lah huhuhuhu...

    aminn ~
    tq zaki

    BalasPadam
  10. @sicomot-comel
    betul dear..kesian sgt n mereka2 sgt cumelll ! emm

    BalasPadam
  11. boy ade kawan dengan anak luar nikah...... ermm.....

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com