No 26

2 ulasan:
Salam satu malaysia ..
ada ape dengan no 26??

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yan g berAKAL" - Al-Imran 190





Bencana Tahun 1500-2000:





26 Jan 1531 gempa bumi di Lisbon , Portugal , 30.000 orang tewas


26 Jan 1700 gempa di Laut Pasifik, dari Vancouver Island, Southwest Canada off British Columbia hingga Northern California, Pacific Northwest,USA. Dikenal sebagai megathrust earthquake.


26 Jul 1805 gempa bumi di Naples , Calabria , Italy , 26.000 orang tewas


26 Aug 1883 Gunung Krakatau meletus, 36.000 orang diperkirakan tewas


26 Dec 1861 gempa bumi di Egion, Yunani


26 Mar 1872 gempa bumi di Owens Valley , USA


26 Aug 1896 gempa bumi di Skeid, Land, Islandia


26 Nov 1902 gempa bumi di Bohemia, sekarang Czech Republic


26 Nov 1930 gempa bumi di Izu


26 Sep 1932 gempa bumi di Ierissos, Yunani


26 Dec 1932 gempa bumi di Kansu, C ina , 70.000 orang tewas


26 Okt 1935 gempa bumi di Colombia


26 Dec 1939 gempa bumi di Erzincan, Turki, 41.000 orang tewas


26 Nov 1943 gempa di Tosya Ladik, Turki


26 Dec 1949 gempa bumi di Imaichi, Jepun


26 Mei 1957 gempa di Bolu Abant, Turki


26 Mar 1963, gempa bumi di Wakasa Bay , Jepang


26 Jul 1963 gempa bumi di Skopje , Yugoslavia , 1.000 orang tewas


26 Mei 1964 gempa bumi di S. Sandwich Island


26 Jul 1967 gempa bumi di Pulumur, Turki


26 Sep 1970 gempa bumi di Bahia Solano , Colombia


26 Jul 1971 gempa bumi di Solomon Island


26 Apr 1972 gempa bumi di Ezine, Turki


26 Mei 1975 gempa bumi di N. Atlantic


26 Mar 1977 gempa bumi di Palu, Turki


26 Dec 1979 gempa bumi di Carlisle, Inggris


26 Apr 1981 gempa bumi di Westmorland , USA


26 Mei 1983 gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepang


26 Jan 1985 gempa bumi di Mendoza , Argent ina


26 Jan 1986 gempa bumi di Tres Pinos , USA


26 Apr 1992 gempa bumi di Cape Mendocino , California , USA


26 Okt 1997 gempa bumi di Italia



Tahun 2000 - kini



Tsun ami di Aceh tanggal 26 Desember'04, 


Gempa Jogja 26 Mei 2006, 


Tasik gempa 26 Jun 2010, 


Tsun ami Mentawai 26 Oktober 2010, 


Merapi Meletus 26 Oktober 2010.



Ada apa dengan 26.? Trnyata..dlm AlQuran, juz 26 surat asy-syu'ara yg didalamnya pngertian tntg azab Allah... Subhanallah



hati berbicara : huhuhu banyak tanda2 kiamat dah berlaku 

2 ulasan:

  1. aik?? btol ke sume nih 26??
    mcm x caye je...

    BalasPadam
  2. neidy try kaji betul x..ni pun someone sent email hehe

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com