peRfect bLog??

17 ulasan:
salam satu malaysia wat sume blOgger..
ehehehe...cuaca kat ganU sejuk jew maybe dah nak masuk bulan tengkujuh..rumah2 jiran kat kg Qaseh ni pun dah de yang banjir...yg tanah2 rendah...umah qaseh kat lam parit2 kat tepi jep..hehek
budak2 suke sgt men air tp jnji hati2...~


nak kUpas something lah sal blOg ni..smbil2 blogwalking de gak yg mengkritik blog2 lain...
adehhh ade yang xsuke bLog tu de lagu lah..
penuH ngan widget lah...
itu lah ini lah inu lah...hihihi

tp bg Qaseh tu sebenarnye hak masing2 ...
sukahati die lah nak letak lagu ke hape ke kan..
if nak kritik bOleh tp bg cadangan yang membina bukan kai hentam jew..
nnt tuan punyew blog mesti sakit aty n ase kecik aty..
kalau bg cadangan tu okeyh jugak kan...
tu lah care plg berhemah ..tabik spring...wink2..
sume org xsame pemikiran mcm kite kan..
de yang otaknye power penuh ngan info2 kat blog tu..
n de gak blog yang kureng info tp juz about personal life die mcm bLog qaseh ni ha...hihi
n macam2 agy...
hehe budak lame n budak baru dlm dunia blog ni jauh beza ilmu pngetahuannya..
so bg yang 'pndai' tu ajar2 lah...hehe bukan juz pndai kritik jew..
sharing is caring rite ??


hati berbicara : kalau sape2 xsuke blog buruk Qaseh ni ...bg cadangan n xyah tgk hihihi jgn kritik hentam2 nnt kite nanges uwaaaaa ~

pERINGATAn kEPaDA kaUM haWA

4 ulasan:
lepak2 kat fb terjumpe lah kisah ni..
saje nak sharing ngan kwn2 blOgger ...
jaga diri baik2... 


Amaran pd Kaum Hawa

Amaran pada Kaum Wanita dan kepada sumer kaum perempuan yang memandu, Kes ni betul2 menakutkan.





Kesah ini betul2 terjadi kat Penang

Ingat lagi tak dgn kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??



Kisah nya..ada seorang perempuan ni berhenti dekat stesen gas "pay-at-the-pump" untuk isi minyak..sebaik saja dia siap isi minyak tu dan nak beredar,seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang kad kredit perempuan ni ada problem sikit..pekerja tu suruh perempuan ni masuk ke dalam untuk bayar..tapi perempuan ni confused la sebab transaksi menunjukkan yang pembayaran kad kredit dia diluluskan dan tak ada masaalah apa2 pun.. so perempuan tu bagitau la pekerja tu dan dia pun bersedia nak beredar ke kereta dia balik..tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam..perempuan tu pun decided untuk masuk ke dalam...sebaik aje dia masuk kat dalam..dia mula marah kat pekerja tu..



lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya.. .nak tau apa?



sebenarnya masa perempuan tu dok isi minyak,pekerja tu nampak ada laki menyelinap kat belakang kereta perempuan tu dan pekerja tu dah pun telepon polis..



perempuan tu pun apalagi, takut la..dia pun try intai dan dia nampak pintu kereta dia terbuka dan lelaki tu keluar dari kereta dia..



Sekarang ni..ada laporan yg mengatakan yg sekang ni ada gang yang amik body part orang pompuan..salah satu cara diorang adalah dgn menyelinap masuk kereta ornag perempuan masa perempuan tu tengah pump gas atau beli barang kat kedai TGH2 MLAM!!



kemudian,dia orang akan potong kaki perempuan tu untuk memudahkan diorang culik dan bunuh perempuan tu..



satu cara lagi pulak,dia orang akan masuk kedalam kereta yg tak ada orang dan tak berkunci kemudian culik perempuan tu dan bunuh dia orang.


bicara hati : hurmm ape nak jd ngan dunia skang ni...nak kuar pun ase takut mcm dah xselamat dah...membunuh sesam manusia..xtakut ngan balasan Allah ke..suke2 mengambil nyawa org lain..xde perikemanusiaan ke? 
manusia2 
betapa rendahnya perikemanusiaan mu ...~ 
dah xde perasaan ke?
kesian lah kat org2 yang xbersalah....!

waNiTa di kaCa maTa leLaki ??

7 ulasan:
assalamualaikum salam satu malaysia..

siapa kami di mata kamu..
siapa kah kaum hawa di mata kaum adam?
wahai lelaki..jgn2 sesekali merasakan diri tu berkuasa sehingga memandang rendah pada kaum wanita..tanpa wanita hati mu akan sepi..
cewahh skema ayat Qaseh hr ni..
tapi ni nak share this stOry bg Qaseh ..stOry ni rase sedih n terharU sgt...
hurmmm kOrang nilai sendiri lah... 
 

Seorang lelaki balik rumah.. Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut. Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu.

“Tak lah”, jawab isterinya ringkas.

“Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.

“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI”

Kau isteriku
Dari ilham seorang lelaki..
“ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”

Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman sekarang… Ibu sekarang tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin one of da reason why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya memekakkan telinga setiap kali ibu member “ceramah percuma”. Mungkin anak-anak tak terasa kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila ibu takde kt uma (for instance if he’s gone for a short holiday)

Budak-budak zaman sekarang ramai kawan, banyak caranya mereka mengisi waktu. They will go for movies, clubbing, or most to most lepak kat tempat yang happening. As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik porak peranda. Memang betul, jika isteri ada kat umah, kepala selalu pening. Pantang kalo isteri ada kat umah and I’m off duty, sure at times boleh membuat kepala serabut.

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth… Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa.

Eventhough kat office, ramai yang cun melecun, wajahnya yang ditatap sejak dari tarikh menikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Memanglah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas, forever melekat kat ati and sukar ada pengganti.

Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah habis ntuk dipakai. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup???!

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!


“Ibu, ibu… engkaulah ratu hati ku…”

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? Tak tau lah budak-budak zaman sekarang tp mse kcik, kalo mak takde, sumanya serba tak kena! Jgnkn seminggu, dua hari je dia takde kt uma, hidup mcm da tak bermakna. Memangla, mse mula-mula mak kuar umah, hati melonjak HAPPINESS!! Kalo mak takde, telinga boleh lega sebab if she’s around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter…. Pooott peeett. Pooottt, peeett, boleh pecah eardrums. And if mak menjerit , boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap jendela tu pon ley tercabut. And if mak takde, Bangzaii!! Merdeka!!! Can do whatever!!!!

Boleh main galah pnjg smpai senja, boleh tgk tv smpai nk kua bijik mata, boleh monteng ngaji, boleh bergayut kt tepon lme2, n plg shiokk, boleh ponteng solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari kedua dah terasa kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadi sunyi sepi mcm “haunted village”. Pada ketika itulah kite sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa leteran itu, semuanya seperti MATI..

Without mum, hidup ni takde cabaran, no challenging, no suspense. Balik kul brape pon takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Then we realized, jari jemari mak yang suka cubit dan memiat telinga itu la rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Tanpanya, hidup tidak berseri dan bererti. Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..
HARGAI MEREKA!!!!!

hati berbicara : kadang2 kita xsedar apa yang di depan mata kita itulah permata...yang selama ni dianggap kaca... 
  
eSok QasEh cUti berbLoggiNg..hehe 

.....♥#############♥
...♥###############♥
..♥#################♥..................♥###♥
..♥##################♥..........♥#########♥
....♥#################♥......♥#############♥
.......♥################♥..♥###############♥
.........♥################♥################♥
...........♥###############################♥
..............♥############################♥
................♥#########################♥
..................♥######################♥
....................♥###################
......................♥#################
........................♥##############♥
...........................♥###########♥
.............................♥#########♥
...............................♥#######♥
.................................♥#####♥
...................................♥###♥
.....................................♥#♥
.......................................♥
.......................................♥
.....................................♥
...................................♥
.................................♥
..............................♥
............................♥
.........................♥
......................♥
..................♥
.............♥
.........♥
......♥

                 .....♥......♥......................♥...♥
                           ..........♥.............♥............♥
                    ..............♥.....♥..................♥
                    ...................♥.................... 
                    ...............♥......♥..............♥
                    ..............♥.............♥....♥
.............♥
...........♥
..........♥
.........♥
.........♥
..........♥
..............♥
...................♥
..........................♥
...............................♥
.................................♥
.................................♥
..............................♥
.........................♥
..................♥
.............♥
.......♥
...♥
                        .♥.............................♥....♥
                     ♥..........................♥...........♥
              .♥......................♥................♥
         ..♥...................♥..................♥
    ...♥....................................
 .....♥................................♥
........♥.........................♥
...........♥...................♥
..............♥..............♥
..................♥.......♥
.....................♥..♥
.......................♥

♥ ciNta?????????? ♥

9 ulasan:
ciNta? apa itU cinta...hehehe en3 agak jiwaNgs petang2 ni..cUaca pun redUp...paham jiwang betul lah...hek2..
saje2 cOz td blOgwalking smbil2 cUci mate td tGk blog ade yang tgH kecewa...
kecewa biLa pUtus cinta...emmm sakit?
memamng sakit tapi sume tu dah tiNggal kenaNgan n redhailah pe yang telah beRlaku..
sO qaseh nak share madah2 bUat kOrang y pUtus cinta..
suPaya jGn sedeyh2 sbb Allah s.w.t tu ada..dan tahu pe yang terbaik bUat hamba2nya...
xgtu cik kiah haha ..♥
















hati berbicara : kenangan silam hanya untuk dikenang bukan unutuk dimiliki..
cinta itu seperti burung merpati..jika dia mmg milikmu..pasti dia akan kembali terbang ke tgnmu..tapi kalau dia bukan jodohmu...lepaskan ia bebas beterbangan...

♥ apa yaNg dah tErtuLis...apa yaNg dah diTakdirkan Kita tak mampu mEnGubahNya....Biarkan saja masa yaNg membongkar rahsia kErna bukan kita yaNg menyusun Al kisah sampai ke akhir cerita.....qaseh daLia.♥

♥ BABY N TOYS CONTEST ♥

4 ulasan:
saLam saTu malaysia ...hihihihi ♥
awi nEh daLia fiRst timE jOin cOntest...bagi memEriahkan laGi cOntesbabY n tOys cOntest beLiau...nmpak cUte je kan...

Jeng2 



 naMe : DaLia ZakaRia
d.O.B : 28.DecEmber 2009


hik2 ni bukan baby QasEh sbb belum kahwen lagi...nO nO no xde anak lagi ye..
hehe tp ni anak kakak QAseh...anak saudara yang paliNg marveLes..ni pun dikiRa tOys jugak kan...hik2..

so nak tag lah pulak...kne tag mama2 hOt ni..ampun ye mama


QasEh di taG oLeh bEeLa...

20 ulasan:


sebenarnye QAseh dop paham starang mende au tag2 ni... :P igt ke tag2 macam kat fb tuh..hihihi ok papepUn teNgs to bEeLa cOz tag qaseh....Qaseh terime hihihihi...kne tulis gak ek syarat2 ye...

once u have been tagged,u are supposed to write a note with 25 things,fact,habits or goal about you..at the end choose 10 people to be tagged..u have to tagged people who tagged u..if i tag u  because i want to know more about u..

abOut me...
  Qaseh asal terEngganu...kOrang leh pggl name Qaseh,dalia oR adelia...tapi kalau kat umah name glamer sUe...umo dah 22 tahUn..tp dah gatai nak kawen..!wekk.. Qaseh anak Bongsu gUrl(anak ke5 dr 6)..berebut takhta ngan adek laki nak jd bOngsu gak..!xkira2..bOngsu girl pun jadik lah....hehe


qaseh dah keje dah...sbb otak ni dah blUr tuk sambung study..keje bese2 je...janji masyuk ngeee...now mmg stay kat umah ngan mak ayah,abg yang baru lepas tunang tu..n adek bongsu laki..so gurl lam umah mak n qaseh jep..sbb abg n kakak y lain dah kawen n de umah2 sndiri..

perangai lak ..mmg gile2 orgnye...+ tolol! tapi baik hati..xkan menganiayai org lain wpun diri sendiri dianiyai...sbb bg Qaseh biar lah Org nak buat ape kat kite.sabar janji kite tahu sape kita...n tahu mane letaknye diri kite..kan kan kan..satu lagi mmg akui terlalu manje..!

dalam hidup Qaseh ..ade oRg2 tertentu yang qaseh sygggg sgt....family , "dia" my hubby yang salu sokong,tanpa ye tah lah maybe xmmpu nak idup agy kot...n kawan2..terutamanya yang paling bes..yati,midah,cla,dayu ..tp msg2 skang jauh tp di hati ni sntiase igt diorang..kwn dunia akhirat ..syg korang sgt!!!

qaseh benci ngan strawbery n tomato,tahlah nape korang suke sgt strawbery..huhu tp mulut ni mmg xleh blah ngan tomato n stobery...wekkk nnt keluar balik hihihi...tp kalau tomato dlm mee tu boleh lah telan..tp kalau yang mentah2...huhuhu jauhi lah diriku ye cik tomato ngee...

satu bende yang Qaseh xsuke ttg diri sendiri..mudah menagis ...! nape ek air mate ni suke sgt kuar wpun bnde yang remeh2 ..pahtu bile nages mule lah sakit kepale..so jgn buat qaseh menangis nnt banjir lak huhu....
 
hObi lak kalau2 dulu2 time2 sekolah..suke bace novel..cikgu suh bace buku..qaseh bace novel tu pasal xdpt2 nak masuk U...kalau bukan U nOvel mesti boleh masuk dah...hihihihi

cita2 lak...cikgu tanye kawan dulu ..nnt besar nak jd pe...jd cikgu!cikgu....tanye qaseh lak..jadi cikgu jugak..kawan sebelah lak..jadi cikgu laie..cikgu berangan + suke tido bolehlah..nnt dlm kelas2 hari2 cikgu tido hehe... :p sbenanrnye nak jd nurse...tp penakut :x

cite lak..suke tgk cite kOrea..sbb cite ye lucu n romantik..dgn mimik2 muka ye tmbah2 pelakon2 korea mmg cumel2 geram ase nak muke camtu hihihi..tp mmg power lah cite ye...tp de gak adegan nangis..hurmm banjir lak kat ctu hehehehe

emm benda yang plg teruk lam hidup ni...first ditinggalkan first love oh tidakkkkk! haha tp xe skang dah de pggnti yg lebih baik...second..time ayah xcident...patah kaki...xcdent ngan kete n ayah ngan moto...mase tu form 6..tp skang dah ok boleh jalan..tp besi tu ade lagi..yang ke3..mak pengsan lam bilik air..mase tu yaAllah teruk sgt..ase ketar seluruh badan...tp alhamdulillah xde pape..masuk hospital 2,3, hari,,,cyg mak :( cyg ayah :( !



lagi...emmm qaseh pernah pengsan 3x..tapi lain2 mase n waktu lah...first pengsan lam toilet asrama...naseb bek de budak kat ctu...second lak kat bandar ..mase tu ngan someone..pengsan kat kdi makan...huhuhu..2x pgsan ctu..first lam kdai ..pahtu time kne papah nk msuk lam kete..kat ctu pgsan agy..adehh luka kat kaki...yang ke 3..kt tempat keje..yang cni plg teruk..xtau kepale trhantuk kat mane..pgsan n then kuar darah kat kepale..wat g spital..8 jahit atas kpale..huwaaa sakiiit!!!! tp skang hope xde dah pgsan2..emm


suke makan makanan jenis sup2 n makanan laut...feberet! terutamenye ketam...!grrr

minuman lak..tea o beng! xminat sgt jenis susu2...milo2 pekat mmg reject...perut xleh terime

impian lak disaat n ketika ni..nak kawen ngan dia! nak hidup ngan die je...tp xleh agy huhu sabar je lah..


suke wane pink! comel n cute je kan..

lagi ape ek..blur dah...suke makan coklat,suke melancong,suke memancing,suke tgk katon.suke tido ..suke berangan...

Qaseh suka dgr lagu2 jiwang...sbb tu blog ni penuh ngan madah2..suke dgn kate2 madah...i lolike it!

tapi kdg2 kebudak2 budakan....hurmmmm...suka merajuk :p

besday Qaseh lak 19 jun 1988..nnt nak adiah ni..

qaseh suka nyanyi2..lam bilik air..huhuhu

suke ayat ni.....'ade mase kite perlu menangis agar kite tahu dunia ni bukan hanya untuk ketawa ...ada masa kita perlu ketawa agar kita tahu betapa bernilainya air mata ' hidup ni hanyalah sementara...xada yang akan kekal...jgn terlalu megah dengan apa yang dimiliki..kerana apa yang dimiliki bukan untuk selama2nya...remember that

xtau nak tulis pe dah....ngantok nak tido!

cyg dia dunia akhirat...

cayang baby dalia....ni anak sedare Qaseh ..name nye dalia..hehe my nic name act copy her name.. dalia

Orang2 yang kene tag
nadia
dudu
bidadari

hati berbicara: kalau xcukup lagi korang kOmen n tnye lah pape pun... :)
No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com