Salahkah orang jahat bagi nasihat ?

26 ulasan:
Salam camat pagi sume~
wah pagi2 dah duk depan lappy ye...
jangan lupe sarapan pagi ye...qaseh mam laksam je pg tadi mak buat..
sedap2 ! hehehe
jOm bace new entry ~
jahat + baik

eh kO jahat!! mane leh bagi nasihat kat aqu !
ko xlayak bg nasihat kat aqu ! dah ko g jauh2 sane ...biar aqu dengan urusan aqu !
huhuhu salahke orang jahat bg nasihat kat orang baik ?
bukan maksud nya dia tu jahat sangat tp maybe sosial lebih or pape je yang mmg sifat2nya xde kat orang2 baik..
tapi xbererti dia betul2 jahat ..
sebab tu kita xboleh jugde orang tu by its cover..
kenal dulu hati orang tu sebenar2nya ...maybe masalah keluarga or keadaan yang memaksa dia jadi jahat kan..
urmmm so walaupun kita ni 'baik' dari dia jangan sekali2 menghina dia
kalau org tu 'jahat' bagi nasihat yang baik untuk diri kita...kena lah terimanya dengan hati terbuka kan ..
sekurang2nya orang jahat tu xmo bagi kita jadi  jahat sebab tu dia nasihatkan kita...
kalau nak nasihat orang kena jadi baik dulu ke?
haissyyy contoh kalau qaseh ni jahat kan so kene cermin diri qaseh dulu tuk bagi nasihat kat korang ?
oh tidakkkkk !
jangan jadikan sifat jahat yang ada dlm diri kita menghalang kita dr menasihati org2 yang berbuat salah..
orang baik pun selalu buat salah kan..?
manusia sentiasa buat salah kan even orang tu jahat or baik...
so hidup ni kena lah saling menasihati ...
orang baik nasihat orang jahat...nak dgr or x depend pd diri masing2 lah kan
n orang jahat pun ade hak untuk nasihat orang baik..setiap orang nak berubah jadi baik kan..
so kalau ade kawan2 kita yang jahat n perlukan bantuan kita bantulah diorang..
kita pun akan dapat pahala kan...hati pun tenang dapat melihat perubahan diorang
so jangan sekali2 anggap orang baik je dapat nasihat orang..
hati dan perasaan manusia same je..ade kalanye senditif n perlu di jaga ...

hati berbicara : Barangsiapa menghormati orang lain, tentulah ia akan dihormati. Begitu juga barangsiapa menghina orang lain, tentulah ia akan dihinakan. Barangsiapa berbuat baik kepada orang lain, baginya satu pahala. Begitu juga barangsiapa berbuat jahat kepada orang lain, baginya seksa yang dahsyat.


26 ulasan:

  1. tak salah, cuma depend pada kesalahan apa pula yg dilakukan dan org yg 'jahat' tu nak beri nasihat..;)

    BalasPadam
  2. xsalah la, jgn lihat siapa yang berkata.tp lihat ape yg diperkatakan:P

    BalasPadam
  3. setiap nasihat yang diberi tu perlu diterima dari hati yang terbuka.

    yang baik diambil, yang tak elok dibuang! jangan pesimis dengan seseorang....
    =)

    BalasPadam
  4. nasihat yang baik perlu diterima tak kira siapa yang menyampaikannya...tak gituew

    BalasPadam
  5. xsalah...semua orang melakukan kesilapan~ mungkin orang yang jahat tu ada pengalaman tentang apa yang dinasihati tu, so dia nasihat la supaya xtejadi kt orang lain...

    BalasPadam
  6. entry yg menarik..seseorg itu mungkin jahat dan daif tantng sesuatu perkara,,tp mungkin ia lebih mengetahui perkara lain dari kite,,=)

    BalasPadam
  7. salam dalia...

    itu la silapnye org kite ni. bila seseorg tu bg nasihat, dia melihat keadaan org yang memberi nasihat, kununnye tak layak sebab die pun perangai lebih kurang..

    senang citer 'ckp tak serupe bikin'...

    tapi hakikatnya, kite kene amik perkara baik yang die sampaikan dah cukup...bukan die suruh buat benda jahat...!! kenape perlu melenting..erm..

    BalasPadam
  8. kita {samada baik atau jahat} hanya mampu menasihati dan bg pandangan....samada org nk terima atau tak terpulang kt org kan...

    tp mmg lumrahnyaa bila org yg kita tau cara hidupnya mcmana bg nasihat..psti kita akan ckp "elehh diri sendiri pun tak betul nk nasihat org lain..." biasalah tu kan..

    pastinyaa kita harus tanam lam hati..siapa kita utk judge org lain..? tak kisahlah dia mcmana...dgr dan timbang2kan apa yg ingin diperkatakan...bukankah itu lebih baik...

    BalasPadam
  9. kadang2 an . org jahat ni bagi nasihat'bapak makan dalam . haha

    BalasPadam
  10. tak salah..tp kena perlu lebih berhati-hati...munkin dia akan beri nasihat yg tak elok../sama ada owg jahat atau owg baik beri nasihat..terima jew..dan selepas tu pikir sama ada ok kew tak nasihat tu....kekadang nyer owg baik pun tak semesti nyer bg nasihat yg betul...;d

    BalasPadam
  11. hurmm..x semstinyer org jahat x bole bg nasihat..sometimes nasihat dorg tuh pun bole pakai jugak...cheersss~~~

    BalasPadam
  12. apehz :
    ye lah xsemestinye yg jahat tu bg nasihat jahat kan

    BalasPadam
  13. innanie :
    kdg2 org tgk dengan luaran sbb tu jadi mcm tu kan ..isy2

    BalasPadam
  14. kenzo :
    yup diorang xmo tgk kite pun jd jahat gak kan

    BalasPadam
  15. sis pija :
    dalia pun pk camtu gak...hurmmm

    BalasPadam
  16. mama :
    betul tu salu org lain guna ayat xserupa bikin..adessss org bermacam ragam ade yg boleh terime pendapat n ade yg xleh

    BalasPadam
  17. yana :
    cyg ye ketat2...hurm ye lah salu kene berhati2 ! tambah2 lam dunia maya ni kan

    BalasPadam
  18. ceekeen :
    yup nasihat yg ok lah..yg xleh pakai kite boleh menilainya cume dgr dulu....rindu kamooo

    BalasPadam
  19. pnah knal org 'jahat' bg nasihat jgn jd cm dia.. dia jd 'jahat' sbb bground family yg porak peranda.. kcian dia, dh lama x jmpa.. smoga khidupan dia lebih baik skrg ni...

    p/s: krap jgak jmpa org 'baik' tp ati jaat :p

    BalasPadam
  20. Salam

    boleh jenguk ke sini untuk kaitan entry anda

    http://myqurratuaini.blogspot.com/2010/11/nasihatilah-manusia-walaupun-dirimu.html

    salam ukhwah

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com